Vredesduif met olijftak in snavel.

Foute Nederlandse wapens

22-2-2011 Regimes in landen als LibiŽ, Bahrein en Jemen zijn de afgelopen jaren via Nederland voorzien van wapens. Voor meer dan vierduizend vuurwapens, 150 pantservoertuigen, achttien miljoen stuks munitie en 190 duizend granaten was Nederland producent of doorvoerhaven.

 

Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van informatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Nederland zou vooral handelen in afgedankt materieel, maar ook in gloednieuwe wapens. Zo gingen de afgelopen jaren vanuit Nederland onder meer transporthelikopters en nachtzichtkijkers naar LibiŽ. (En transporthelikopters vervoeren huurlingen uit Tchaad e.d... J.B.)

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat onder de huidige omstandigheden geen wapens worden geŽxporteerd naar landen waar het onrustig is. Onderzoeker van Campagne tegen wapenhandel Frank Slijper zegt het mosterd na de maaltijd te vinden dat Nederland nu ineens geen zaken meer wil doen met deze landen. Volgens hem komt de regering kennelijk pas tot inkeer bij een volksopstand. Slijper noemt deze inkeer opportunistisch.

Ook andere Westerse landen hebben veel wapens aan LibiŽ geleverd. Het Belgische FN Herstal heeft in 2009 nog voor 11,5 miljoen euro wapens en munitie geleverd aan het land. In 2009 hebben Britse firma's militaire camera's, munitie om geweren voor scherpschutters geleverd, voor een waarde van meer dan 230 miljoen euro. In 2007 leverden Franse bedrijven voor meer dan 400 miljoen euro aan wapens.

General Dynamics uit de VS heeft voor 165 miljoen dollar aan gesofisticeerde communicatiesystemen geleverd aan een elitebrigade van het Libische leger. Het is deze brigade, die onder het commando staat van een zoon van Khaddafi, en die met behulp van dat wapentuig tekeer is gegaan in de stad Benghazi.+

22-2-2011