Vredesduif met olijftak in snavel.

Tegen NAVO-oorlog in LibiŽ

13-6-2011 Een vijftigtal vertegenwoordigers van verschillende Belgische vredesorganisaties, verenigd in het Anti-oorlogsplatform, uitten op 8 juni bij het ministerie van Defensie hun ongenoegen over de NAVO-operatie in LibiŽ. Ze eisen dat BelgiŽ zich onmiddellijk uit de oorlog terugtrekt.

 

Tegelijkertijd met de actie in Brussel werd ook in Gent een flash mob gehouden tegen de militaire interventie in LibiŽ.

De actievoerders willen dat de NAVO-bombardementen op LibiŽ ophouden. Ze willen dat BelgiŽ zich terugtrekt uit de militaire operatie, vragen een onderhandelde, politieke oplossing en eisen respect voor het internationaal humanitair recht.

Het Anti-oorlogsplatform vindt het NAVO-optreden illegaal, maar de operatie kreeg toch groen licht van de VN-Veiligheidsraad? "Het officiŽle argument voor de NAVO-operatie is resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad. Maar zoals de operatie nu verloopt, is zij door die resolutie niet gedekt", zegt Ludo De Brabander van Vrede.

Hij legt uit: "In de resolutie staat dat de burgerbevolking moet beschermd worden. De tekst benadrukt als voornaamste punten de noodzaak van een staakt-het-vuren en de noodzaak om tot een onderhandelde oplossing te komen. Wat we echter zien, drie maanden na de start van de operatie, is dat de NAVO het Libische regime wil omverwerpen en daarom de oppositie steunt. Stapsgewijs verzeilen we in een oorlog die, als we naar de Britse premier David Cameron luisteren, zelfs kan uitmonden in een militaire operatie op de grond."

Bert De Belder: "Hoe meer de NAVO bombardeert, hoe minder we erover weten. Dinsdag hebben we op TV gezien hoe het centrum van de hoofdstad Tripoli werd gebombardeerd. De angstpsychose bij de bevolking is duidelijk. Maar hoeveel slachtoffers er vallen, weten we niet. Cijfers van de NAVO krijgen we niet. We worden op veilige afstand gehouden van de realiteit van deze oorlog."

Ludo De Brabander: "Als vredesbeweging hebben we altijd gezegd dat het naÔef is om te denken dat je met een bommencampagne de mensen in LibiŽ kan helpen. Een burgeroorlog is nooit leuk. Maar bombarderen, draagt alleen maar bij tot de escalatie van het conflict. De NAVO is een militair bondgenootschap. Zo'n organisatie is niet geschikt om een politieke oplossing te zoeken. Daarvoor hebben we de Verengide Naties, de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga, ... Dat zijn organisaties die veel beter geschikt zijn om te helpen, maar zij krijgen geen kans."

"Ik weet dat velen zeggen: 'We kunnen niet onderhandelen met Khaddafi, want hij is een massamoordenaar'. Maar voormalige handlangers van Khaddafi die overlopen naar de oppositie worden blijkbaar plots weer wťl salonfšhig ... Een politieke oplossing is haalbaar, maar men moet er moeite voor doen", aldus De Brabander.

Het Anti-oorlogsplatform bestaat uit Action pour la paix, Comitť Surveillance OTAN, CNAPD, Femmes pour la paix, Intal, LEF, MIR-IRG, Mouvement Chrťtien pour la Paix, Radio Almanar, Vrede vzw en Vredesactie.+

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be