Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

VD AMOK is lid geworden van War Resisters' International

4-11-2016 Recent zijn 4 organisaties tot War Resisters' International toegetreden als geassocieerd lid. Onder hen de Nederlandse anti-militaristische organisatie VD AMOK, die zich vooral met onderzoek bezig houdt. De WRI is een wereldwijd netwerk van pacifistische en anti-militaristische organisaties. Volledig lid (sectie) is in Nederland Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Eerste exemplaar van boek 'De boemerang van oorlog en geweld' aangeboden aan Kees Schuyt

3-11-2016 Na de vele gesprekken en discussieronden om tot een afgewogen uitgave van een hedendaagse samenspraak met Erasmus te komen, kon het Huis van Erasmus het boek De boemerang van oorlog en geweld presenteren. In een overvolle Desideriuszaal van de Rotterdamse bibliotheek werd op zaterdag 29 oktober 2016 het eerste exemplaar ervan uitgereikt aan de bekende socioloog Prof. Dr. Kees Schuyt.
meer lezen

De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op kernwapens

2-11-2016 De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens: kernwapens. Op 24 oktober besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Een historische doorbraak waar de vredesbeweging zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Nederland onthield zich van stemming.
meer lezen

BDS inspectieteam in Den Haag op zoek naar producten van bezetting en landroof

28-10-2016 Op zaterdag 29 oktober gaat een BDS-inspectieteam bij diverse supermarkten in het centrum van Den Haag op zoek naar producten met herkomst "IsraŽl" die mogelijk uit de nederzettingen afkomstig zijn. Er zal een lijst worden gemaakt van de gevonden producten, die aan de bedrijfsleider zal worden aangeboden.
meer lezen

Geopolitieke aspecten aan Kamerleden gepresenteerd vlak vůůr het MH17 debat

25-10-2016 Woensdagochtend 26 oktober ontvangen de Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Veiligheid en Justitie in zg. bijzondere procedure prof.dr. Kees van der Pijl van het Centrum voor Geopolitiek. De bijeenkomst vindt plaats om 11 uur in een vergaderzaal van het Kamergebouw en vlak voor het debat over het rapport van het Joint Investigation Team over de MH17.
meer lezen

Kritisch rapport: Nederland blijft wapens leveren aan Midden-Oosten, Europees beleid nog ver weg

25-10-2016 Ondanks grote zorgen over de dubbele agenda van veel landen in het Midden-Oosten - steun aan de strijd tegen IS maar tegelijk steun aan gewelddadig extremisme, of het volgen van een eigen regionale machtsagenda - en ondanks de dramatische oorlog in Jemen, bleef Nederland vorig jaar wapens leveren aan het Midden-Oosten.
meer lezen

Ander Nieuws week 43: Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger

24-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
- Het einde van de interventie-manie
- Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

VS brak eigen regels over gebruik verarmd uranium

21-10-2016 De VS heeft bij het gebruik van verarmd uranium in Irak in 2003 zijn eigen militaire richtlijnen genegeerd. Het land vuurde deze munitie af in veel meer stedelijke gebieden dan zij in eerste instantie toegaf. Dat blijkt uit een rapport, op basis van recent vrijgegeven informatie over het gebruik van deze munitie. Bovendien groeit de vrees dat de VS verarmd uranium heeft gebruikt in SyriŽ.
meer lezen

Op 29 oktober presenteert Stichting Huis van Erasmus het boek "De Boemerang van Oorlog en Geweld"

13-10-2016 Zaterdagmiddag 29 oktober a.s. presenteert het bestuur van Huis van Erasmus, ter afsluiting van de Erasmusweek 2016, het boek 'De boemerang van oorlog en geweld'. Deze presentatie zal plaats vinden in de Desideriuszaal van de Rotterdamse Bibliotheek van 14.00 - 16.00 uur..
meer lezen

