Vredesduif met olijftak in snavel.

Massaal tegen kernwapens

29-2-2016 Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van onderzeeŽrs bewapend met atoomwapens en de plannen van de regering om deze te vernieuwen.

 

foto demonstratie

Het had zaterdagmiddag wel wat weg van een verlate carnavalsoptocht door het centrum van Londen, ware het niet dat de deelnemers een bloedserieuze politiek-maatschappelijke boodschap uitdroegen. Op initiatief van Campaign for Nuclear Disarmament (CND) namen tienduizenden mensen afkomstig uit Engeland, Schotland, Wales en het buitenland deel aan een betoging tegen de aan de Schotse westkust, nabij Glasgow, gestationeerde vier Trident nucleaire onderzeeŽrs.

Aanleiding zijn de plannen van de regering-Cameron om ruim 40 miljard pond (52 miljard euro) te steken in vernieuwing van het Britse atoomwapenarsenaal. Van het geld moeten in de komende twintig jaar onder meer vier nieuwe Trident kernonderzeeŽrs worden gekocht. De demonstranten vinden het bespottelijk om zoveel geld uit te geven aan kernwapens, terwijl universiteiten en het zorgsysteem te maken hebben met drastische bezuinigingen en in veel sectoren banen verloren gaan.

Velen droegen plakkaten met teksten zoals 'Books Not Bombs', 'Cut War Not Welfare' en 'NHS Not Trident'. Onder de demonstranten bevonden zich ook de huidige premier van Schotland, Nicola Sturgeon, en Jeremy Corbyn, partijleider van Labour. Corbyn, al sinds zijn zestiende lid van CND, was op Trafalgar Square een van de sprekers. Hij zei onder meer ,,in een ander soort politiek te geloven die wat doet aan de schreeuwende behoeften van de armen en daklozen in dit land."

Corbyn's openlijke fanatieke stellingname tegen kernwapens splijt Labour in twee kampen in het beladen politieke debat over vernieuwing van het kernwapenarsenaal. Ook vanuit de vakbond GMB wordt de Labour-leider aangevallen. Eerder deze week waarschuwden vakbondsactivisten Corbyn er voor dat er tienduizenden banen op 21het spel komen te staan indien de vernieuwing van Trident op onvoldoende politieke steun van Labour kan rekenen.

De betogers werden verder ondersteund door diverse bekendheden uit de culturele sector. Zo waren er muziekoptredens van Young Fathers en Massive Attack. Mode-ontwerpster Katharine Hamnett presenteerde onlangs een nieuw Stop Trident T-shirt terwijl Portishead's Geoff Barrow een single heeft gemixt ter ondersteuning van de CND-campagne. Volgens de organisatie was het de grootste betoging sinds die van 1983 toen 300.000 mensen deelnamen aan een protestmanifestatie in het Londense Hyde Park tegen de stationering van kruisraketten op Greenham Common.

Groot-BrittanniŽ wordt momenteel geregeerd door de Conservatieve Partij onder leiding van David Cameron. De partij heeft zich, samen met de grootste oppositiepartij Labour, eerder positief uitgesproken over vernieuwing van het Britse nucleaire rakettensysteem. Hoewel een definitief besluit in 2019 wordt verwacht, moeten er in de loop van dit jaar al besluiten worden genomen op het gebied van geplande investeringen. De vier onderzeeŽrs op de Schotse marinebasis Clyde bevatten ieder 16 Trident-II kernwapens.

Oorspronkelijk artikel: Ravage Webzine

29-2-2016