Vredesduif met olijftak in snavel.

Militarisering van de jeugd

31-10-2011 War Resisters International organiseert in 2012 in Duitsland een conferentie over de militarisering van de jeugd en hoe dat tegen te gaan. De WRI roept personen en organisaties die kennis en/of ervaring op dit gebied hebben op tot deelname.

 

In Europa en in zekere mate wereldwijd zijn er twee trends waarneembaar. De eerste is de afschaffing van de militaire dienstplicht, gepaard gaande met op de jeugd gerichte propaganda om vrijwillig dienst nemen. De tweede is het steeds normaler worden van militair ingrijpen als politiek middel. De huidige jeugd groeit hiermee op en kent niet anders.

Er is dus reden om eens goed op een rij te zetten wat we kunnen doen tegen deze beÔnvloeding van de jeugd in de richting van het gewoon vinden van gewelddadige 'oplossingen' voor problemen.

Op de conferentie zullen aan de orde komen:
- Nationalisme en patriottisme.
- De cultuur van het militarisme.
- Militair vertoon in de openbare ruimte.
- Militaire wervingsstrategiŽn.
- Militaire mannelijkheidsidealen en de homobeweging.

Mensen of organisaties die hierover, of over andere relevante onderwerpen, iets naar voren willen brengen, worden verzocht contact op te nemen met Andreas Speck (andreas@wri-irg.org), die op het Londense hoofdkantoor van de WRI voor deze conferentie verantwoordelijk is. Ook mensen die alleen maar aan de conferentie willen deelnemen kunnen zich hier al opgeven.+

Bron: WRI (wri-irg.org), 27-10-2011