Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Internationaal actiekamp tegen kernwapens, Duitsland, 12-18 juli

1-5-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 12 tot 18 juli een vredeskamp bij de vliegbasis Büchel. Van daaruit worden acties georganiseerd tegen de aanwezigheid en de modernisering van atoomwapens op die basis en in andere landen w.o. Nederland. Alle vredesactivisten worden opgeroepen om aan het kamp deel te nemen.
meer lezen

9 geweldloze actievoerders gearresteerd bij actie tegen vermoorden mensen met drones

28-4-2017 Op 14 april werden 9 geweldloze actievoerders gearresteerd toen zij bij de hoofdingang van een luchtmachtbasis in de VS protesteerden tegen het vermoorden van mensen met behulp van drones. Doodvonnissen voltrekken zonder gerechtelijk vonnis, achten zij in strijd met het internationaal rechten en de grondwet van de VS.
meer lezen

Vredesactivistes pleiten bij Trump voor starten van vredesproces met Noord-Korea

26-4-2017 Nu de spanning rond het Koreaanse schiereiland oploopt, maken vredesactivistes over heel de wereld zich ernstige zorgen over de escalatie. Women Cross DMZ brengt die tot uitdrukking in een brief aan president Trump. Tot de ondertekenaars behoren zowel vrouwen uit Zuid- als uit Noord-Korea.
meer lezen

Ander Nieuws week 17: Niet alleen Assad verantwoordelijk voor opkomst ISIS

24-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Niet alleen Assad verantwoordelijk voor opkomst ISIS
- Verdelingsplannen voor het Midden-Oosten zullen geen vrede brengen
- VS beweegt richting grote interventie in Jemen
en nog meer.
meer lezen

Vredesmanifestatie bij wapenbeurs ITEC in Rotterdam, 16 - 17 mei

24-4-2017 De Franciscaanse Vredeswacht organiseert - samen met anderen - op 16, 17 en 18 mei 2017 een vredesmanifestatie bij de ITEC militaire beurs die plaats vindt in het Ahoy complex in Rotterdam. De manifestatie heeft tot doel om - net als wat eerder gebeurde in Amsterdam en Keulen - de wapenbeurs te verbannen uit Rotterdam.
meer lezen

Ontmoetingdag vredesbeweging, 10 juni in Utrecht

21-4-2017 Op zaterdag 10 juni a.s. vindt in het Emmaentrum, Cremerstraat 245/247 Utrecht van 11 tot 17 uur de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats, waarin zoveel mogelijk - graag alle! - mensen die actief zijn in de vredesbeweging weer met elkaar zullen praten. Thema is dit jaar 'inclusieve veiligheid'.
meer lezen

WILPF stuurt brief aan formateur

19-4-2017 De Women's International League for Peace and Freedom heeft een brief aan de formateur geschreven. WILPF is van oordeel, dat een effectievere aanpak om conflicten, oorlog, massaal geweld en grote aantallen mensen op de vlucht te voorkomen, meer inspanning vereist om vrouwen te betrekken bij de preventie van conflicten, oorlog en massaal geweld, bij vredesonderhandelingen en wederopbouw.
meer lezen

Luchtaanvallen Westerse coalitie leiden tot record aantal burgerdoden in Syrië en Irak

17-4-2017 De coalitie van landen die strijdt tegen IS trekt steeds harder van leer. Maand na maand is er een toename van het aantal bommen waarmee Syrië en Irak bestookt worden. Dit leidt ook tot een toename van het aantal burgerdoden. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Airwars.
meer lezen

Op weg naar een kernwapenverbod? Symposium 20 mei, Amersfoort

13-4-2017 In maart van dit jaar beginnen in New York de eerste onderhandelingen over een verdrag om kernwapens te verbieden. In mei zal bekend zijn welke mogelijkheden of belemmeringen deze eerste ronde heeft opgeleverd. Hoe moeten we tegen dit verdrag in wording aankijken vanuit historisch perspectief? Hierbij zijn tal van vragen te stellen waarop we op 20 mei een antwoord hopen te vinden.
meer lezen

Ander Nieuws week 15: Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?

