Vredesduif met olijftak in snavel.

Modernisering kernwapens

13-2-2018 SP, PvdA en GroenLinks hebben kritische Kamervragen gesteld over de Amerikaanse plannen om de B-61 atoombom te moderniseren. De B-61 is een Amerikaans kernwapen dat in Volkel ligt en gebruikt kan worden door de Nederlandse F-16.

 

Het afgelopen weekend heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een nieuwe kernwapenstrategie uitgebracht, de Nuclear Posture Review. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse luchtmacht de B-61-11 bom die in Volkel ligt nog voor 2020 zal moderniseren. Dat staat in deze plannen, waarin bovendien is opgenomen dat deze kernwapentaak voor de Nederlandse F-16 zal worden overgedaan aan de F-35, de JSF in de volksmond. De F-35 zal na 2020 de F-16 moeten gaan vervangen. 'Als dat doorgaat', aldus Karabulut, 'lapt de regering een aangenomen SP-motie aan haar laars.' In die motie wordt gesteld dat de Tweede Kamer geen kerntaak voor de F-35 wil.

 

Het is een publiek geheim dat er kernwapens in Nederland zijn, maar specialisten schatten dat er 20 stuks van de B-61-11 bommen in Volkel liggen opgeslagen. Nederlandse piloten zijn opgeleid om ze in geval van een kernoorlog af te werpen. De afgelopen jaren is er gewerkt aan technische verbeteringen van deze vrijevalbom. De nieuwe versie, de B-61-12, wordt met een ander staartstuk uitgerust. Daardoor is de bom beter te sturen.

 

De nieuwe Amerikaanse plannen gaan nog veel verder dan het moderniseren van de kernbommen voor de F-16's in Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije. De trend is om de kernbommen kleiner te maken en om meer kernwapens in Europa te gaan plaatsen. Sadet Karabulut van de SP: 'De situatie begint daarmee te lijken op de periode van de Koude Oorlog aan het einde van de jaren '70, toen er ook grote plannen waren met nieuwe kernwapens in Europa. Maar op een tweede Koude Oorlog zitten we niet te wachten.'

 

De SP, GroenLinks en PvdA willen niet alleen voorkomen dat de kerntaak van de F-16 gemoderniseerd wordt, maar de gelegenheid benutten om de bommen uit Volkel voorgoed naar Amerika terug te sturen. Karabulut: 'Ik ben blij dat SP, GroenLinks en PvdA op dit belangrijke punt van het buitenlandbeleid kunnen samenwerken. Nederland moet zich tegen deze plannen verzetten. Als de B-61-11 bommen naar Amerika gaan voor een opknapbeurt, hoeven ze ook niet meer terug te komen, ook niet als B-61-12. Dat besluit wordt een stimulans voor de ontwapening in Europa en het bevorderen van de veiligheid van de burgers in heel Europa. Van Hoek van Holland tot ver achter de Oeral.'

Ontleend aan een bericht op www.sp.nl