Actie tegen wapenhandel op 10 november in Brussel

12-10-2016 Op 10 november verzamelen wapenhandelaars, lobbyisten van de wapenindustrie en beleidsmakers op de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap (EDA). Het is ťťn van die typische evenementen binnen een proces van sluipende besluitvorming in de haast ongrijpbare wereld van de wapenhandel. Vredesactivisten zijn niet uitgenodigd, maar zullen er wel zijn. U ook?
meer lezen

Ander Nieuws week 41: Obama's SyriŽ-beleid en de illusie van Amerikaanse macht in het Midden-Oosten

10-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Witte Huis neemt (een heel klein beetje) afstand van Saudische oorlog in Yemen
- Komt eindelijk de klad in betrekkingen tussen VS en Saudi-ArabiŽ?
- Taliban weer aan de macht in Afghanistan, en radicaler dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Discussieavond met Martin Wijnen (plv.commandant der strijdkrachten) en Kees Kalkman (AMOK)

10-10-2016 Op donderdag 13 oktober a.s. wordt vanaf 19.30 uur in de Wonne (Noorderhagen 25, Enschede) de vraag "Is oorlog een oplossing?" voorgelegd aan generaal Martin Wijnen, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (de ťťn na hoogste militair in Nederland), en aan Kees Kalkman, onderzoeker bij het Anti-Militaristisch OnderzoeksKollektief (AMOK).
meer lezen

IsraŽl entert vredesboot naar Gaza

7-10-2016 Het IsraŽlische leger heeft een boot geŽnterd die de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken. De 13 opvarenden - allen vrouwen waaronder ťťn nobelprijswinnares - werden gevangen genomen.
meer lezen

Fakkels in Amsterdam op Dag van de geweldloosheid 2016

6-10-2016 Het regende en het stormde, maar tůch stond 2 oktober een enthousiaste groep mensen met fakkels op het Javaplein. Op de Internationale dag voor de Geweldloosheid vroegen zij aandacht voor geweldloosheid, in de wereld en in ons dagelijks leven.
meer lezen

Burgerdoden door Russische en coalitiebombardementen in SyriŽ

3-10-2016 Momenteel wordt er enorm veel gepubliceerd over de verschrikkelijke bombardementen in SyriŽ, waarbij veel burgerdoden vallen. Is het terecht dat hierbij alleen naar Rusland en de Syrische regering gewezen wordt? Hier vindt u de objectieve cijfers.
meer lezen

Oproep demonstratie bij Russische ambassade tegen bommen op burgers

29-9-2016 Stop bommen op burgers in Aleppo. Dat is waartoe het Syrische Comitť, Amnesty International en PAX oproepen. Een stem tegen de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo. Op vrijdag 30 september om 13.00 uur bij de Russische Ambassade in Den Haag.
meer lezen

6 okt: Overlevende Nagasaki spreekt in Pakhuis de Zwijger

28-9-2016 'De Dag dag de bom viel': Het verhaal van een overlevende van de atoombomaanval op Nagasaki en het huidige kernwapendebat
Donderdag 6 oktober om 18.30 uur in Pakhuis de Zwijger Amsterdam
meer lezen

Ander Nieuws week 39: Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten

26-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Britten in SyriŽ: Geen strategie, geen plan en alleen spooksoldaten als bondgenoten
- Wilt u nationale veiligheid? Ontmantel dan de oorlogsmachine
- De risico's van humanitaire oorlogen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vier alternatieve Nobelprijzen toegekend

26-9-2016 De eervolle toekenningen van de "Right Livelihood Award", algemeen bekend als de 'alternatieve Nobelprijs' zijn op 22 september 2016 in Stockholm bekend gemaakt.
meer lezen

Flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' gepresenteerd door Burgemeesters voor Vrede

23-9-2016 Op 21 september, tijdens een bijeenkomst op de Wageningse VredeDOEdag, presenteerden 4 burgemeesters de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!'. Met deze flyer willen de burgemeesters jongeren informeren over dit grote probleem en hen uitdagen om ook in actie te komen.
meer lezen

