Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vredesbeweging Pais zoekt ICT-technicus (vrijwilliger)

22-9-2016 Voor het beheren en de verdere ontwikkeling van onze websites, servers en administratieve computersystemen, zoeken we een vrijwilliger die als professional of hobbyist de technische kennis hiervoor heeft. Omdat je deel uit gaat maken van een team, hoef je echter niet van alles evenveel te weten.
meer lezen

Tentoonstelling Peace-on-Posters-on-Peace, vredesaffiches uit de collectie van het Vredespaleis

21-9-2016 Het Vredespaleis heeft een unieke collectie vredesaffiches. Sommige hebben een directe relatie met de Vredesbeweging uit het begin van de 20ste eeuw. Deze beweging bestond uit internationalisten, pacifisten, staatshoofden en politici van over de hele wereld. Een deel ervan is tot 28 november tentoongesteld in Den Haag.
meer lezen

Petitie aan de paus tegen het idee van rechtvaardige oorlog en voor geweldloosheid

20-9-2016 De beweging World Beyond War verzamelt handtekeningen onder een petitie gericht aan paus Franciscus. Daarin wordt de paus verzocht te verklaren dat rechtvaardige oorlogen niet bestaan en op te roepen tot het ontwikkelen en gebruik van geweldloze methoden.
meer lezen

Sluit u aan bij Vredesbeweging Pais!

16-9-2016 Geweld op straat, geweld tussen etnische groepen, terrorisme, oorlog. We lopen vast in eem cultuur van geweld. Vredesbeweging Pais wil daar tegenwicht in bieden. Dat lukt beter als meer mensen ons steunen. Spreekt vredeswerk, in Nederland of internationaal, u aan? Help ons dan door lid, donateur of vrijwilliger te worden.
meer lezen

Spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen" voor kinderen van 5 tot 9 jaar

15-9-2016 Uitnodiging voor kinderen van 5 tot 9 jaar om op de Dag van de Vrede, 21 september, in Den Haag te komen luisteren naar Tonia's spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen".
meer lezen

Ander Nieuws week 37: Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'

12-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- VS en Rusland plannen gezamenlijk luchtmachtcommando tegen terroristen in SyriŽ
- Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'
- Clinton tegen Trump: wat het uitmaakt voor het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

12-9-2016 Een landelijke actieweek voor vrede, dat is wat de 'Vredesweek' inhoudt. Van 17 t/m 25 september organiseert vredesbeweging PAX deze week voor de vijftigste keer. "De Vredesweek is namelijk nog steeds nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. "Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede en heeft als motto meegekregen: 'Vrede verbindt'."
meer lezen

1 oktober in Amsterdam: manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij?'

9-9-2016 Op zaterdagmiddag 1 oktober, 13.30-17.00 uur organiseert de NVMP de manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij? ' in de Balie, Amsterdam. Vervolg op het Medisch Appel tegen kernwapens van vorig jaar.
meer lezen

Steun de crowdfunding-actie voor 'The Nonviolent Resistance Manual'

5-9-2016 War Resisters' International houdt in september een crowdfunding-actie voor een nieuwe website waarop de inhoud komt van het succesvolle Handbook for Nonviolent Campaigns. Nu met de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen ervaringen op gemakkelijke wijze toe te voegen. Ook u kunt bijdragen aan deze actie.
meer lezen

24 september: 'Niet in mijn naam', festival tegen de zinloze oorlogen in het Midden-Oosten

2-9-2016 Op 24 september organiseert 'Niet in mijn naam' in Fort Voordorp (nabij Utrecht) van 15 tot 22 uur het 'Niet in mijn naam festival', bomvol muziek, creatief activisme, debat en workshops. Ze willen die dag zoveel mogelijk mensen bij elkaar verzamelen die zich uitspreken tegen de zinloze oorlog, het Westers militair ingrijpen en de enorme macht van de wapenindustrie.
meer lezen

Hoe Europese wapenfabrikanten profiteren van vluchtelingencrisis

30-8-2016 Dezelfde Europese militaire industrie die wapens verkoopt aan het Midden-Oosten profiteert ook van de militarisering van de EU-grenzen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel, gepubliceerd door het Transnational Institute. In plaats van een beleid dat grote wapenbedrijven winst laat maken moet de EU komen met een serieus antwoord op de vluchtelingencrisis.
meer lezen

Ander Nieuws week 35: Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ

29-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ
- Pentagon heeft geen idee waar honderdduizenden wapens heen zijn in Irak en Afghanistan
- Ankara bindt in tegenover Assad
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Ngo's verliezen rechtszaak over wapenexport voor Egypte

29-8-2016 Enkel wapenleveranciers zelf kunnen een verleende exportvergunning via de rechtbank aanvechten, ngo's dus niet. Dat heeft de rechtbank 25 augustus besloten.
meer lezen

Teken de petitie 'Netanyahu nee!'

