Vredesduif met olijftak in snavel.

Protestactie tegen legershow

24-5-2018 Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt één van de decentrale Landmachtendagen in Enschede plaats en voor het derde achtereenvolgende jaar protesteert Enschede voor Vrede daartegen.

 

Tijdens de editie van dit jaar, die op zaterdag 26 mei a.s. van 10 tot 16 uur op een steenworp afstand van het oorlogsmonument in het Volkspark zal plaatsvinden, zal de 43 Gemechaniseerde Brigade de Leopardtanks showen.Deze tanks worden van het Duitse leger geleast en het Nederlandse tankbataljon is sinds vorige maand onderdeel van een Duitse eenheid. Dit en ook andere onderdelen van de 43 Gemechaniseerde Brigade zijn samen met de Duitse eenheden veelvuldig in Litouwen gestationeerd in het kader van de oplopende spanningen met Rusland.

 

Begin deze maand nog, op 5 mei, hield Enschede voor Vrede samen met de vredesvrienden uit Dülmen een wake voor vrede en tegen oorlogsvoorbereidingen. In het Duitse Dülmen is sinds twee jaar een opslag van Amerikaans legermaterieel gevestigd met de bedoeling om dat binnen 24 uur naar de grens met Rusland te kunnen brengen. Net als onze Duitse vredesvrienden dragen we als Enschede voor Vrede samenwerking tussen Duitsland en Nederland een warm hart toe, maar niet de razendsnelle militaire samenwerking.

 

De opbouw van Europese legermachten, de militaire aanwezigheid ervan in Oost-Europa, de snelle troepenverplaatsingen en de gigantische verhogingen van het de defensie-uitgaven dragen niet bij aan vrede maar verhogen de kans op oorlog. Dat benadrukken wij met ons protest.

www.enschedevoorvrede.nl