Vredesduif met olijftak in snavel.

Alledaags militarisme

13-2-2024 NAVO-generaals Rob Bauer en Onno Eichelsheim vragen ons een oorlog met Rusland voor te bereiden. En praten over de dienstplicht en een oorlogseconomie. Ook de Tweede Kamer roept de regering op zich voor te bereiden op oorlog. En tv-programma EenVandaag meldt dat 'de zorgen om een dreigende oorlog toenemen' en besteedt ruime aandacht aan 'een vrijwillig dienjaar'. Alledaags militarisme rukt op.

 

'Alledaags militarisme'
Wat is 'alledaags militarisme'? Volgens Peace Pledge Union, een Britse vredesorganisatie, is alledaags militarisme een situatie waarin militaire ideeŽn, waarden en beelden hun weg vinden naar het dagelijks leven.' 'Alledaags militarisme normaliseert en legitimeert de militaire macht, waardoor kritische vragen over de activiteiten van het leger worden beperkt.'

'Militair geweld lost conflicten op'
Alledaags militarisme gaat er volgens Peace Pledge Union vanuit dat militair geweld conflicten oplost. Dit leidt ertoe dat geweldloze opties zoals diplomatie niet goed worden onderzocht. De huidige militaire conflicten tussen de NAVO en Rusland in OekraÔne en tussen IsraŽl en de Palestijnen in Gaza laten zien dat conflicten juist niet militair opgelost kunnen worden. Alle serieuze conflictstrategen zijn het over ťťn ding eens: ook deze conflicten worden op een dag aan tafel met een handtekening opgelost. Wie dit niet inziet of wil inzien, speelt met vuur.

'Nationalisme is logisch'
Alledaags militarisme spreekt over 'het verdedigen van ons land' en ons 'nationale belang'. Alledaags militarisme veronderstelt nationalisme. In de vorige eeuw hebben vorige generaties meegemaakt tot wat voor ellende dat heeft geleid.

Ook gaat alledaags militarisme gepaard met het maken van vriend- en vijandbeelden. In het Westen wonen onze vrienden en dat zijn goede, vrije, democratische mensen. Wladimir Poetin daarentegen is zo'n erge vijand dat zelfs een vriendelijke romanschrijver als Ilja Leonard Pfeijffer hem in HP De Tijd vergelijkt met Adolf Hitler. En de IsraŽlische minister van Defensie noemt zijn Palestijnse vijanden beesten.

'Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid moet je bewonderen'
Alledaags militarisme bewondert onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. In strijdkrachten is het gebruikelijk dat soldaten bevelen zonder vragen gehoorzamen. In een totale institutie als het leger is dit logisch. Maar geen goed idee, hebben de processen van Neurenberg ons ingepeperd.

Alledaags militarisme: work in progress
De laatste maanden roepen talloze NAVO-generaals dat we ons voor moeten bereiden op een oorlog met Rusland. Op een oorlogseconomie. Op het heractiveren van de dienstplicht. 'Haal een zaklamp, een fles water en contant geld in huis', zegt NAVO-generaal Rob Bauer. Regeringen en parlementen van NAVO-landen zeggen het hen na en bereiden hoorzittingen en nieuwe wetten voor die militarisme tot de gewoonste zaak van de wereld maken. En veel journalisten berichten wat er gebeurt: NAVO-generaals zeggen dit, ministers dat, Kamerleden zus en deskundigen zo. Alledaagse militarisme sluipt zo onze huiskamers in. En wij slaapwandelen waarheen?

Gevaarlijk?
Zijn we vergeten hoe gevaarlijk militarisme is? Zijn we vergeten hoe militarisme kan leiden tot militaire conflicten en oorlogen die talloze levens kosten en massa's mensen lichamelijk en mentaal ernstig beschadigen? Zijn we vergeten dat we nog niet zolang geleden zeiden dat landen moeten samenwerken en vreedzame oplossingen moeten zoeken voor hun conflicten? In plaats van hun kracht en militaire kortzichtigheid te tonen met militaire vernietigingsmiddelen.

Alledaags militarisme kan wel wat tegenspraak gebruiken.

Bron: Peace Pledge Union