26-8-2016 Nachtelijke razzia's, doodgeschoten kinderen, plat gebulldozerde woningen en dorpen, grootschalige landroof en waterdiefstal, martelingen en "administratieve detenties", brandstichting en raketaanvallen; er gaat geen dag voorbij of Palestijnen lijden onder IsraŽlisch geweld. Dag na dag, jaar na jaar.
meer lezen

Overweldigende meerderheid VN: verbied kernwapens in 2017

25-8-2016 Kernwapens zijn de enige massavernietigingswapens die niet verboden zijn door een internationaal verdrag. Maar daar komt nu verandering in. In de VN Working Group over nucleaire ontwapening heeft een overgrote meerderheid van landen aanbevolen dat de komende Algemene Vergadering van de VN in het kader moet staan van de start van onderhandelingen over een verbod op kernwapens in 2017.
meer lezen

21 september: Tweede editie van het Vredessymposium vindt plaats in Hotel de Wereld in Wageningen

22-8-2016 Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, zal een drietal vredeswerkers vertellen over hun 'vredesmissie zonder wapens': vredeswerk ondernomen door burgers in conflictgebied, zonder gebruik van geweld of het dragen van wapens. Vaak heeft dit werk een eigen rol naast politie, diplomatie en leger.
meer lezen

Vredesweek-actie: Steun 'Lessen in vrede' in SyriŽ

19-8-2016 Deze Vredesweek vraagt PAX hulp voor 'Lessen in vrede' die in SyriŽ georganiseerd worden. Met gevaar voor eigen leven zetten moedige SyriŽrs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij blijven geloven in een SyriŽ waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Wat houden die Lessen in vrede in en waarom kunnen ze onze steun goed gebruiken?
meer lezen

Ander Nieuws week 33: Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest

15-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest
- Ramp in Afghanistan: Hoe nu verder voor de Navo?
- Wordt Turkije een bananenrepubliek?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Een hedendaagse samenspraak over Erasmus' visie op oorlog en vrede

10-8-2016 In 1516 schreef Erasmus het boekwerkje Dulce Bellum Inexpertis: Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen. Anno 2016 blijkt de internationale politieke situatie nog vele malen explosiever dan Erasmus zich in zijn stoutste dromen had kunnen bedenken: dreiging, geweld en agressie alom. De visie van Erasmus op vrede en geweldloosheid heeft nog niets aan waarde ingeboet.
meer lezen

Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam

9-8-2016 Bij uitgeverij MensaBoeken verscheen onlangs 'Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam'. Dit boek is de Nederlandse vertaling van 'The Jihad of Jesus', geschreven door de Australische vredesactivist Dave Andrews.
meer lezen

Heeft vredeswerk toekomst? Bijeenkomst op 17 september bij Vredesburo Eindhoven

5-8-2016 In de Vredesweek houdt het Vredesburo Eindhoven in samenwerking met enkele andere organisaties op 17 september 2016 een bijeenkomst met een tweeledig doel: het herdenken van de 20 jaar geleden overleden vredesactivist Kees Koning en om samen te praten over de toekomst van vredeswerk. Welke nieuwe vormen van vredeswerk kunnen en zijn aan het ontstaan? Welke organisatievormen zijn daarvoor geschikt?
meer lezen

Sisters Against the Arms Trade leggen een rakettenfabriek stil

4-8-2016 Op 3 mei 2016 waren we met een groep van 15 vrouwen en genderqueere activisten om een directe actie te voeren tegen de MBDA-raketfabriek in Bedfordshire, Verenigd Koninkrijk. MBDA is een Europese wapenfabrikant die raketten ontwikkelt en produceert voor land-, lucht- en zeemacht.
meer lezen

Ander Nieuws week 31: Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden

1-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Crisis op komst in Amerikaans-Turkse relaties
- Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden
- Een korte geschiedenis van Fort Europa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Protesten bij wapenbeurs in Londen

29-7-2016 Rondom de internationale wapenbeurs in Farnborough, Londen zijn de begin juli tientallen acties gevoerd. Onder meer liepen activistes verkleed als De Dood (met zeis) door de trein die de wapenproducenten naar de beurs bracht, roepende: "you make our work easy".
meer lezen