11-4-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?
- Syrië en chemische wapens: Wat we weten, wat we niet weten, en de gevaren die ons wachten
- Geweld: dat van hen en dat van ons
en nog meer.
meer lezen

Jihadism en Erdogan haaks op de islam?

11-4-2017 Religies hebben iets dubbels. Niet alleen dat ze vaak overkomen als regelgevende instituten, maar zij tevens in de kern een mystieke zaak zijn, dus iets zoals innerlijke kracht gevende verbinding met het Mysterie geven. Maar voorts ook dat zij in de praktijk zowel een werktuig ten goede als ook ten kwade blijken.
meer lezen

Zuid-Koreaanse dienstweigeraar Seungchul Shin in beroep tegen weigering asiel in Nederland

8-4-2017 In december berichtten wij over de Zuid-Koreaanse dienstweigeraar Seungchul Shin (Leo), die in Nederland asiel zoekt. Dat is hem inmiddels geweigerd. Hij is daartegen in beroep gegaan en de rechtbank te Middelburg zal zich op 12 april om 11.35 uur in een openbare zitting over zijn zaak buigen.
meer lezen

Aanval op Syrië zet relatie met Rusland op scherp en brengt geen vrede in Syrië

7-4-2017 Afgelopen nacht heeft president Trump - die tijdens zijn verkiezingscampagne aangaf een nieuwe, gematigder benadering ten aanzien van de oorlog in Syrië voor te willen staan - Amerikaanse kruisraketten af laten vuren op een Syrische luchtmachtbasis bij Homs. Dit als publieke strafmaatregel tegen de gifgasaanval tegen Syrische burgers waar ook hij de hand van de Syrische regering in zegt te zien.
meer lezen

Israël legt lijst aan van mensen die de nederzettingen boycotten

7-4-2017 In Israël wordt actie gevoerd tegen het, door de regering, aanleggen van een lijst van Israëlische burgers die de nederzettingen boycotten. Een petitie, waarin mensen vragen om in de lijst opgenomen te worden, is al door meer dan duizend mensen ondertekend.
meer lezen

Anti-terreurmaatregelen hinderen vrouwenrechtenorganisaties

4-4-2017 Onlangs verscheen het rapport "Tightening the Purse Strings: What Countering Terrorism Financing Costs Gender Equality & Security". Dit rapport laat zien hoe vrouwenrechtenorganisaties in het nauw komen door anti-terreurmaatregelen.
meer lezen

Persbericht Amnesty International over burgerslachtoffers in Mosul

30-3-2017 Honderden burgers in Mosul kwamen om het leven bij luchtaanvallen door de VS-geleide coalitie terwijl ze op vraag van de Iraakse overheid schuilden in hun huizen tijdens het offensief tegen de gewapende groepering Islamitische Staat (IS).
meer lezen

Ander Nieuws week 13: De grote leugen over de Libische oorlog

28-3-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- De grote leugen over de Libische oorlog
- VS geeft verantwoordelijkheid toe voor luchtaanval die honderden burgers doodde
- Donald Trump luncht met Saudische oorlogsmisdadiger terwijl Yemeni's verhongeren
en nog meer.
meer lezen

Vredesactivisten verstoren EU workshop voor wapenindustrie

28-3-2017 Op 28 maart voerden een twintigtal vredesactivisten actie aan het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Daar vond een workshop plaats om de wapenindustrie te informeren over de ondersteuningsmaatregelen die de Europese Unie hen biedt.
meer lezen

Bussen naar acties tegen NAVO-top Brussel 24/25 mei

27-3-2017 Woensdag 24 mei en Hemelvaartsdag donderdag 25 mei vindt in het spiksplinternieuwe gebouw van de NAVO in Brussel een NAVO-top plaats. Daartegen worden acties georganiseerd. Oorlog is geen Oplossing heeft vervoer geregeld voor zowel woensdag als donderdag. Op beide dagen rijdt er heen en terug een bus vanuit Amsterdam, via Utrecht en Brabant naar Brussel.
meer lezen

