Vredesduif met olijftak in snavel.

Webinar Lesbos

23-3-2021 25 maart 19:00 uur, voertaal Engels inschrijven

Teamleden van Christian Peacemaker Teams delen ervaringen uit eerste hand van bezoeken aan de Griekse rechtbanken en gevangenissen waar veel migranten zonder kans op een eerlijk proces jarenlange straffen krijgen voor het enkel besturen van een boot.

 

De afgelopen 10 jaar hebben de Griekse kustwacht en Frontex systematisch iedereen gearresteerd die een boot met migranten op de middellandse zee bestuurde. Duizenden mensen zijn gearresteerd en bevinden zich in huizen van bewaring in afwachting van hun rechtszaak, of in gevangenissen waar zij een lange straf uitzitten. Velen wachten op een zo goed als zekere veroordeling, op basis van gebrekkig bewijs, zonder eerlijk proces.

 

Het programma solidariteit met migranten in het Egeļsch gebied (Aegean Migrant Solidarity - AMS) doet sinds 2014 verslag van deze rechtszaken en bezoek deze vermeende mensensmokkelaars. Het komt voor dat zij een straf van 100 jaar uit moeten zitten, opgelegd in een zitting die nog geen tien minuten duurde. Hierbij worden zij matig verdedigd en zijn tolken niet aanwezig of capabel om de verdachte goed te informeren.

 

Het oversteken van de Middellandse zee tussen Tunesiė en Italiė, of de nauwe zeestraten tussen Griekenland en Turkije is vaak dodelijk. Wie wel aan land komt krijgt te maken met racisme, geweld incapabele instituties, waardoor een reis vaak eindigt in opsluiting of deportatie.

Zie en hoor uit de eerste hand hoe leden van het team dit probleem voor het voetlicht brengen. De sprekers spreken uit persoonlijke ervaring en beschrijven wat zij aantroffen in de Griekse gevangenissen en rechtbanken. Ook zullen ze de belangrijkste bevindingen uit hun rapport Incarcerating the marginalized met u delen.

 

 

Sprekers


Dariusz Firla is gemeenschapswerker en elektriciėn, voormalig lid van het AMS-team en op dit moment werkzaam voor haar partnerorganisatie Lesvos Solidarity

 

Rob Moloney is een Ierse kunstenaar en activist die werk in solidariteit met migranten. Ook hij was lid van het AMS-team.

 

Rūnbīr Serkepkanī is de coördinator van het AMS team en heeft zelf ook lange tijd deel uitgemaakt van het team.

 

Valeria Hänsel is lid van het netwerk voor kritische studie van migratie en grenswetgeving en lid van het Egeļsche team van bordermonitoring.eu. Zij werkt op de Griekse hotspot eilanden met ondersteuningsnetwerken van migranten. Daarnaast promoveert ze aan de Georg-August Universiteit van Göttingen op het onderwerp "herconfiguratie van het Europese grensbeleid in de Egeļsche gebieden".

 

Inschrijven voor het webinar

Christian Peacemaker Teams - Nederland