Vredesbeweging Pais zoekt ICT-technicus (vrijwilliger)

22-9-2016 Voor het beheren en de verdere ontwikkeling van onze websites, servers en administratieve computersystemen, zoeken we een vrijwilliger die als professional of hobbyist de technische kennis hiervoor heeft. Omdat je deel uit gaat maken van een team, hoef je echter niet van alles evenveel te weten.
meer lezen

Tentoonstelling Peace-on-Posters-on-Peace, vredesaffiches uit de collectie van het Vredespaleis

21-9-2016 Het Vredespaleis heeft een unieke collectie vredesaffiches. Sommige hebben een directe relatie met de Vredesbeweging uit het begin van de 20ste eeuw. Deze beweging bestond uit internationalisten, pacifisten, staatshoofden en politici van over de hele wereld. Een deel ervan is tot 28 november tentoongesteld in Den Haag.
meer lezen

Petitie aan de paus tegen het idee van rechtvaardige oorlog en voor geweldloosheid

20-9-2016 De beweging World Beyond War verzamelt handtekeningen onder een petitie gericht aan paus Franciscus. Daarin wordt de paus verzocht te verklaren dat rechtvaardige oorlogen niet bestaan en op te roepen tot het ontwikkelen en gebruik van geweldloze methoden.
meer lezen

Sluit u aan bij Vredesbeweging Pais!

16-9-2016 Geweld op straat, geweld tussen etnische groepen, terrorisme, oorlog. We lopen vast in eem cultuur van geweld. Vredesbeweging Pais wil daar tegenwicht in bieden. Dat lukt beter als meer mensen ons steunen. Spreekt vredeswerk, in Nederland of internationaal, u aan? Help ons dan door lid, donateur of vrijwilliger te worden.
meer lezen

Spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen" voor kinderen van 5 tot 9 jaar

15-9-2016 Uitnodiging voor kinderen van 5 tot 9 jaar om op de Dag van de Vrede, 21 september, in Den Haag te komen luisteren naar Tonia's spannend vredesverhaal "De Regenboogkinderen".
meer lezen

Ander Nieuws week 37: Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'

12-9-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- VS en Rusland plannen gezamenlijk luchtmachtcommando tegen terroristen in SyriŽ
- Precisie-wapens aan beide kanten van 15 jaar 'Oorlog tegen terreur'
- Clinton tegen Trump: wat het uitmaakt voor het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

12-9-2016 Een landelijke actieweek voor vrede, dat is wat de 'Vredesweek' inhoudt. Van 17 t/m 25 september organiseert vredesbeweging PAX deze week voor de vijftigste keer. "De Vredesweek is namelijk nog steeds nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. "Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede en heeft als motto meegekregen: 'Vrede verbindt'."
meer lezen

1 oktober in Amsterdam: manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij?'

9-9-2016 Op zaterdagmiddag 1 oktober, 13.30-17.00 uur organiseert de NVMP de manifestatie 'De nucleaire impasse voorbij? ' in de Balie, Amsterdam. Vervolg op het Medisch Appel tegen kernwapens van vorig jaar.
meer lezen

Steun de crowdfunding-actie voor 'The Nonviolent Resistance Manual'

5-9-2016 War Resisters' International houdt in september een crowdfunding-actie voor een nieuwe website waarop de inhoud komt van het succesvolle Handbook for Nonviolent Campaigns. Nu met de mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen ervaringen op gemakkelijke wijze toe te voegen. Ook u kunt bijdragen aan deze actie.
meer lezen

24 september: 'Niet in mijn naam', festival tegen de zinloze oorlogen in het Midden-Oosten

2-9-2016 Op 24 september organiseert 'Niet in mijn naam' in Fort Voordorp (nabij Utrecht) van 15 tot 22 uur het 'Niet in mijn naam festival', bomvol muziek, creatief activisme, debat en workshops. Ze willen die dag zoveel mogelijk mensen bij elkaar verzamelen die zich uitspreken tegen de zinloze oorlog, het Westers militair ingrijpen en de enorme macht van de wapenindustrie.
meer lezen

