Vredesduif met olijftak in snavel.

Radiomasten Milligen bezet

14-2-2009 De actiegroep Ontwapen! heeft op 13 februari, twee masten op het militaire terrein Nieuw Milligen op de Veluwe bezet. De actie richtte zich tegen de vestiging van een nieuw mobiel station voor luchtmachtoperaties genaamd DARS.

 

4 actievoerders klommen om 10 uur in de masten en hingen een spandoek op met de teksten '60 jaar NAVO is meer dan genoeg; herover Nieuw Milligen; Zoek de DARS; Tot ziens op 21 maart'. Het duurde een kwartier voor ze werden opgemerkt. Na 2 uur in de ijzige wind kwamen ze weer naar beneden en werden gearresteerd door de inmiddels gearriveerde marechaussee. Ook 2 andere actievoerders die 2 uur over de basis hadden kunnen rondlopen werden uiteindelijk opgepakt. Allen zijn later op de dag weer vrijgelaten.

DARS is een afkorting van 'Deployable Air control centre, Recognised air picture production centre, Sensor fusion post'. Kort gezegd is het de nieuwe mobiele luchtruimbewakings- en bevelvoeringseenheid van de NAVO. De eenheid gaat luchtmachtoperaties binnen en buiten het grondgebied van de NAVO leiden en kan op afroep ingezet gaan worden. Een tweede eenheid wordt in Spanje gestationeerd.
DARS bestaat uit mobiele radars, een commandocentrale en een bijbehorende transportcomponent voor het vervoer. Uiteindelijk komen er 260 militairen uit diverse NAVO-landen bij te werken. Het systeem is in 2009 volledig operationeel geworden, maar zal pas enkele jaren later op volle sterkte zijn. Met DARS wordt Nederland een belangrijke schakel bij toekomstige NAVO-luchtaanvallen, buiten het eigen grondgebied.

Op 21 maart zal Ontwapen!, in navolging van acties in diverse andere NAVO-landen, een openlijke actie 'Ontmantel de DARS' houden bij Nieuw Milligen. Actievoerders zullen dan op het terrein van de basis in Nieuw Milligen op zoek gaan naar dit station.+

Uit: diverse bronnen, 14-2-2009