Vredesduif met olijftak in snavel.

Escalatie in Oekraïne

8-5-2024 Kortgeleden dreigde de Franse president Emmanuel Macron met de inzet van NAVO-soldaten in Oekraïne. Deze week gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron Oekraïne toestemming Rusland aan te vallen met Britse raketten. En nu heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat Rusland gaat oefenen met tactische kernwapens aan de grens met Oekraïne.

 

Russisch dreigement
Het Russische ministerie van Defensie verklaart de oefeningen uit te voeren 'om de paraatheid van niet-strategische kernwapens voor de inzet tijdens gevechtsmissies te vergroten.' En zegt op deze manier te reageren op 'provocatieve verklaringen en dreigementen' van verschillende westerse leiders.

 

'Rusland moet vernietigd worden'
Niet alleen Macron en Cameron legden escalerende verklaringen af. Kortgeleden twitterde de president van Letland Edgars Rinkēvičs 'Russia delenda est' - 'Rusland moet vernietigd worden'. Hij parafraseerde daarmee het eeuwenoude refrein van Cato de Oudere die opriep tot de vernietiging van Carthago door Rome voorafgaand aan de Derde Punische Oorlog.

 

Steadfast Defender en Steadfast Noon
Ondertussen toont de NAVO zijn spierballen met Steadfast Defender, de grootste oefening sinds het einde van de koude oorlog. Deze oefening volgt op Steadfast Noon, de jaarlijkse oefening van de NAVO met tactische kernwapens, afgelopen oktober in Italië en Kroatië.

 

Wat als de escalatie niet stopt?
Stopt de escalatie niet? Dan komen we terecht in kernoorlog tussen Rusland en de NAVO op Europese bodem. We zullen tegen die tijd niet kunnen zeggen dat we het niet zagen aankomen.

 

Bron: Vrede vzw