Fietstocht voor de vrede kwam op 2 augustus bij vliegbasis Volkel

26-7-2016 Op 2 augustus kwam de door de Duitse vredesorganisatie DFG-VK georganiseerde fietstocht voor de vrede aan bij de vliegbasis Volkel. Daar werd gedemonstreerd tegen kernwapens en voor ontwapening.
meer lezen

Over achtergronden en oorzaken van terreur

22-7-2016 Walter Lotens bespreekt het boek 'Oorlog zonder grenzen' van Ludo De Brabander (Vrede vzw). "Een uitstekend boek en na de gebeurtenissen van 14 juli in Nice is dit actueler dan ooit."
meer lezen

Ander Nieuws week 29: De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen

19-7-2016 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen
- Het Westen trekt precies de verkeerde lessen uit de gruweldaad in Nice
- Irak-oorlog niet uit te leggen zonder het over olie te hebben
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

De Union Pacifiste de France roept n.a.v. Nice op: SAMEN VOOR DE VREDE

18-7-2016 De Franse zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in het netwerk van War Resisters' International, de Union Pacifiste de France heeft naar aanleiding van de afschuwelijke gebeurtenis in Nice een verklaring uitgegeven met de oproep: Samen voor vrede!
meer lezen

21-25 september: Just Peace Festival in het teken van Vrede & Recht

18-7-2016 Van woensdag 21 september tot en met zondag 25 september staat Den Haag weer in het teken van het jaarlijks terugkerende Just Peace Festival. Met ruim 40 activiteiten wordt vijf dagen lang stilgestaan bij de Internationale VN Dag van de Vrede.
meer lezen

Verklaring van de Turkse Associatie van Dienstweigeraars. Vredesbeweging Pais solidair.

18-7-2016 De vredesbeweging en mensenorganisaties houden hun hart vast voor wat allen in Turkije, die staan voor mensenrechten en zich verzetten tegen de militarisering, nog te wachten staat. De zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in War Resisters' International, de Turkse Associatie van Dienstweigeraars, heeft een verklaring uitgegeven. Pais heeft hen gevraagd welke steun zij urgent behoeven.
meer lezen

IsraŽlische dienstweigeraar Tair Kaminer vrijgesteld van militaire dienst

15-7-2016 Tair Kaminer zat 150 dagen in een IsraŽlische gevangenis wegens dienstweigering. Ons bereikt nu het bericht dat ze vrij is omdat ze is uitgesloten van militaire dienst wegens 'slecht gedrag'. Wij zeggen: als iedereen zich op deze manier 'slecht' gedroeg, zou de wereld een stuk veiliger zijn!
meer lezen

Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

14-7-2016 Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.
meer lezen

Expositie†'Land@scape - Je kunt geen kant op' over vluchtelingen

11-7-2016 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert van 12 juli t/m 30 september een tentoonstelling over vluchtelingen die de oversteek wagen naar Europa. Het gaat om werk van de kunstenaar Marrianne Waalwijk.
meer lezen

Sinan Can "Journalist voor de vrede 2016"

7-7-2016 De ereprijs voor de "Journalist voor de Vrede" wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

Masterstudenten kunnen meedingen naar de Thesis Prize "Visions on Peace"

5-7-2016 Dit najaar zal voor de negende keer de Nederlandse MA Thesis Prize "Visions on Peace" worden uitgereikt aan een masterstudent die een scriptie van buitengewone kwaliteit heeft geschreven op het terrein van vrede en veiligheid. De prijs is een initiatief van de Stichting Vredeswetenschappen nu in samenwerking met UPEACE. Studenten kunnen zich aanmelden tot 30 september 2016.
meer lezen

Ander Nieuws week 27: Het dubbelspel van Turkije over ISIS

4-7-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Het dubbelspel van Turkije over ISIS
- Poetin heeft beste kaarten in SyriŽ
- OfficiŽle aantallen burgerslachtoffers door drones slechts fractie van geregistreerde aantallen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

WRI bracht bezoek aan zuid-oosten van Turkije. Rapport online beschikbaar.

