Vredesduif met olijftak in snavel.

Bram van der Lek overleden

4-12-2013 Op 29 november jl. overleed Bram van der Lek. Hij is het meest bekend als voorman van de PSP en later GroenLinks, maar ook de vredesbeweging had zijn volle aandacht. Dat blijkt ook uit de onderstaande herinneringen van Hans Feddema aan Bram.

 

Bram van der Lek kende ik al enige tijd indirect, maar toen de kwestie van de kruisraketten ging spelen werd dat contact intensiever. Eerst zijdelings nog in de Tweede Kamer, waar ik kamerlid Cathy Ubels wel eens wat bijstond als directeur van het Wetenschappelijk Instituut vd EVP en dan toen wel eens bij de andere vredespartij in de Kamer, dus de PSP van hem en Andree van Es, binnenwipte.

 

Maar het meeste contact had ik met hem in het Komite Kruisraketten Nee onder voorzitterschap van Sinie Strikwerda. Beiden hebben we toen eens, hij vanuit de PSP en ik vanuit de EVP, samen met iemand van de radicale vredesbeweging stelling genomen tegen het plan of voorstel van Miet Jan Faber om bij de grote demonstratie op het Museumplein ook een CDA-delegatie o.l.v. Van Agt mee te laten lopen. Dit omdat het daarmee dan een gratuite demonstratie tegen kernwapens in het algemeen dreigde te worden in plaats van een politieke vredesdemonstratie tegen plaatsing van de geplande kruisraketten in Nederland. Ons verzet tegen dat vreemde plan trok de aandacht van de media, ook van de NOS,dat hierover op het 8-uur journaal zelfs kort een life discussie tussen MientJan en mij organiseerde, waarbij Bram toen ook aanwezig was, een discussie die tot gevolg had dat het plan van tafel verdween.

 

Later heb ik met Bram nog wat zijdelings informeel contact gehad, ook pratend over filosofie en levenskunst. Ik heb hem leren kennen als een betrokken, warm en spiritueel vredesmens.

Hans Feddema (Beweging voor Geweldloze kracht en Vredesbeweging Pais)