Vredesduif met olijftak in snavel.

Geen nieuwe kernwapens!

5-8-2015 Rond het feest van Onnozele Kinderen (27 of 28 december 2015) is er een onnozele actie bij de vliegbasis Volkel voor een kernwapenvrije toekomst: neem een stukje brandhout mee voor het vuur en/of kinderspeelgoed voor in 't prikkeldraad van de basis.

 

Foto: het vuur opstoken tegen kernbommen

Op de vliegbasis Volkel (Brabant) liggen 10 tot 20 kernbommen van het type B61. Deze kernbommen zijn in het begin van de 1960-er jaren buiten het parlement om in het geheim op de vliegbasis Volkel gebracht. Daar worden ze door Amerikaanse soldaten bewaakt en ze moeten door Nederlandse piloten op hun doel worden afgeworpen. Deze bommen worden binnenkort afgedankt. Een uniek moment om duidelijk te zeggen dat we geen nieuwe willen.

Als wij niets doen, dan worden deze kernwapens vanaf 2018 vervangen door de B61-12 atoombom, een beter geleidbare en in vernietigingskracht regelbare bom die breder en makkelijker inzetbaar is dan de huidige kernwapens.

Wij zijn een groep bezorgde mensen, die deze ontwikkeling zeer zorgelijk vinden. De hedendaagse Herodessen en Caesars moeten onze middelen, menskracht en vernuft niet in nieuwe generaties kernwapens steken. De volkeren van de wereld moeten hun stem laten horen voor nucleaire ontwapening en het tot stand brengen en daarna gezamenlijk handhaven van een wereldwijd verbod op kernwapens: geen nieuwe kernwapens, maar ban de bom!

2018 lijkt ver weg, maar willen we de komst van nieuwe kernwapens verhinderen, dan moeten we nu in actie komen. Wij willen dat doen rond 28 december. Op die dag herdenkt de (katholieke) kerk de moord op Onnozele Kinderen door de soldaten van Herodes. Een vreselijke gebeurtenis die nooit meer mag plaatsvinden. Maar wat gebeurt er als slechts n van de kernwapens in Volkel tot ontploffing zou worden gebracht? Hoeveel onschuldige mensenkinderen worden er dan vermoord?

Kom daarom met ons mee naar Volkel om daar voor de poort een luid en duidelijk 'Nee' te zeggen tegen de komst van de nieuwe B61-12 kernwapens en 'Ja' voor het wereldwijde afschaffen van kernwapens waartoe ook Nederland zich in het Non Proliferatie Verdrag heeft verplicht!

Het is een onnozel getuigenis om het anti nucleaire vuur op te stoken, dus wij verwachten geen 'gedoe' met de mannen van Herodes. Maar voor de zekerheid verzoeken wij een ieder die mee wil doen om niet te schreeuwen, schelden of duwen tegen de agenten en soldaten die we ontmoeten, om de weg niet te versperren en het locale verkeer te laten passeren, om niet te rennen, om de hoofdpoort (nog niet!) te blokkeren, niet in te haken en niets te gooien of te beschadigen, maar om rustig en vriendelijk te blijven: peace 4 all! En neem dus een stukje brandhout mee voor het vuur en/of kinderspeelgoed voor in 't prikkeldraad van de basis.

Meer info over kernwapens


Informatieve film over de dreigende komst van nieuwe kernwapens naar Nederland


Als er voldoende animo is, kunnen we misschien ook met de Theaterstraatbus van Amsterdam, via Utrecht en Den Bosch naar Volkel en terug rijden. Ga naar http://noelhuis.nl/contact/ om aan te geven dat je mee wilt rijden.

Over de precieze datum, tijd en de inhoud van het programma wordt nog volop gebrainstormd. Kijk dus af en toe, en zeker voor je komt, voor het laatste nieuws op www.noelhuis.nl/no-nukes

Bron: Jeannette Nolhuis