Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie op de militaire basis

12-11-2013 Met een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op de militaire basis van Kleine Brogel 'vierden' Bomspotters een weinig gekende verjaardag: sinds exact 50 jaar liggen er kernwapens op Belgisch grondgebied. Een 15-tal activisten betraden samen met Bomspotters Claes, Verhofstadt en Dehaene de luchtmachtbasis.

 

Verklede actievoerders

Tegelijkertijd publiceert Vredesactie het dossier 'Kernwapens in BelgiŽ, vijftig jaar achterkamertjes-politiek dat 50 jaar politieke besluitvorming rond kernwapens op Belgisch grondgebied reconstrueert.

Een halve eeuw achterkamertjes-politiek
Uit archiefstukken in de VS blijkt dat in november 1963 de eerste kernwapens op de basis van Kleine Brogel werden gestationeerd.** Op basis van o.a. vrijgegeven notulen van de ministerraad, maakte Vredesactie een reconstructie van 50 jaar besluitvorming rond de nucleaire wapens in BelgiŽ. Van het buiten spel zetten van het parlement eind jaren '50 tot de recente beslissing om de kernwapens te moderniseren: de geschiedenis van kernwapens in BelgiŽ is er ťťn van achterkamertjes-politiek en de afwezigheid van democratische controle.

Kernwapens zijn in strijd met het Internationaal Humanitair Recht. De Belgische Kamer en Senaat stemden resoluties die de verwijdering van de wapens van het Belgisch grondgebied vragen. De meerderheid van de bevolking wil dat de ze vertrekken. Lene Jacobs: "De regering beloofde in haar regeerakkoord werk te maken van nucleaire ontwapening. Maar tot nu toe namen onze ministers nog geen enkel serieus initiatief om hier werk van te maken. Integendeel: door in te stemmen met de modernisering ervan kiest ze ervoor om deze massavernietigingswapens beter inzetbaar te maken."

Actie van burgerlijke ongehoorzaamheid
In een opmerkelijke videoboodschap treden voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes en ex-premiers Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene de eis voor de verwijdering van de kernwapens bij. Ze stellen onomwonden: "ik vraag een BelgiŽ zonder kernwapens"***.Vandaag gaan Bomspotters Claes, Dehaene en Verhofstadt zelf de militaire basis van Kleine Brogel op en voegen de daad bij het woord.

Lene Jacobs: "Vijftig jaar kernwapens op ons grondgebied is veel te lang. Deze massavernietigingswapens zijn nutteloos, illegaal, gevaarlijk en duur. Wij hebben genoeg van de achterkamertjes-politiek. De Belgische regering moet de kernwapens verwijderen in plaats van in plaats van ze te moderniseren"

* Hier vind je het volledige dossier 'Kernwapens in BelgiŽ - 50 jaar achterkamertjes-politiek'

** Robert S. Norris, William M. Arkin and William Burr, Appendix B: Deployments by Country, 1951-1977, Bulletin of Atomic Scientists 1999 55: 66,†

*** Videoboodschap in het kader van Time to Go

Bron: www.vredesactie.be