Vredesduif met olijftak in snavel.

'Mensensmokkel' Lesbos

25-11-2019 Laat ons bidden voor de migranten op Lesbos die zijn gearresteerd en worden vastgehouden op verdenking van 'mensensmokkel'.

 

Sinds 2014 monitort Christian Peacemaker Teams - Lesbos rechtszaken over mensensmokkel. Het merendeel van de verdachte smokkelaars zijn of wanhopig arme Turkse burgers, of migranten die bescherming zoeken in Europa maar de kosten van de reis niet op kunnen brengen. Zij zijn zich niet bewust dat hun zoektocht naar veiligheid als misdaad wordt aangemerkt.

 

Bij hun arrestatie door politie of andere autoriteiten vinden vaak mishandelingen plaats. De migranten die van mensensmokkel verdacht worden, zitten maanden in de gevangenis voordat hun rechtszaak plaatsvindt. De rechtszaak zelf is voor de verdachte doorgaans onbegrijpelijk. Deze wordt gehouden in het Grieks, zonder aanwezige tolk of adequate juridische bijstand. Het rapport op basis van de data die CPT hierover verzamelde is hier te lezen.

 

Voor het overgrote deel van de wereldbevolking biedt Europa geen veilige haven en geen legale wijze om EU-landen binnen te komen en asiel aan te vragen. Dit beleid dwingt mensen hun toevlucht te zoeken bij illegale en levensgevaarlijke methoden. Bid mee voor de kwetsbare mensen die bescherming zoeken, bidt dat zij niet verder gemarginaliseerd worden door ons onderdrukkende immigratiebeleid.

 

Dit bericht maakt deel uit van de maandelijkse nieuwbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland. Bij interesse daarvoor kan u zich hier inschrijven

Christian Peacemaker Teams - Nederland cpt-nl.org/blog/bidden-voor-mensensmokkelaars/