Vredesduif met olijftak in snavel.

NAVO en mensenrechten

5-8-2011 Op 12 en 13 juni 2011 vond in Belgrado een bijeenkomst van de NAVO plaats. De gedelegeerden werden met gejuich ontvangen door Servische nationalisten, die zelfs Naziposters uit de Tweede Wereldoorlog droegen. De oppositie werd door de politie onderdrukt.

 

Volgens de officiŽle berichtgeving van de NAVO zelf was de bijeenkomst "een sleutelactiviteit binnen de campagne van strategische actie van de Supreme Allied Command Transformation (SACT) en de grootste bijeenkomst in de geschiedenis van de NATO.

In 2009 had het land met de NAVO een Partnership for Peace aangegaan en begon het met een samenwerkingsprogramma. "De ommekeer in de betrekkingen tussen de NAVO en ServiŽ en Montenegro is waarschijnlijk de meest spectaculaire ontwikkeling op veiligheidsgebied die in het voormalig JoegoslaviŽ heeft plaatsgevonden sinds de oorlog in Kosovo", schrijft een redacteur van de NATO Review.

De minister van defensie Dragan äutanovac, die zelf een NAVO-functie heeft, stelt intussen alles in het werk om de banden van ServiŽ met de NAVO te versterken. Dat bleek toen er in ServiŽ op 14 mei ook anti-NAVOcampagnes werden opgezet. De dreiging van de politie was zo sterk, dat het comitť op 8 juni buitenlandse deelnemers aan de actie moest waarschuwen: kom niet met vlaggetjes de grens over!. Organisatoren werden gearresteerd, terwijl openlijk fascistische organisaties (dus aanhangers van Karadjic) met posters uit de Hitlertijd de straat op mochten. Zij mochten ook onder toeziend oog van de politie de oproepen van het anti-NAVO-comitť verwijderen door hun oproepen ter ondersteuning van de minister van Defensie er overheen te plakken.

Op 12 juni kwamen ongeveer honderd mensen voor Sava Center bijeen, zij werden onmiddellijk aangevallen door de politie en diverse mensen werden zonder dat zij enig verzet hadden gepleegd gearresteerd: de demo was "illegaal" en louter de aanwezigheid was "belemmering van het openbaar gezag." De aanvoerder, Ratibor Tribunac, al vele malen voor de rechter gesleept in andere - soms evidente - schijnprocessen, kreeg na snelrecht 15 dagen gevangenisstraf, Kosta Ricic, die zelf zonder aanleiding nagenoeg in elkaar geslagen werd, wacht een zwaarder proces wegens "wederspannigheid tegen het openbaar gezag". De getuigen die daarvoor waren opgeroepen, waren tevoren goed onthaald en tijdens het proces nog dronken. Een Kroaat, die tijdens de demo was opgepakt kreeg van de officier van justitie de keuze van ťťn maand 'extra beveiligde' detentie of 50.000 dinars, onmiddellijk te betalen. De officier aanvaardde het bedrag dankbaar.

Intussen werd de fascistische propaganda van de groep Obraz, die ongeveer de radiaal-christelijke denkbeelden van "Kruisridder" Breivik erop na houden, gedoogd....
Het wordt steeds meer duidelijk waarvoor de NAVO staat wanneer ServiŽ zich daarbij definitief aansluit.+

Bron: antinato.in.rs/?q=taxonomy/term/1 (Engelse versie)