1-7-2016 War Resisters' International bezocht eind april het strijdtoneel in het zuid-oosten van Turkije. Aan het bezoek namen mensen uit verschillende delen van de wereld deel. Ze spraken er o.a. met vredes- en mensenrechtenactivisten.
meer lezen

Manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij?' d.d. zat.1 oktober, de Balie, Amsterdam

28-6-2016 De Tweede Kamer, nam in mei vier moties aan voor afbouw van kernwapens in Nederland, Europa en de wereld. Daarom deze manifestatie, waar organisaties en experts argumenten en adviezen zullen geven ter ondersteuning van minister Koenders in de strijd voor een kernwapenvrije wereld.
meer lezen

De Vredeskaart, een overzicht van Nederlandse vredesorganisaties

23-6-2016 Op de Vredessite is sedert kort de Vredeskaart te vinden. Op die kaart vindt u een overzicht van zoveel mogelijk alle Nederlandse vredesorganisaties, met hun doelstellingen en contactgegevens.
meer lezen

Ander Nieuws week 25: Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?

21-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Is de moordenaar van een parlementslid geen terrorist?
- Waarom onze nucleaire overeenkomst met Iran tot stof vergaat
- Door de kat of door de hond gebeten: Clinton versus Trump over buitenlands beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Verslag en geluidsopnamen van de Ontmoetingsdag van de vredesbeweging 2016

20-6-2016 Op 28 mei 2016 vond de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats. Er werden contacten gelegd en gediscussieerd over o.a. praktische mogelijkheden om samen te werken en de jeugd hierbij te betrekken. Als u doorklikt kunt u het verslag lezen en de geluidsopnamen beluisteren.
meer lezen

Kernwapens worden wereldwijd opgepimpt

17-6-2016 Er is sprake van een lichte daling van het kernwapenarsenaal in de wereld, maar dat proces verloopt veel te langzaam. Daarentegen willen de negen machten hun massavernietigingswapens moderniseren.
meer lezen

Woensdag 22 juni: Protest tegen maritime wapenbeurs in Amsterdam

16-6-2016 Van 21 tot en met 23 juni wordt de MAST wapenbeurs in de RAI in Amsterdam gehouden. MAST (Maritime/Air Systems and Technologies) is een tweejaarlijkse internationale wapenbeurs en conferentie voor wapenindustrie en marine. Mede op uitnodiging van de Koninklijke Marine komen oorlogsmisdadigers en mensenrechtenschenders naar Amsterdam.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren grootste wapenbeurs ter wereld in Parijs

15-6-2016 Een vijftigtal actievoerders drong 13 juni binnen op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs en besmeurde er tanks en ander wapentuig met bloedrode verf. Eurosatory, de grootste wapenbeurs ter wereld, gaat deze week door in Parijs. Meer dan 1000 bedrijven stellen er hun wapens tentoon, ook aan repressieve regimes en landen in oorlog.
meer lezen

Bingo, 'JSF' besmeurd met vingerverf

13-6-2016 Antimilitariste Gonnus Doeven heeft vrijdagochtend een JSF op de vliegbasis in Leeuwarden besmeurd met groengele verf. Het ging dan wel om een showmodel maar dat mag de pret niet drukken.
meer lezen

International werkkamp voor een wereld zonder kernwapens in Duitsland

8-6-2016 De Duitse tak van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR) nodigt jonge mensen (18-26 jaar) uit om deel te aan een internationaal werkkamp tegen kernwapens. Het begint op 25 juli in Berlijn en eindigt op 10 augustus in BŁchel, waar kernwapens gereed worden gehouden.
meer lezen

Ander Nieuws week 23: Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden

6-6-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Luchtaanvallen op ISIS in Irak en SyriŽ ruÔnes van steden
- Vertrouwen opbouwen in Afghanistan
- Een kritische blik op het vertrek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

14 juni debat: 'Complex Wars: How does the Peace Movement respond?'

2-6-2016 The peace movement has a long history in dealing with interstate wars. However, traditional conflicts have been replaced by complex wars within states involving a range of stakeholders. This debate will explore the new role of the peace movement.
meer lezen

26 juni prijsuitreiking Journalist voor de Vrede 2016

1-6-2016 Elke twee jaar reikt het Humanistisch Vredesberaad de ereprijs Journalist voor de Vrede†uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en op die manier heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.
meer lezen

'Vrouwenboot' naar Gaza in september 2016

31-5-2016 In september 2016 zal de Freedom Flotilla Coalition opnieuw een schip naar Gaza zenden, ditmaal met een uitsluitende vrouwelijke bemanning en passagiers, onder de naam Womens' Boat for Gaza. Meerdere politieke prominenten zullen er aan deelnemen.
meer lezen