1-5-2015 Op 26 april, de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening.
Nog altijd staan er 16.400 atoomwapens opgesteld in negen landen. Hoewel ze volgens het nu al 45 jaar oude Non-Proliferatieverdrag werk moeten maken van een algemene, volledige ontwapening, blijven de kernwapenstaten hun arsenalen moderniseren voor vele jaren in de toekomst.
Bij de betoging waren veel nationaliteiten vertegenwoordigd. Er was een indrukwekkende delegatie van Hibakusha - slachtoffers van de Amerikaanse atoomwapenaanval op Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 - van wie een aantal ook getuigenissen aflegde over hoe ze in hun jeugd het trauma van de massavernietiging hebben moeten doorstaan. Ze scandeerden: "Nooit meer Hiroshima en Nagasaki". Er vielen toen op enkele dagen 200.000 doden. De burgemeester van Hiroshima liep mee in de optocht met een spandoek dat de totale verwijdering van de kernwapens vraagt tegen 2020. Er waren ook een aantal Belgen, onder wie een kleine delegatie van Vrede vzw.
De vredesbeweging is talrijk vertegenwoordigd om de regeringsleiders op hun verplichtingen te wijzen. Er is op deze planeet geen plaats meer voor dergelijke gruwelijke vernietigingswapens.
Oorspronkelijk artikel met vele foto's in De Wereld Morgen.
Dit artikel is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie
Auteur: Ludo De Brabander, Vrede vzw, 27-4-2015