Vredesduif met olijftak in snavel.

Rechts-extremisme in het leger

3-6-2021 Op 21 mei verscheen in Trouw een artikel over rechts-extremisme in het Nederlandse leger. Dit naar aanleiding van de zwaarbewapende militair die in BelgiŽ op de vlucht is. Het blijkt dat ook het Nederlandse leger aantrekkelijk is voor extreem rechtse mensen. Dit hangt samen met hun fascinatie voor wapens en hun nationalisme.

 

Enkele citaten uit het door†Anne ter Rele en Stefan Keukenkamp geschreven artikel:

"De MIVD meldde in zijn laatste jaarverslag dat het onderzoek naar rechts-extremisme bij het leger in 2020 is uitgebreid. De dienst constateerde dat rechts-extremistische jongeren de krijgsmacht aantrekkelijk vinden."

"Pas sinds enkele jaren is er meer aandacht voor extremisme bij Defensie en dat is hard nodig, vindt Jelle van Buuren, kenner van extreemrechts en verbonden aan de Universiteit Leiden. "Er is in extreemrechtse kringen een fascinatie voor wapens en het idee leeft om je land te verdedigen", noemt hij als een van de mogelijke redenen."

"Ook Nikki Sterkenburg ontdekt de fascinatie voor extreemrechts bij Defensie in haar proefschrift, vooral bij twee geradicaliseerde mannen, Bram en Twan.

Waar Bram vanwege zijn denkbeelden niet door de strenge screening van de MIVD kwam, slaagde Twan er wťl in om bij een eenheid van Defensie aan het werk te gaan. Het is de plek waar hij zich thuis voelt, schrijft Sterkenburg. Twan gelooft in de Wodan-religie, waarin het principe 'Oog om oog, tand om tand' centraal staat."

Bron: Trouw