Vredesduif met olijftak in snavel.

Journalist voor de Vrede 2011

19-9-2011 Op zondag 18 september heeft het Humanistisch Vredesberaad de wisselprijs Journalist voor de Vrede 2011 uitgereikt aan Nicole le Fever. Le Fever, correspondent/journalist voor de NOS in het Midden Oosten, is gekozen uit een lijst van zeven kandidaten.

 

Andere kandidaten waren: Joeri Boom, Bette Dam, Harald Doornbos, Sander van
Hoorn, HansJaap Melissen, Guus Valk. De prijs werd uitgereikt door de journalist voor de vrede 2010, onderzoeksjournalist Huub Jaspers van het radioprogramma Argos van de VPRO-VARA.

In het juryrapport staat o.a.: "In haar berichtgeving valt op dat zij niet alleen op heldere wijze verslag doet van actuele gebeurtenissen, maar zich ook inspant om te belichten wat deze gebeurtenissen voor de mensen in de bewuste gebieden betekenen. Haar journalistieke werk kenmerkt zich door een oog dat verder reikt dan het actuele conflict, en werkt corrigerend op de vaak eenzijdige beelden van het Nabije Oosten die zich in onze westerse samenleving gevestigd hebben. Met haar verslaggeving onder andere over landen als JordaniŽ en Iran maakte zij zichtbaar dat in deze regio veel meer speelt dan het religieus fanatisme waar velen hier allereerst aan denken. En de stormachtige gebeurtenissen van dit jaar in achtereenvolgens TunesiŽ, Egypte, LibiŽ en SyriŽ heeft zij tot ons gebracht op een wijze waarbij onze aandacht steeds weer gevestigd werd op de menselijke kant van wat zich in deze landen voltrekt. Daarbij toonde zij de durf om waar mogelijk ter plekke aanwezig te zijn, ook als dat niet zonder risico was".

Het Humanistisch Vredesberaad heeft de ereprijs in het leven geroepen in 2003 na het spraakmakend debat "In de ban van de media". Waar vooral veel kritiek was op de media als kritiekloos doorgeefluik van de geconstrueerde werkelijkheid. (Hans Krikke). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan diegene die zich door onderwerpkeuze, stijl, waarheidsvinding, objectiviteit en onderzoek, vooral over conflictgebieden, onderscheidt in het Nederlandse taalgebied en zodoende een bijdrage levert aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
Eerder werd de prijs toegekend aan Stan van Houcke, Anja Meulenbelt,
Mohammed Benzakour, Ramsey Nasr, Koert Lindijer, Arnold Karskens, Minka
Nijhuis, Huub Jaspers.

Prijsuitreiking vond plaats op de Internationale dag voor de Vrede, op 18 september 2011 in de bioscoop Utopolis, te Zoetermeer. Vooraf werd de bekroonde film "Son of Babylon" van de Irakese/Nederlandse regisseur Al-Daradje vertoond, gevolgd door een presentatie over conflicthantering door Saskia Kouwenberg.+

Bron: www.humanistischvredesberaad.nl, 18-9-2011