Vredesduif met olijftak in snavel.

Kiezen voor Vrede in Europa

21-4-2014 Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland hebben de programma's van de Nederlandse politieke partijen voor de Europese verkiezingen onderzocht. Gekeken is naar thema's die relevant zijn voor vrede.
In hoeverre moet de de EU gericht zijn op vrede, intern en in de relatie met de rest van de wereld?
Kies voor Europa en kies voor vrede.

 

In de kieswijzer zijn de visies op Europa van de tien Nederlandse politieke partijen over diverse onderwerpen kort samengevat.

Wat zeggen de partijen over Europa als Vredesproject? Wat zeggen zij over de EU en mensenrechten, handelsverdragen, ontwikkelingssamenwerking, defensie en kernwapens, wapenproductie en wapenhandel?

 

Vrouwen voor Vrede en WILPF geven aan het begin van ieder hoofdstukje hun eigen visie. Zij zeggen: Europa is opgezet als een vredesproject: nooit meer oorlog door middel van economische samenwerking en welvaart. Europa is meer dan een economische unie en meer dan alleen de EU. Europa is op de eerste plaats de solidariteit tussen mensen - vrouwen en mannen - die hetzelfde werelddeel bewonen. Zij worden vertegenwoordigd door de Europese Unie, maar ook door de Raad van Europa en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Het beleid in de EU moet een vreedzame samenleving in heel Europa
bevorderen.

 

De kieswijzer is te vinden via de sites van Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland. www.vrouwenvoorvrede.nl en www.wilpf.nl 

Vrouwen voor Vrede