Vredesduif met olijftak in snavel.

Naar de hel van de Kaukasus

25-5-2011 Er wordt in Rusland openlijk geprotesteerd tegen de dienstplicht; met name tegen de uitzending van dienstplichtige soldaten voor de "ordehandhaving" in TjetsjeniŽ en IngoesetiŽ.

 

Het uitzenden van dienstplichtigen naar de Kaukasus is in strijd met de afspraken die er voor hen bestaan: volgens de wettelijke regels zouden er alleen beroepsmilitairen daarheen mogen worden uitgezonden. De belangrijkste reden om dienstplichtigen toch naar de Kaukasus te sturen is dat zij minder kosten dan beroepsmilitairen. Er zijn meer dienstplichtigen beschikbaar en bovendien zijn beroepsmilitairen mondiger wanneer het om hun rechten gaat. Die zijn vooral hinderlijk als - zoals gebruikelijk - de soldij in de Kaukasus niet wordt uitbetaald. OfficiŽle instanties beloven echter dat dienstplichtigen dergelijke uitzendingen niet te vrezen hebben.

Intussen heeft de Russische pers berichten gepubliceerd over de dood van diverse dienstplichtigen als gevolg van de strijd tegen "rebellen". In Petrograd zijn nu 150 mensen de straat op gegaan met een spandoek "zeg nee tegen de dienstplicht" om tegen deze situatie te protesteren. Ook elders in Rusland komen demonstraties voor. Omdat er volgend jaar verkiezingen zijn, beginnen ook politieke partijen als Yabloko er zich mee te bemoeien. Volgens War Resisters' International zullen wij in de toekomst hierover beslist meer vernemen.+

Paul Goble www.wri-irg.org/node/13015