Hoe Europese wapenfabrikanten profiteren van vluchtelingencrisis

30-8-2016 Dezelfde Europese militaire industrie die wapens verkoopt aan het Midden-Oosten profiteert ook van de militarisering van de EU-grenzen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel, gepubliceerd door het Transnational Institute. In plaats van een beleid dat grote wapenbedrijven winst laat maken moet de EU komen met een serieus antwoord op de vluchtelingencrisis.
meer lezen

Ander Nieuws week 35: Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ

29-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Alternatieven voor militair ingrijpen in SyriŽ
- Pentagon heeft geen idee waar honderdduizenden wapens heen zijn in Irak en Afghanistan
- Ankara bindt in tegenover Assad
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Ngo's verliezen rechtszaak over wapenexport voor Egypte

29-8-2016 Enkel wapenleveranciers zelf kunnen een verleende exportvergunning via de rechtbank aanvechten, ngo's dus niet. Dat heeft de rechtbank 25 augustus besloten.
meer lezen

Teken de petitie 'Netanyahu nee!'

26-8-2016 Nachtelijke razzia's, doodgeschoten kinderen, plat gebulldozerde woningen en dorpen, grootschalige landroof en waterdiefstal, martelingen en "administratieve detenties", brandstichting en raketaanvallen; er gaat geen dag voorbij of Palestijnen lijden onder IsraŽlisch geweld. Dag na dag, jaar na jaar.
meer lezen

Overweldigende meerderheid VN: verbied kernwapens in 2017

25-8-2016 Kernwapens zijn de enige massavernietigingswapens die niet verboden zijn door een internationaal verdrag. Maar daar komt nu verandering in. In de VN Working Group over nucleaire ontwapening heeft een overgrote meerderheid van landen aanbevolen dat de komende Algemene Vergadering van de VN in het kader moet staan van de start van onderhandelingen over een verbod op kernwapens in 2017.
meer lezen

21 september: Tweede editie van het Vredessymposium vindt plaats in Hotel de Wereld in Wageningen

22-8-2016 Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, zal een drietal vredeswerkers vertellen over hun 'vredesmissie zonder wapens': vredeswerk ondernomen door burgers in conflictgebied, zonder gebruik van geweld of het dragen van wapens. Vaak heeft dit werk een eigen rol naast politie, diplomatie en leger.
meer lezen

Vredesweek-actie: Steun 'Lessen in vrede' in SyriŽ

19-8-2016 Deze Vredesweek vraagt PAX hulp voor 'Lessen in vrede' die in SyriŽ georganiseerd worden. Met gevaar voor eigen leven zetten moedige SyriŽrs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij blijven geloven in een SyriŽ waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Wat houden die Lessen in vrede in en waarom kunnen ze onze steun goed gebruiken?
meer lezen

Ander Nieuws week 33: Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest

15-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Op jacht naar monsters: Syrische burgeroorlog was niet te voorkomen geweest
- Ramp in Afghanistan: Hoe nu verder voor de Navo?
- Wordt Turkije een bananenrepubliek?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Een hedendaagse samenspraak over Erasmus' visie op oorlog en vrede

10-8-2016 In 1516 schreef Erasmus het boekwerkje Dulce Bellum Inexpertis: Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen. Anno 2016 blijkt de internationale politieke situatie nog vele malen explosiever dan Erasmus zich in zijn stoutste dromen had kunnen bedenken: dreiging, geweld en agressie alom. De visie van Erasmus op vrede en geweldloosheid heeft nog niets aan waarde ingeboet.
meer lezen

Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam

9-8-2016 Bij uitgeverij MensaBoeken verscheen onlangs 'Heilig Verweer, de geweldloze strijd in christendom en islam'. Dit boek is de Nederlandse vertaling van 'The Jihad of Jesus', geschreven door de Australische vredesactivist Dave Andrews.
meer lezen