Open brief van Kerk en Vrede aan de a.s. formateur en de lijsttrekkers van politieke partijen

24-3-2017 Kerk en Vrede schreef een brief aan de a.s. formateur om de kracht van geweldloosheid onder de aandacht te brengen. Kerk en Vrede is bezorgd over het toenemende geloof in bewapening en geweld en meent dat dit eerder leidt tot meer dan tot minder gevaar voor de veiligheid van de wereldsamenleving.
meer lezen

Enschede voor Vrede vraagt gemeentebestuur niet mee te werken

20-3-2017 Enschede, 20 maart 2017 - Enschede voor Vrede doet een dringend verzoek aan de gemeente Enschede om niet mee te werken aan de voorgenomen Landmachtshow op zaterdag 13 mei a.s. en aan de gastlessen op de Enschedese basisscholen.
meer lezen

Symbolische begrafenis democratie als actie tegen gevechtsvliegtuigen

20-3-2017 Een dertigtal vredesactivisten van het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' vatten 10 maart in Brussel post aan de Wetstraat 16 om actie te voeren tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen die als vervanging moeten dienen voor de huidige F16's. "Gevechtsvliegtuigen zijn te duur en draagt totaal niet bij aan vrede en stabiliteit', klinkt het.
meer lezen

De Gandhituin bestaat 5 jaar, 26 maart open dag

17-3-2017 Er is o.a. live muziek, een optreden van meesterverteller Willem de Ridder, bare feet experience, diverse workshops, vele kinderactiviteiten en natuurlijk de nodige hapjes en drankjes. Altijd al willen weten wat er gebeurt op de Gandhituin in Rotterdam? Dan is nu je kans.
meer lezen

Ander Nieuws week 11: Hebben de Syrische Koerden de sleutel tot de toekomst van het Midden-Oosten?

14-3-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Hebben de Syrische Koerden de sleutel tot de toekomst van het Midden-Oosten?
- Een jubileum van de Iraakse oorlog dat we maar beter kunnen vergeten
- Trump en zijn obscene oorlogsmachine
en nog meer.
meer lezen

Workshop 27 maart Brussel: Arms Trade & Corruption - How to investigate?

10-3-2017 In samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel organiseert Vredesactie een workshop over de schimmige sector van de wapenhandel, waarin wereldwijd elk jaar honderden miljarden rondgaan.
meer lezen

Nederlandse wapens dragen bij aan onacceptabel militair optreden Turkije

8-3-2017 Nederland heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Turkse wapenindustrie en krijgsmacht in de afgelopen jaren. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Nederlandse wapens en Turks militair optreden' van Stop Wapenhandel. In de periode 2006-2015 werd voor 418,52 miljoen euro aan militaire producten naar Turkije geëxporteerd.
meer lezen

Oud-diplomaat Edy Korthals Altes: Van havik tot vredesduif

6-3-2017 Onlangs is het boek Van havik tot vredesduif van oud-diplomaat Edy Korthals Altes verschenen. Altes heeft ook een bijdrage geleverd aan het boek De boemerang van oorlog en geweld. Met zowel die bijdrage als met de uitgave van zijn boek toont Altes zijn ernstige verontrusting over de sterke stijging van de wereldwijde militaire uitgaven na de val van de Muur.
meer lezen

Verkiezingskrant The Rights Forum: hoe staan de partijen tegenover de kwestie Israël-Palestina?

