Vredesduif met olijftak in snavel.

Medici tegen kernwapens

31-3-2009 Meer dan 300 van de meest vooraanstaande medici ter wereld roepen in een gezamenlijke brief de presidenten Obama en Medvedev op een einde te maken aan het tijdperk van nucleaire wapens.

 

Al meer dan 60 jaar hangt de dreiging van nucleaire vernietiging boven de mensheid. Wij schrijven u aan met de hoop dat u de gelegenheid van uw recente verkiezing aan zult grijpen om de grootste bedreiging van ons voortbestaan een halt toe te roepen´.
Medische hulp na een kernaanval is een illusie, juist daarom doen artsen deze oproep.

Wereldwijd staan er nog 25.000 kernwapens `op scherp´. De problematiek van kernwapens kan, in tegenstelling tot andere gezondheidsbedreigingen als klimaatsverandering, armoede en aids, wel gemakkelijk worden opgelost, namelijk met één daadkrachtig besluit. Obama en Medvedev ontmoeten elkaar voor het eerst in Londen op 1 april. Nucleaire ontwapening en non-proliferatie maatregelen staan naar verwachting hoog op de agenda.

De brief sluit af met de woorden `Over duizend jaar zal niemand zich meer herinneren wat u de komende jaren gedaan zult hebben, maar niemand zal de leiders vergeten die een eind gemaakt hebben aan de dreiging van een kernoorlog´.

Bekende Nederlandse ondertekenaars zijn:
- Prof. Dr. A.C. Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter van de KNMG
- Prof. W.A.B. Stalman, MD, PhD, decaan van het VU Medische Centrum

De brief is een initiatief van de organisatie IPPNW (Int. Physicians for the Prevention
of Nuclear War), die in 1985 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. De NVMP, gezondheidszorg en vredesvraagstukken is de Nederlandse afdeling van IPPNW.

Vorig jaar sprak minister Verhagen zich uit voor nucleaire ontwapening. Onzes inziens kan ook Nederland een bijdrage leveren daaraan, door de Amerikaanse kernwapens op luchtmachtbasis Volkel van haar grondgebied te verwijderen en af te zien van de NAVO kernwapentaak van de Koninklijke Luchtmacht.+

Bron: NVMP (www.nvmp.org), 23-3-2009