Vredesduif met olijftak in snavel.

Nieuwe kernproeven VS

10-1-2014 Matsui Kazumi, de burgemeester van Hiroshima, schreef als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede een brief aan president Obama. Hierin roept hij Obama op om te stoppen met proeven met de Z-Machine, die gericht zijn op de 'verbetering' van kernwapens.

 

Hieronder volgt de tekst van de brief:

 

Uw land heeft gemeld dat tussen juli en september 2013 in een onderzoekscentrum in New Mexico opnieuw een proef is gehouden m.b.t. de bewerking van plutonium voor atoombommen met de Z-Machine.

 

Deze herhaalde Z-Machine subcritische tests geven aan dat de Verenigde Staten  voor onbepaalde tijdvast willen houden aan haar kernwapenvoorraden. Zulke acties zijn volledig onacceptabel. Ze hebben de hoop verraden van de overlevenden van de (atoom)bombardementen en de miljoenen anderen, die streven naar de eliminatie van kernwapens. Ook rijst twijfel aan uw wil om mee te werken  aan een wereld zonder kernwapens, zoals u uitdrukte in uw toespraak van 2009 in Praag.

 

Uit naam van de  (door een atoombom getroffen) stad Hiroshima en uit naam van meer dan 5700 steden van Burgemeesters van Vrede, protesteer ik heftig.

 

1 juni van dit jaar betuigde u weer uw inzet voor ontwapening door Rusland uit te nodigen om onderhandelingen te beginnen over een verdere reductie van kernwapens en daarmee bent u verplicht uw land te leiden naar een voorbeeld van kernwapenontwapening.

 

Desondanks gaat u verder met het houden van kernproeven en ik voel een sterke ontkenning. Ik dring sterk aan dat u  stopt met onze hoop te verraden.

 

Alstublieft, sla acht op de met-de-dood-worstelende ervaring van de Hibakusha,  begrijp hun oprechte wens voor vrede, en streef naar de vroegst mogelijke verwerkelijking van een wereld zonder kernwapens.

 

Tot zover de brief.

 

De Z-machine is een futuristisch aandoend aparaat dat in staat is zeer hoge temperatuur en druk op te wekken.

10-1-2014