3-3-2017 Wie bij de verkiezingen van 15 maart a.s. zijn/haar stem mede wil baseren op de standpunten van de partijen over de Israëlische bezetting van Palestina, beschikt met de verkiezingskrant van The Rights Forum over een ideaal hulpmiddel.
meer lezen

17 juli: Internationale blokkade van vliegbasis Büchel, voor een kernwapenvrije wereld

1-3-2017 De Duitse vredesbeweging organiseert van 26 maart tot 9 augustus een estafette presentie bij de vliegbasis Büchel om ervoor te pleiten dat daar geen nieuwe B 61 kernbommen komen en dat de oude kernbommen die daar liggen worden weg gehaald.
meer lezen

Ander Nieuws week 9: Verenigde Staten in permanente oorlog

27-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Verenigde Staten in permanente oorlog
- Wat gaat u aan Afghanistan doen, president Trump?
- Morele hypocrisie van het westen over Yemen
en nog meer.
meer lezen

Defensie druipt af in Schinveld

22-2-2017 Na veel spierballentaal druipt Defensie nu af in Schinveld. Buurtbewoners, activisten en kunstenaars protesteren sinds begin december tegen de NAVO basis Geilenkirchen door de bouw van een bolvormig boomhut kunstwerk. Defensie had gedreigd op 21 februari de boomhut eigenhandig te verwijderen. Rogier Meijerink: "Het was een druk bezochte dag, maar defensie schitterde door afwezigheid."
meer lezen

PAX breidt uit, meer medewerkers, meer kantoorruimte

17-2-2017 Vredesorganisatie PAX groeit! Voor de nu al meer dan 120 betaalde medewerkers is meer kantoorruimte gevonden in Utrecht. De groei is mede mogelijk omdat PAX partner is van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als zodanig subsidie ontvangt.
meer lezen

Maken Belgische F-16's geen burgerslachtoffers, of worden ze niet geteld?

14-2-2017 In België vroeg Vredesactie aan de regering om openheid te geven over het aantal burgerslachtoffers dat valt bij de inzet van Belgische F-16's in Irak en Syrië. Het antwoord was dat er geen burgerslachtoffers zijn. Maar is dat wel waar? Onderzoek van Vredesactie wijst in een andere richting.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Strategisch adviseur Trump kan oorlog met Iran provoceren

13-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Strategisch adviseur Trump zou oorlog met Iran kunnen provoceren
- Het hele verhaal van de verprutste Amerikaanse aanval in Yemen
- Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor mogelijk 'grootschalig' Israëlisch militair offensief in Gaza
en nog meer.
meer lezen

Britse overheid voor de rechter wegens wapenexport naar Saoedi-Arabië

11-2-2017 Op 7 februari begon de rechtszaak tegen de Britse overheid vanwege haar rol in het bewapenen van Saoedi Arabië. De rechtszaak is aangespannen door de Britse vredesorganisatie Campaign Against Arms Trade (CAAT) die zegt dat Britse wapens gebruikt worden door de Saoedische coalitie bij het plegen van grootschalige schendingen van het internationaal recht in Jemen.
meer lezen

Petitie van Pax Christi International: 'EU, bevries economische relaties met Israël'

9-2-2017 In reactie op het aannemen van de 'landroofwet' door het Israëlische parlement roept Pax Christi International de EU op de economische relaties met Israël te bevriezen tot het land het internationaal recht respecteert. De oproep wordt ondersteund met een petitie.
meer lezen

Wakes bij grensgevang: Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken

6-2-2017 Iedere tweede zondag van de maand vinden wakes plaats bij de grensgevangenis op Schiphol. In deze gevangenis naast de startbaan zitten veel mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. In de aanloop naar Pasen vinden de wakes vaker plaats.
meer lezen

Niet nog meer wapens voor Europa! Picketline 15 februari Amsterdam

3-2-2017 Picketline Stop Wapenhandel bij netwerkbijeenkomst wapenindustrie en Europese krijgsmachten. Woensdag 15 februari - 8.30 uur - Hotel NH, Van Leijenberghlaan 221, Amsterdam.
meer lezen

Het is 2,5 voor 12 op de Doomsday Clock

1-2-2017 De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu 2,5 voor 12, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.
meer lezen

Deens onderzoek: pensioenfondsen ABP en PFZW investeren fors in illegale nederzettingen

