Vredesduif met olijftak in snavel.

Uit de nucleaire impasse?

7-4-2016 De NVMP, vereniging voor gezondheidszorg en vredesvraagstukken, nodigt u uit voor
het symposium 'Uit de nucleaire impasse?'dat plaatsvindt op Zaterdag 21 mei, 2016 van 13:00 tot 16:00 uur. Locatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort

 

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd op 7 december 2015 de Mexicaanse resolutie Taking Forward Multilateral Nuclear Disarmament Negotiations aangenomen. Deze resolutie stelt een Open-Ended Working Group (OEWG) voor. Deze nieuwe werkgroep zal proberen uitvoering te geven aan juridische maatregelen die leiden tot nucleaire ontwapening.


De OEWG wordt door de NVMP en andere vredesorganisaties gezien als een hoopvolle ontwikkeling om uit de nucleaire impasse en versneld tot een verbod op kernwapens te geraken.


Iedereen wil van die kernwapens af maar waarom we er dan nog zoveel hebben, valt aan niemand uit te leggen. Maar hoe reel zijn de kansen van de OEWG, waar liggen de (on)mogelijkheden? Welke wegen moeten bewandeld worden om daadwerkelijk tot een oplossing van het kernwapenprobleem te komen?


De sprekers op dit symposium proberen deze ontwikkelingen toe te lichten, bieden ze mogelijkheden? Hoe lang is de weg naar een kernwapenvrije wereld en welke horden moeten nog genomen worden?

Sprekers:

* Sico van der Meer, onderzoeker aan het Instituut Clingendael, gaat in op de politieke stappen die gezet kunnen worden om het proces van globale nucleaire ontwapening te versnellen.
* Krista van Velzen, PAX voor vrede , gaat in op het debat over het burgerinitiatief 'een nationaal verbod op kernwapens', hoe kunnen we daar verder mee, ook met het oog op de verkiezingen in 2017.
* Marjolijn van Deelen (gevraagd) , hoofd Non-proliferation and Disarmament Buitenlandse Zaken , gaat in op de Nederlandse stellingname en inbreng bij de OEWG.

Deelname is kosteloos. Wl gaarne van tevoren aanmelden: NVMP, Postbus 199, 4190 CD Geldermalsen, office@nvmp.org, Tel. 06-42009559

7-4-2016