Vredesduif met olijftak in snavel.

Turkije en de oorlog in LibiŽ

23-12-2021 Onderzoek door Vredesactie bewijst dat Turkije het wapenembargo tegen LibiŽ schendt. Niet alleen worden er veel wapens geleverd, maar Turkije zorgde er ook voor dat 18.000 Syrische huurlingen naar LibiŽ gingen. Bovendien zijn honderden Turkse militairen daar actief als trainers en b.v. dronebestuurder.

 

U leest er meer over in dit artikel.

Enkele citaten eruit:

Sinds de val van Khadaffi is LibiŽ in de greep van oorlog. De laatste jaren spelen belangen van externe actoren een steeds grotere rol. Terwijl de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Rusland zich achter het Libyan National Army (LNA) van generaal Haftar scharen, kan de Governement of National Unity (GNU) rekenen op de militaire steun van Turkije. Op de achtergrond spelen nog meer belangen: Europese wapenbedrijven verdienen immers grof geld aan de wapenexport naar Turkije, de VAE en Egypte.

Turkije voert massaal luchtafweergeschut, drones, pantserwagens, tanks met zwaar geschut en elektronische oorlogsvoeringsmachines aan. Maar Turkije doet meer dan enkel materiŽle bevoorrading. Eind 2020 sprak de Syrian Observatory for Human Rights van 18.000 Syrische huurlingen die door Turkije naar LibiŽ overgebracht waren om voor de GNA te vechten. Daanaast stonden honderden Turkse militairen in voor de besturing van drones, de luchtafweer bij de luchthavens en het aansturen van de Libische milities. Ook Turkse fregatten met luchtafweergeschut werden ingezet langs de Libische kust.

Bron: Vredesactie