Vredesduif met olijftak in snavel.

Nieuwe kernwapenfilm

29-3-2014 Afgelopen 21 maart is een nieuwe film uitgebracht over de komende modernisering van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Dit in aanloop naar de NSS-conferentie over nucleaire veiligheid.

 

Terwijl meer dan 50 wereldleiders zich druk maken over hun nucleaire afval en het feit dat 'terroristen' hier een bom mee kunnen maken, worden de B61 kernwapens stilletjes gemoderniseerd tot een nog beter vernietigingswapen.

In de film 'Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen'komt o.a. Raymond Knops, CDA woordvoerder defensie, aan het woord. De film is gemaakt door Schoonhoven Producties in samenwerking met actiegroep Ontwapen! Duur van de film: 21 minuten.

Inhoud van de film

De discussie rondom kernwapens laait weer op door de geplande modernisering van de 20 kernwapens die op vliegbasis Volkel liggen. De Amerikanen willen de daar aanwezige B61 kernwapens vernieuwen tot de B61-12 kernwapens.

Kernwapens, dat hebben we toch gehad en dat was toch een item in de jaren 80? Niets is minder waar: door de vernieuwing tot een geleide kernwapen en het feit dat men de slagkracht kan variŽren, maakt het kernwapen 'makkelijker inzetbaar'. Zoals Meindert Stelling (advocaat)† zegt: ,,De richtprecisie neemt toe, dan hoeft de kernexplosie minder zwaar te zijn en dan is de drempel om het wapen te gebruiken steeds lager. Dat is zorgwekkend''. In de film komen verder aan het woord: Wendela de Vries van Campagne tegen Wapenhandel, Phon van den Biesen, voorzitter van de internationale organisatie van Juristen tegen Kernwapens, en Raymond Knops, CDA woordvoerder defensie. Raymond Knops: ,,We kunnen de regering niet controleren op wat ze rondom de modernisering van de wapens doen, daar mogen ze geen mededelingen over doen. Ik voel me buiten spel gezet, het hele parlement voelt zich buiten spel gezet''.


Maker van de film is Huib Schoonhoven: 06-53895128

29-3-2014