Vredesduif met olijftak in snavel.

Crisis VS en Noord-Korea

18-9-2017 De roekeloze retoriek afkomstig van zowel de VS als Noord-Korea laat de reeds gevaarlijke crisis in Korea verder escaleren. De wilde dreigementen die beide partijen uiten verergert enkel de reeds zeer explosieve situatie.

 

Foto demonstratie

Als de dreigementen effectief uitgevoerd zouden worden dan kan dit leiden tot de onmiddellijke dood van tientallen miljoenen mensen in beide landen, maar ook voorbij hun landsgrenzen. De dreigementen moeten stoppen!


Diplomatieke oplossing


Ten tijde van een gelijkaardige confrontatie in 1994 tussen beide landen, kozen zij ervoor om onderhandelingen te starten en zij slaagden erin een regeling uit te werken die tegemoetkwam aan de veiligheidsbelangen van beiden, tot dat de VS in 2002 de gesprekken stopzette. Er is een urgente nood om onmiddellijk en onvoorwaardelijk de onderhandelingen verder te zetten om deze gevaarlijke crisis te ontmijnen.

Verbied kernwapens


122 landen tonen een flink engagement om kernwapens te verbieden door middel van een VN-kernwapenverbod, een grote stap voorwaarts naar een kernwapenvrije wereld. De VS en Noord-Korea en alle andere kernstaten moeten het onaanvaardbaar gevaar erkennen van kernwapens en alles in hun macht gebruiken om deze massavernietigingswapens voorgoed de wereld uit te helpen. Alleen zo kunnen gelijkaardige crisissen als die van Noord-Korea en de VS worden vermeden.

Prikactie


Daarom voerde Vrede vzw actie aan de ambassade van de VS in Brussel op 12 september. Vrede vzw wil een duidelijk statement maken dat beide landen en de internationale gemeenschap er alles aan moeten doen om constructieve onderhandelingen op te zetten om zo de veiligheid van miljoenen mensenlevens te garanderen.

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie

Overgenomen van: De Wereld Morgen