Vredesduif met olijftak in snavel.

Kernwapens dreigend actueel

20-3-2012 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, organiseert op zaterdag 9 juni in Amersfoort het symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'.

 

In 2009 dachten velen dat met het nieuwe START-verdrag van Obama en Medvedev definitief de goede weg was ingeslagen naar kernontwapening.† Anno 2012 herhaalde Obama dit goede voornemen maar in de praktijk† is daar bitter weinig van terecht gekomen.

'Verwijderde' kernkoppen worden in voorraad gehouden en kunnen in tijden van crisis weer op hun draagraketten geplaatst worden. In de Nuclear posture review zien de Verenigde Staten kernwapens nog steeds als de hoeksteen van hun verdediging.

Daarnaast neemt het aantal landen dat kernwapens heeft toe en vindt er modernisering van de nucleaire infrastructuur plaats om maar niet achterop te geraken. Dit resulteert in steeds weer nieuwe generaties lanceerraketten en nucleaire onderzeeŽrs.

- Karel Koster, nucleaire bewapeningen ontwapening, daadwerkelijke feiten van kernontwapening, welke factoren spelen een belemmerende rol?
- Sico van der Meer, gaat in op de problematiek van nucleaire proliferatie, welke gevaren dit vormt en waarom landen, als Iran en Noord-Korea, zo graag kernwapens willen hebben.
- Peter Paul Ekker, geeft een introductie van de ICAN-campagne in Nederland (International Campaign for the Abolition of Nuclear weapons).

Meer info: www.nvmp.org/ALV2012.pdf

20-3-2012