Vredesduif met olijftak in snavel.

Dienstweigeraar in Egypte

24-4-2015 De pacifist Mark Nabil weigert net als zijn broer in 2010 militaire dienst en dat is daar in Egypte wettelijk helemaal niet toegestaan.

 

Drie jaar geleden vond op het Internationale Filmfestival Rotterdam de wereldpremiere plaats van de Film "Back to the Square" van de Zweeds filmische documentalist Petr Lom. Een terugblik op de gebeurtenissen op het Tahir-plein in Cairo een jaar eerder .. Een vijftal activisten van toen vertellen wat de Arabische Lente hen gebracht heeft. En van hen is Mark Nabil die in de film relaas doet van hoe het zijn oudere broer Maikel vergaan is. Meer info. Bekijk de trailer.

Maikel Nabil was toen al bekend als de blogger die de heersende macht tartte en openlijk in 2010 weigerde dienst te nemen en vervolgd werd en derhalve sindsdien vijf keer geinterneerd werd. In onze vredesmedia is meerdere malen aandacht en solidariteit gevraagd voor Maikel. Uiteindelijk kwam Maikel vrij en heeft hij de Egyptische sectie van de WRI, "NOMILSERV" opgezet.

In Rotterdam vertelde de overtuigde pacifist Mark al dat hij ook zou gaan dienstweigeren en nu is het zover. Hij heeft laten weten geen gehoor te zullen geven aan de oproep om de militaristische staat te dienen. Zijn broer Maikel heeft een internationale solidariteitscampagne gestart. Er is een verklaring gepubliceerd die inmiddels door dertig vredes-en mensenrechtenorganisaties is onderschreven, waaronder Women Peacemakers Program (WPP) en Vredesbeweging Pais in Nederland. Deze verklaring is op de website van NOMILSERV te lezen.

Vredes- en mensenrechtenorganisaties die dat nog niet gedaan hebben worden dringend gevraagd het manifest mede te onderschrijven. Dat kan per e-mail aan Maikel Nabil.

Wie individueel solidariteit wil betuigen kan dat door hier een petitie aan de Egyptische regering te ondertekenen.
Vraag anderen dat ook te doen! En verspreid de verklaring.

Bron: Pais-WRI