Vredesduif met olijftak in snavel.

Nee tegen kernwapens

5-11-2019 Steeds meer financiŽle instellingen zeggen 'nee' tegen kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het PAX project Don't Bank on the Bomb. Uit het nieuwe rapport Beyond the Bomb, blijkt dat 77 banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere financiŽle instellingen beleid hebben aangenomen om niet te investeren in kernwapenbedrijven. Dit is een toename van 14 sinds het vorige rapport, uit 2018.

 

36 instellingen staan in de Hall of Fame, omdat ze alomvattend beleid hebben en kernwapenbedrijven volledig uitsluiten van alle investeringen. 41 andere instellingen hebben wel beleid, maar dit kent ťťn of meer tekortkomingen. Zij staan in de Runners-Up, want alhoewel hun beleid nog niet goed genoeg is, laten zij door het hebben van beleid zien dat ook zij kernwapenbedrijven op z'n minst controversieel vinden en het niet normaal vinden om erin te investeren.

Het aantal financiŽle instellingen met beleid tegen investeringen in kernwapens blijft toenemen. En ze staan niet alleen. Landen van over de hele wereld zijn samen met maatschappelijke organisaties en betrokken burgers in actie gekomen en hebben in 2017 het VN-Kernwapenverbod aangenomen. Steeds meer landen tekenen dit verdrag waardoor de inwerkingtreding dichterbij komt en het steeds duidelijker wordt dat er voor kernwapens in de toekomst geen rol is weggelegd.

Meerderheid tegen kernwapens

FinanciŽle instellingen hebben een belangrijke rol in de wereldwijde economie en kunnen daarmee bijdragen aan nucleaire ontwapening. Het aannemen van sterk beleid tegen investeringen in kernwapenproducenten is een prikkel voor zulke bedrijven om te stoppen met de productie van kernwapens en helpt het stigma op kernwapens verder te versterken. Het is bovendien een reflectie van de publieke opinie, die kernwapens in grote meerderheid afwijst.

Het uitsluiten van bedrijven die betrokken zijn bij de productie van controversiŽle wapens, waaronder kernwapens maar bijvoorbeeld ook andere inhumane en illegale wapens als clustermunitie, landmijnen en chemische wapens, is het nieuwe normaal geworden. Het aantal financiŽle instellingen met zulk uitsluitingsbeleid dat in Don't Bank on the Bomb is opgenomen, is sinds 2014 toegenomen van 35 tot 77 nu. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Nog werk te doen voor ING

Er staan vier nieuwe Nederlandse financiŽle instellingen in het rapport, allemaal in de Hall of Fame. ABP, APG, bpfBOUW en SPW hebben na de aanname van het VN-Kernwapenverbod besloten voortaan alle kernwapenbedrijven uit te sluiten en hebben inmiddels ook alle investeringen verkocht. Dit toont aan dat het VN-Kernwapenverbod nu al impact heeft. Sommige Nederlandse financiŽle instellingen hebben echter nog werk te doen: ING bijvoorbeeld sluit vooralsnog kernwapenbedrijven uit NAVO-landen niet uit. Wil je helpen hier wat aan te doen? Kijk dan hier!

Ga voor meer details over het rapport naar www.dontbankonthebomb.com

Bron: PAX