Vredesduif met olijftak in snavel.

Onderzoek gevolgen kernoorlog

3-11-2024 De Verenigde Naties gaan wetenschappelijk onderzoek doen naar de fysieke en maatschappelijke gevolgen van een kernoorlog. Wat betekent een kernoorlog op lokale, regionale en wereldwijde schaal voor het klimaat, het milieu, ecosystemen en de landbouw? En wat zijn de gevolgen van een kernoorlog voor de volksgezondheid, de maatschappij en de economie in de dagen, weken en decennia na een kernoorlog?

 

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Directeur Melissa Parke van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), verwelkomt het onderzoek: 'Dit nieuwe onderzoek is een kans om ons begrip van de gevolgen van een kernoorlog uit de jaren 80 te halen en naar de 21e eeuw te brengen. Nu de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt, moeten we ervoor zorgen dat beleidsbeslissingen gebaseerd zijn op wetenschap, niet op dogma's en paniekzaaierij. Deze studie is een kans om die wetenschap samen te brengen en ons te leiden naar de toekomst die we willen', zegt ze op de website van ICAN.

 

De steun voor het onderzoek was niet unaniem
144 landen stemden voor het onderzoek, waaronder Nederland. 3 landen stemden tegen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Deze landen zijn waarschijnlijk bang dat meer kennis over de gevolgen van een kernoorlog de steun van mensen voor kernwapens ondermijnt. 30 landen onthielden zich van stemming, waaronder de Verenigde Staten, Oekraïne en België.

 

Het onderzoek start in 2025 en de Verenigde Naties verwachten dat het onderzoeksrapport in 2027 klaar is.

 

Publieke opinie
ICAN verwacht dat dit uitgebreide onderzoek naar de fysieke en maatschappelijke gevolgen van een kernoorlog van groot belang kan zijn om het publieke bewustzijn over de gevaren van kernwapens te vergroten. En de publieke opinie te mobiliseren om kernwapens de wereld uit te krijgen.

Bron: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)