Vredesduif met olijftak in snavel.

Symposium Kernontwapening

12-4-2014 Het afgelopen jaar zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen geweest op het gebied van de kernwapenproblematiek. Frederik Voute, Tom Sauer en Krista van Velzen proberen op dit symposium deze ontwikkelingen toe te lichten. Bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?

 

Op 4-5 maart 2013 vond in Oslo de 'Internationale Conferentie over de Humanitaire Gevolgen van Kernwapens' plaats. In februari van dit jaar kreeg deze conferentie een vervolg in het Mexicaanse Nayarit. Daar concludeerde men: "Alle feiten liggen nu op tafel. Alle deskundigen geven aan dat de impact van kernwapens catastrofaal zal zijn en dat reddingswerkers hun werk niet kunnen doen. Het risico dat er bedoeld of onbedoeld bij een nucleaire explosie optreedt is significant. Het is precies daarom dat een groeiende groep landen oproept om deze massavernietigingswapens te gaan verbieden, net als alle andere massavernietigingswapens". De regering van Oostenrijk   kondigde aan    nog dit jaar de volgende bijeenkomst te organiseren om deze plannen uit te werken.

 

Ook binnen de Nederlandse politiek waren kernwapens regelmatig een punt van discussie. Op 19 november 2013 werd de motie Van Dijk aangenomen, daarin wordt de regering verzocht de JSF géén kernwapentaak te laten uitvoeren. Maar volgens de ministers Hennis-Plasschaert en Timmermans  heeft Nederland als lid van de NAVO voorlopig nog een kernwapentaak die de JSF zal overnemen van de F-16. Als het kabinet zou doen wat de Kamer wil, zou Nederland zich niet meer aan de NAVO-afspraak houden. Tevens zijn de Verenigde Staten van plan ruim 664 miljoen dollar (507 miljoen euro) uit te trekken voor de modernisering van de B61, de atoombom die ook op vliegbasis Volkel ligt opgeslagen.
De sprekers op dit symposium proberen deze ontwikkelingen toe te lichten, bieden ze mogelijkheden?  Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?

 

*Frederik Voute, promovendus Erasmus Universiteit Rotterdam, gaat in op  De rol van safeguards om de stap van civiele nucleaire technologie naar kernwapenontwikkeling te verhinderen.
* Prof Dr. Tom Sauer, hoofddocent  politieke wetenschappen Universiteit van Antwerpen,
bespreekt de nucleaire proliferatie en de wissel die dat trekt op nucleaire ontwapening.
* Krista van Velzen, voormalig Tweede Kamerlid voor de SP en thans werkzaam als campaigner van het PAX No Nukes team, zal spreken over haar ervaring tijdens de conferenties in Oslo en Nayarit en de situatie rond de vernieuwde B61-12 serie (de kernbom op Volkel).

 

Tijd en plaats:

Zaterdag 17 mei 2014, 13.00-16.00 uur
De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort
's Ochtends vindt van 10:00 -12:00 uur de Algemene Ledenvergadering van de NVMP plaats

 

Informatie en opgave:
NVMP, Postbus 199, 4190 CD Geldermalsen, office@nvmp.org, Tel. 06-42009559

12-4-2014