Vredesduif met olijftak in snavel.

De nucleaire impasse voorbij?

9-9-2016 Op zaterdagmiddag 1 oktober, 13.30-17.00 uur organiseert de NVMP de manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij? ' in de Balie, Amsterdam. Vervolg op het Medisch Appel tegen kernwapens van vorig jaar.

 

Affiche van de manifestatie

Dit is een vervolg op het symposium op 26 september vorig jaar, eveneens in De Balie, Kernwapens, ons een zorg . Daar presenteerden we ons Medisch Appel, ondertekend door meer dan honderd medische zwaargewichten, begin dit jaar overgenomen door de BMJ en aangeboden aan het parlement ten behoeve van het kamerdebat, afgedwongen door het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens van PAX, ASN Bank en het Rode Kruis. Hierdoor worden de gevaren van kernwapens in de publieke opinie langzaamaan weer onderkend.

In onze Tweede Kamer werden in mei vier moties aangenomen - voor verwijdering van kernwapens uit Nederland, Europa en de wereld via een internationaal verbod - en ons Medisch Appel heeft daarbij aantoonbaar een rol gespeeld.

De manifestatie op 1 oktober is bedoeld om minister Koenders vanuit diverse sectoren van de samenleving te voorzien van adviezen, argumenten en steun om de moties (verder) uit te voeren, nationaal maar vooral internationaal, nu zich een unieke kans voordoet de bestaande impasse in de kernontwapening te doorbreken, zeker nu ook de Geneefse onderhandelingen (OEWG) geresulteerd hebben in een aanbeveling aan de VN om volgend jaar onderhandelingen te starten om te komen tot een wereldwijd verbod op kernwapens!

Met bijdragen van o.a.:

* Ko Colijn, Clingendael,

* Karin van den Broeke, Wereldraad van Kerken,

* Cathy van Beek , Raad van Bestuur UMC-Radboud,

* Christa Compas, Humanistisch Verbond

* Roger van Boxtel, Nederlandse Spoorwegen

* Mirjam de Bruin , Nederlandse Rode Kruis,

* Geert van Rumund , burgemeester Wageningen, Mayors for Peace,

* Phon van den Biesen , advocaat Marshall-eilanden in de zaak tegen kernwapenstaten,

* Gijs Scholten van Aschat (o.v.), acteur,

* Ira Helfand , Co-president International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Nobelprijs voor de Vrede 1985).

Dagvoorzitter: Peter Buijs, bedrijfsarts, duo-voorzitter NVMP.

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

Bereikbaar met tramlijn 1, 2 of 5 vanaf Centraal Station, halte Leidseplein.

Toegangsprijs 10,-, studenten/CJP 7,50.

Reserveren via http://www.debalie.nl/agenda/filter/10-2016 of telefonisch 020-5535100. Kaarten ook aan de kassa.

Meer info: office@nvmp.org of telefonisch 06-42009559.

9-9-2016