Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie wil NAVO sluiten

2-4-2012 Een 800-tal vredesactivisten voerden op 1 april een geweldloze actie waarbij ze probeerden het NAVO-hoofdkwartier in Brussel te sluiten. Delegaties uit tien Europese landen namen deel aan de actie.

 

De activisten hebben een duidelijke boodschap aan de staatshoofden en regeringsleiders die op 20 en 21 mei samenkomen op een NAVO-top in Chicago: 'wij willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in LibiŽ of Afghanistan, geen nutteloze en gevaarlijke kernwapens in ons land.'

"Waar vrede op het spel staat, is geweldloze interventie immers noodzakelijk. Een militaire alliantie zoals de NAVO, van een selecte club landen die wereldwijd oorlog voert, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede", klinkt het bij organisator Vredesactie.

483 activisten werden administratief aangehouden terwijl ze het Navo-terrein probeerden te betreden. Zij zullen vanavond al opnieuw worden vrijgelaten. De meeste arrestaties gebeurden op de grasvlakte aan de achterkant van het Navo-terrein. Zo'n 15 activisten zijn ook echt over de omheining geraakt.

Bij de hoofdingang van het Navo-hoofdkwartier voerden ook nog honderden mensen actie. Zij bleven achter de friese ruiters omdat ze geen zin hadden om te worden opgepakt.

Uitgebreider bericht met foto's: vredessite.nl/nieuws/2012/vredesactie0104.html

Fotoreportage: www.dewereldmorgen.be/foto/2012/04/02/fotoreportage-nato-game-over-2012

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be, 1-4-2012