Vredesduif met olijftak in snavel.

JSF besmeurd

13-6-2016 Antimilitariste Gonnus Doeven heeft vrijdagochtend een JSF op de vliegbasis in Leeuwarden besmeurd met groengele verf. Het ging dan wel om een showmodel maar dat mag de pret niet drukken.

 

Vanaf het moment dat het rampenkabinet Kok II (HSL, Betuwelijn) eind jaren '90 besloot deel te nemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), gefabriceerd door de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin, ontstond er een hoop kabaal en weerstand in de samenleving over deze omstreden keuze. Het opkalefateren van de huidige voorraad F-16's leek velen een rendabelere oplossing. Maar daar maak je in de VS geen vrienden mee.

 

Inmiddels zijn de aanschafkosten opgelopen tot maar liefst 5,2 miljard euro waarvoor Nederland 37 bommenwerpers in ruil krijgt. Achterhaald door de tijd aangezien onbemande vernietigende drones booming zijn in de militaire wereld. Dan is het des te meer onbegrijpelijk dat we de afgelopen week getrakteerd werden op beelden van drommen mensen die zich vergaapten aan een tweetal luidruchtige JSF's die dinsdag een toeristisch rondje vlogen boven de polders.

 

Vrijdag en zaterdag waren deze JSF's zelfs benaderbaar op de vliegbasis in Leeuwarden. Gonnus Doeven, die zich zo'n beetje haar leven lang verzet tegen het militarisme, greep de gelegenheid aan om vrijdagochtend een van deze grauwgrijze gevechtsvliegtuigen te voorzien van rode en gele kleuren. De verf had ze vooraf in lege eierdoppen gespoten, waarna ze het gaatje dichtmaakte met kaarsvet. Met dergelijke gevulde eieren kan je aardig ver gooien.

 

Ze droeg tijdens haar bezoek aan de vliegbasis een rugzak en een papieren tasje met de verfeieren. ,,In de rugzak werd wel gekeken door de mensen van defensie, maar in het tasje niet", zegt de immer openhartige Doeven aan een verslaggever van regionaal dagblad De Stentor. Ze kon haar doelwit van een dikke 62 miljoen euro vreemd genoeg tot op slechts een paar meter benaderen. Naderhand bleek het om een showmodel te gaan, eentje zonder motoren.

 

,,Defensie is bezig zich mooi voor te doen, maar het is moordtuig waar ze mee pronken. Het arsenaal van defensie is geen attractie. Zo'n vliegtuig met zijn bommen al helemaal niet. Ze hebben deze week zoveel aandacht gehad, dat ik hier een ander geluid wilde laten horen: dit is geen speelgoed." Na haar heldhaftige daad, te midden van soldaten, werd zij aangehouden en na verhoor vrijgelaten met een proces-verbaal op zak wegens vernieling. Omdat ze gebruik gemaakt heeft van vingerverf zal de schadeclaim wel meevallen, denkt Doeven.

 

Overgenomen uit Ravage Webzine, 11-6-2016

13-6-2016