Vredesduif met olijftak in snavel.

Britse Labourpartij en IsraŽl

30-9-2021 Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen IsraŽl te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B'Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat IsraŽl schuldig is aan apartheid.

 

Ook veroordeelt de motie de 'voortgaande Nakba', daarmee verwijzend naar de verwoesting van de Palestijnse samenleving die samenging met de stichting van de staat IsraŽl in 1948. De motie roept de partijtop verder op 'effectieve maatregelen' te treffen tegen IsraŽls schendingen van het internationaal recht, de wapenhandel met IsraŽl een halt toe te roepen, en de handel met IsraŽls illegale kolonies stop te zetten.

De partijtop is niet verplicht zich aan de motie te houden, maar het feit dat de motie is aangenomen geeft aan dat de partijleden in grote mate voorstanders zijn van steun aan de Palestijnen en het treffen van maatregelen tegen de IsraŽlische bezetting van Palestijns gebied. Het is onwaarschijnlijk dat de Labour-partij in het Britse parlement de motie tot uitvoering zal brengen. Partijleider Keir Starmer heeft sinds zijn verkiezing vorig jaar herhaaldelijk duidelijk gemaakt afstand te nemen van de positie van zijn voorganger Jeremy Corbyn, die gedurende zijn loopbaan altijd is opgekomen voor de rechten van Palestijnen.

Bron: The Rights Forum