Vredesduif met olijftak in snavel.

Petitie tegen kernwapens

17-9-2019 Nu de dreiging van kernwapens terug is, roept het Humanistisch Verbond op een petitie te tekenen om alle kernwapens de wereld uit te helpen. Zo wil het de Nederlandse regering onder druk zetten om meer daaraan te doen dan nu.

 

Wat kan Nederland doen?

 

Oplopende spanningen tussen India en Pakistan, de NAVO en Rusland, de VS en Noord-Korea. We stevenen af op een nieuwe wapenwedloop. En de bereidheid om kernwapens te gebruiken is toegenomen. Het Humanistisch Verbond maakt zich grote zorgen vanwege de humanitaire en ecologische catastrofes die zullen volgen. Wat kan Nederland doen om de dreiging van kernwapens terug te dringen?

 

Kamerbreed zijn er al moties gesteund om richting een kernwapenvrije wereld te gaan. Ook in het regeerakkoord staat dat het kabinet zich actief zal inzetten voor een kernwapenvrije wereld. Hoogtijd dat de regering, met Mark Rutte voorop, zich aan zijn woord houdt. Actie is nu nodig. We roepen de premier op:

 

* Teken het belangrijkste verdrag, het VN-kernwapenverbod, voor een kernwapenvrije wereld! Nederland heeft nog altijd niet getekend, ondanks dat we als enige NAVO-lidstaat aan de onderhandelingstafel mochten zitten. Teken, en doe dat vóór de kern-stopverdrag conferentie in New York op 25 september.
* Sta geen kernwapens meer toe op Nederlands grondgebied.
* Geef meer transparantie over het Nederlandse nucleaire beleid. Parlementaire controle is fundamenteel in een democratie maar is onmogelijk zonder informatie.

 

Unieke positie van Nederland

 

Nederland heeft een unieke positie om voor een kernwapenvrije wereld te zorgen. We genieten het vertrouwen van zowel de landen mét als de landen zónder kernwapens. Op deze sleutelpositie kan Nederland de stuwende kracht zijn achter kernontwapening. Als de regering daar vol op inzet. Nederland heeft meer macht dan ze nu uitoefent voor een kernwapenvrije wereld.

 

Met de petitie zetten we druk op de regering. Actie is nu belangrijk. De petitie wordt overhandigd aan het kabinet. Help mee aan een kernwapenvrije wereld.

 

Teken de petitie

Bron: Humanistisch Verbond