31-1-2017 De Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW dragen met forse investeringen bij aan de economie van Israëls illegale 'nederzettingen' in bezet Palestina. Daarmee gaan zij in tegen internationale gedragscodes en de richtlijnen van de Nederlandse overheid, en ondermijnen zij de tweestatenoplossing. Dat schrijft het Deense centrum voor onderzoeksjournalistiek Danwatch in een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS

30-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS
- Wat gebeurt er nu met Afghanistan?
- Donald Trump en de aftakeling van Amerikaanse alleenheerschappij
en nog meer.
meer lezen

1 maart 2017, Amsterdam: debat 'Christendom, Israël en Palestina'

25-1-2017 De christelijke politici Raymond Knops (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) en predikant Henri Veldhuis (The Rights Forum) debatteren op 1 maart over de actuele ontwikkelingen in Israël/Palestina. Hoe moet Nederland daarop reageren? En gebruikt de christelijke politiek bij die beoordeling de bijbel of VN-resoluties als leidraad? Praat mee vanaf 20.00 uur in De Nieuwe Liefde, Amsterdam.
meer lezen

Internationaal actiekamp bij Duitse kernwapenbasis Büchel 12-18 juli 2017

23-1-2017 Op de Duitse vliegbasis Büchel liggen Amerikaanse kernwapens. Uit protest daartegen wordt er in juli actie gevoerd vanuit een internationaal vredeskamp. Het wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van meer dan 50 vredesorganisaties. Ook vanuit Nederland kunt u er aan deelnemen.
meer lezen

Tentoonstelling Vredeskinderen van 23 januari - 30 juni 2017 in Gouda

20-1-2017 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert, van 23 januari - 30 juni 2017, een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie).
meer lezen

Nieuwe actiesite voor een internationaal verbod op kernwapens

19-1-2017 Over 2 maanden beginnen bij de VN de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons is een nieuwe website www.nuclearban.org gestart met informatie hierover. Ook kunt u via deze site deelnemen aan een actie om aan te dringen op zo'n verbod.
meer lezen

SCHRIJFACTIE: Israël liquideert 17-jarige Palestijn. Hangt Rotterdam de Palestijnse vlag halfstok?

17-1-2017 Vorige week hing het gemeentebestuur van Rotterdam op het stadhuis de Israëlische vlag halfstok, uit medeleven met vier Israëlische militairen die waren omgekomen bij een Palestijnse aanslag. Maandagavond liquideerden Israëlische bezettingstroepen een 17-jarige Palestijn. Het Palestina Komitee en burgers roepen Rotterdam op nu de Palestijnse vlag halfstok te hangen. Doe mee aan de schrijfactie!
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?

16-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- Britten en Fransen zetten rem op laatste poging Obama om Syrische regering in VN te veroordelen
- Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?
- Gaat Trump het kernenergie-akkoord met Iran naar de prullenbak verwijzen?
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

Aljazeera ontmaskert de Israël Lobby

11-1-2017 Op Aljazeera was de vierdelige serie 'The Lobby' te zien, waarin bewijzen van vérgaande Israëlische bemoeienis met de Britse politiek en democratie worden gepresenteerd. De belangrijke vraag die de serie opwerpt: gebeurt in Nederland niet precies hetzelfde?
meer lezen

Protest van Stop Wapenhandel tegen subsidie wapenonderzoek

10-1-2017 Op 19 januari bespraken overheid en wapenindustrie in Den Haag een nieuwe geldpot voor wapenonderzoek. De Europese Unie gaat voor het eerst in zijn bestaan rechtstreeks wapens subsidiëren. Stop Wapenhandel organiseerde een protest tegen deze overheidssteun aan wapenproductie.
meer lezen

Gush Shalom: Soldaat Azaria is een kleine medeplichtige, hoofdschuldige is de bezetting

5-1-2017 Door de Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom is een verklaring uitgegeven n.a.v. de veroordeling van de Israëlische soldaat Azaria voor doodslag op een Palestijn. Gush Shalom vindt dat Azaria een kleine medeplichtige is. De hoofdschuldige is de bezetting. Veel Israëlische leiders hadden ook terecht moeten staan.
meer lezen