Vredesduif met olijftak in snavel.

Oproep Koreaanse vredesvrouwen

27-5-2010 De Koreaanse organisatie Women Making Peace heeft een verklaring uitgegeven n.a.v. het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheonan. Zij roept op de spanning niet op te voeren maar de weg van dialoog en verzoening verder te bewandelen.

 

Women Making Peace is bezorgd over de wijziging van de Zuid-Koreaanse militaire strategie. Was deze eerst gericht op verdediging, nu is sprake van pro-actieve afschrikking. De daarmee gepaard gaande militaire opbouw vergroot de kans op gewapende conflicten.

Het opzeggen van de Inter-Korean Maritime Agreement en het stoppen van de handel tussen de Korea's betekent het wegvallen van een dempende factor in het conflict. Zich uitbreidende economische samenwerking is juist nodig op de weg naar vrede en een uiteindelijke hereniging van de Korea's. Humanitaire hulp mag onder geen beding stopgezet worden.

Wederzijdse verkettering en de vicieuze cirkel van wraak kan de crisis alleen verergeren en leiden tot een oorlog. De beide regeringen moeten juist zoeken naar een duurzame vrede door dialoog en onderhandelingen.+

Bron: WPP, 26-5-2010