Heeft vredeswerk toekomst? Bijeenkomst op 17 september bij Vredesburo Eindhoven

5-8-2016 In de Vredesweek houdt het Vredesburo Eindhoven in samenwerking met enkele andere organisaties op 17 september 2016 een bijeenkomst met een tweeledig doel: het herdenken van de 20 jaar geleden overleden vredesactivist Kees Koning en om samen te praten over de toekomst van vredeswerk. Welke nieuwe vormen van vredeswerk kunnen en zijn aan het ontstaan? Welke organisatievormen zijn daarvoor geschikt?
meer lezen

Sisters Against the Arms Trade leggen een rakettenfabriek stil

4-8-2016 Op 3 mei 2016 waren we met een groep van 15 vrouwen en genderqueere activisten om een directe actie te voeren tegen de MBDA-raketfabriek in Bedfordshire, Verenigd Koninkrijk. MBDA is een Europese wapenfabrikant die raketten ontwikkelt en produceert voor land-, lucht- en zeemacht.
meer lezen

Ander Nieuws week 31: Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden

1-8-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Crisis op komst in Amerikaans-Turkse relaties
- Van Nice tot het Midden-Oosten: Maar ťťn manier om ISIS te bestrijden
- Een korte geschiedenis van Fort Europa
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Protesten bij wapenbeurs in Londen

29-7-2016 Rondom de internationale wapenbeurs in Farnborough, Londen zijn de begin juli tientallen acties gevoerd. Onder meer liepen activistes verkleed als De Dood (met zeis) door de trein die de wapenproducenten naar de beurs bracht, roepende: "you make our work easy".
meer lezen

Fietstocht voor de vrede kwam op 2 augustus bij vliegbasis Volkel

26-7-2016 Op 2 augustus kwam de door de Duitse vredesorganisatie DFG-VK georganiseerde fietstocht voor de vrede aan bij de vliegbasis Volkel. Daar werd gedemonstreerd tegen kernwapens en voor ontwapening.
meer lezen

Over achtergronden en oorzaken van terreur

22-7-2016 Walter Lotens bespreekt het boek 'Oorlog zonder grenzen' van Ludo De Brabander (Vrede vzw). "Een uitstekend boek en na de gebeurtenissen van 14 juli in Nice is dit actueler dan ooit."
meer lezen

Ander Nieuws week 29: De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen

19-7-2016 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen
- Het Westen trekt precies de verkeerde lessen uit de gruweldaad in Nice
- Irak-oorlog niet uit te leggen zonder het over olie te hebben
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

De Union Pacifiste de France roept n.a.v. Nice op: SAMEN VOOR DE VREDE

18-7-2016 De Franse zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in het netwerk van War Resisters' International, de Union Pacifiste de France heeft naar aanleiding van de afschuwelijke gebeurtenis in Nice een verklaring uitgegeven met de oproep: Samen voor vrede!
meer lezen

21-25 september: Just Peace Festival in het teken van Vrede & Recht

18-7-2016 Van woensdag 21 september tot en met zondag 25 september staat Den Haag weer in het teken van het jaarlijks terugkerende Just Peace Festival. Met ruim 40 activiteiten wordt vijf dagen lang stilgestaan bij de Internationale VN Dag van de Vrede.
meer lezen

Verklaring van de Turkse Associatie van Dienstweigeraars. Vredesbeweging Pais solidair.

18-7-2016 De vredesbeweging en mensenorganisaties houden hun hart vast voor wat allen in Turkije, die staan voor mensenrechten en zich verzetten tegen de militarisering, nog te wachten staat. De zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais in War Resisters' International, de Turkse Associatie van Dienstweigeraars, heeft een verklaring uitgegeven. Pais heeft hen gevraagd welke steun zij urgent behoeven.
meer lezen