Vredesduif met olijftak in snavel.

Kinderrechten

17-11-2014 Kinderrechten, hoe denken kinderen en volwassenen daarover? Dat is het onderwerp waar we aandacht aan besteden op 22 november in Groningen van 13-16uur. Na een jaar tekenen voor vrede, letterlijk en figuurlijk, zien we het resultaat van en door kinderen met een tentoonstelling van de 16 meest bijzondere tekeningen en de theatervoorstelling "VRIJ!".

 

Er zijn prijzen voor de drie mooiste kunstwerken. Ook nu weer zijn er tekeningen van Filippijnse kinderen te zien. M.m.v. Richt Bouma en Ans Jolink.

 

Daarna volgt een publieksdebat over het kinderrechtenverdrag. Is er reden genoeg voor een feestje? Maar wat hebben te vieren? Wereldwijd bevinden ruim 45 miljoen mensen zich in een vluchtsituatie. Bijna de helft van dit aantal is kinderen. Daarnaast groeit een aanzienlijk deel van deze kinderen op in extreme armoede en zijn er nog altijd meer dan 57 miljoen kinderen die niet naar school gaan (Unicef, 2012). Het kinderrechtenverdrag is er voor ieder kind op de wereld. Maar wat heeft het ons zover gebracht? Inleiding door Mijntje ten Brummelaar.

 

Ook zal de prijs voor de journalist voor de vrede 2014 worden uitgereikt. Het Humanistisch Vredesberaad heeft deze ereprijs in het leven geroepen in 2003 na een spraakmakend debat "In de ban van de media". De prijs wordt toegekend aan diegene die zich door onderwerpkeuze, aanpak, waarheidsvinding en onderzoek onderscheidt in het Nederlandse taalgebied en zodoende een bijdrage levert aan een cultuur van vrede en geweldloosheid.

 

Meer info: www.humanistischvredesberaad.nl

17-11-2014