Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesprijs voor Elise Leijten

25-11-2009 Op 3 oktober werd de door PSP'92 ingestelde Kees Koning Vredesprijs uitgereikt aan Elise Leijten. Elise is bekend vanwege haar verklede optreden bij vele vredesacties.

 

Roline Woldinga, zegt over haar: ‘Vanaf het begin van de acties van de Franciscaanse Vredeswacht is Elise bij die acties aanwezig geweest. De manier van actievoeren van Elise, verkleed als schurk, meneer K. Pitalist, als Bush, enz. werken zeer effectief. Ze kan in haar eentje de aandacht op iets vestigen, juist in tijden waarin het moeilijk is om massa’s op de been te brengen. De samenwerking met Elise loopt ook altijd erg goed’.

Elise zelf zegt, dat ze vanuit haar boosheid en frustratie over (politiek) onrecht tot deze vorm van actievoeren gekomen is. Ze houdt van theaterspelen en de boodschap is helder voor publiek, politici en media. Verkleed als bv K. Pitalist is contact met politici snel gemaakt.

In je eentje actie voeren is gemakkelijk. ‘Je bent van niemand afhankelijk en het kan dus altijd doorgaan. Bovendien hoef je als je alleen actie voert, geen melding te doen, dus ook de politie mag je niet tegenhouden.’ Aldus Elise.

Toch heeft ze wel te maken met repressie van de kant van de politie/overheid en is ze vaak opgepakt. Daarom is ze haar advocaten (Eric Hummels, Meindert Stelling en Nico Steijnen van de vereniging Juristen voor Vrede) veel dank verschuldigd.

Elise wil de prijs graag opdragen aan Gerard van Alkemade, die een inspiratiebron was en haar heeft samengebracht met haar vriend Rob Boogert alsmede aan Jos Linnebank.+

Bron: www.psp92.nl, oktober 2009