Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Urgent: Teamleden Palestina gezocht

14-1-2019 Helaas komt het nog steeds vaak voor dat medewerkers van Christian Peacemakers Teams bij de Israëlische grens toegang tot het land geweigerd wordt. Zo vaak dat het team op dit moment dringend behoefte aan menskracht heeft. Lees verder als u belangstelling heeft.
meer lezen

Oproep aan het Europese Parlement: behoud het Europese vredesproject

11-1-2019 Door meerdere Duitse en internationale organisaties is een oproep opgesteld die vraagt om het behoud van de EU als vredesproject. Dit natuurlijk met het oog op de komende verkiezingen voor het Europese Parlement. In de oproep wordt de EU gevraagd zich onvoorwaardelijk in te zetten voor vrede en mensenrechten. Vredesbeweging Pais, Eirene en Kerk en Vrede hebben de oproep mede ondertekend.
meer lezen

Cassatie in strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen

9-1-2019 Op 8 januari heeft de Hoge Raad de cassatie in de strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen. Joke heeft in 2011 en de jaren daarna fel actie gevoerd tegen het gevangen zetten van vluchtelingen. Ze is inmiddels gearresteerd om voor ruim 2 maanden de gevangenis in te gaan.
meer lezen

Komende activiteiten van Tent of Nations, het vredesproject in Palestina

4-1-2019 De Vrienden van Tent of Nations ontplooien weer vele activiteiten in 2019. Natuurlijk kunt u met hen weer een bezoek brengen aan dit vredesproject in Palestina, maar ook in Nederland is er wat te doen. Op 8 februari is er in Amsterdam het Ontmoet Palestina Feest en op 9 februari in Driebergen een Vriendenmiddag.
meer lezen

Stichting Vredeseducatie moest stoppen met Fort van de Democratie

3-1-2019 Het Fort van de Democratie moest eind 2018 haar deuren sluiten. De brand in juni, die het kantoor en filmzaaltjes vernielde, was de genadeklap voor het in financieel opzicht toch al moeilijk te exploiteren Fort. Veel docenten burgerschap reageerden verontwaardigd, omdat ze met hun studenten met zo veel plezier in het Fort van de Democratie hebben gewerkt.
meer lezen

Mondiale Vredesindex in 2017 weer afgenomen

27-12-2018 Het Institute for Ecomics and Peace bracht weer zijn jaarlijkse Mondiale Vredesindex uit. Er blijkt uit dat voor het vierde achtereenvolgende jaar het niveau van vrede in de wereld afnam. Van de 163 landen is IJsland het land met de meeste vrede. Syrië staat op de laatste plaats. Nederland staat op de 23e plaats. Ook hier nam de vrede af. België blijft gelijk op de 21e plaats.
meer lezen

Verslag bijeenkomst: Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

20-12-2018 Op woensdag 26 september, de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons, vond in Humanity House, Den Haag, de bijeenkomst 'Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld' plaats.
meer lezen

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

19-12-2018 Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.
meer lezen

Schoolrapport Palestina; onderwijs onder militaire bezetting

17-12-2018 Van 4 tot 27 november hebben de leden van het team in Palestina de recente geweldsescalatie van het Israëlische leger jegens Palestijnse scholen en schoolkinderen gedocumenteerd. Dit vond plaats in het H2 gebied van al-Khalil-Hebron. Deze geweldsescalatie ging gepaard met het afschieten van traangas en geluidgranaten, direct gericht op Palestijnse kinderen, schoolpleinen en burgers.
meer lezen

Activisten kapen podium wapenindustrie

14-12-2018 Op 6 december voerden vredesactivisten actie aan een wapenlobbyevenement in Brussel. Daar verzamelen opnieuw politici en wapenlobbyisten om het te hebben over het Europees defensiebeleid. Twee activisten hebben op de conferentie het woord genomen en waarschuwen de aanwezige politici voor de kwalijke gevolgen van de wapenlobby.
meer lezen

Nederland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabië

14-12-2018 Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabie en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
meer lezen

Chileens parlement wil verbod op producten uit Israëlische nederzettingen

10-12-2018 Het Chileense parlement heeft op 29 november met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd waarin de overheid wordt opgeroepen 'een verbod in te stellen op de import van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.' De resolutie is aangenomen met 99 stemmen vóór en slechts 7 tegen.
meer lezen

Veel vredesbijenkomsten en -demonstraties in West Europa

6-12-2018 In de afgelopen maanden vonden er in West Europa vele vredesbijenkomsten en -demonstraties plaats. Zo werd in Duitsland in bijna 50 steden actie gevoerd op de Dagen van Protest voor Vrede en Ontwapening. In Groot-Brittannië waren er bijeenkomsten tegen de oorlog in Jemen.
meer lezen

1e advent: Hoop in Colombia

3-12-2018 Dit jaar viert Christian Peacemaker Teams advent door iedere week een verhaal te leveren bij de symbolen van iedere adventskaars. Iedere week zal een van de teams een verhaal delen dat bij dat thema past.
We beginnen bij eerste advent, het thema is Hoop.
meer lezen

Minder geld naar clusterbommen makers 10 jaar na verdrag

3-12-2018 Tien jaar na de aanname van het wereldwijde verdrag dat clustermunitie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelijke impact op het beperken van investeringen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions', dat vandaag wordt gepubliceerd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie.
meer lezen

Munitiestort in Oosterschelde

23-11-2018 In de vijftig meter diepe put in de Oosterschelde (Gat van Zierikzee), werd vijftig jaar geleden oorlogstuig gedumpt door Defensie. Daardoor kan witte fosfor en TNT in het water terecht komen. Eind jaren negentig spoelden zelfs ontstekers aan.
meer lezen

Zondag 25 november: Vredesmanifestie voor Jemen in Den Haag

20-11-2018 Op het Plein in Den Haag organiseert Peace SOS op zondag 25 november een vredesmanifestatie voor Jemen. Aanvang: 14 uur. Einde: ca. 15.30 uur. Als u zich ook zorgen maakt om de 14 miljoen mensen die in Jemen lijden onder honger en geweld, doe dan mee. Elke tien minuten sterft daar een kind. Dat kan niet en dat mag niet.
meer lezen

Bouwen aan een feministische vredesbeweging

15-11-2018 In augustus vond het 23ste internationale congres van de Women's International League for Peace and Freedom plaats in Ghana. Vredesactivisten in het bijzonder uit Afrika, werden door WILPF samengebracht om te discussiëren over de onderliggende oorzaken van geweld en de rol van vrouwen in sociale transformatie, economische rechtvaardigheid en vrede.
meer lezen

Straks ook alle meisjes in dienst?

14-11-2018 Op 5 oktober is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een aanpassing van de Dienstplichtwet. Dit nieuws heeft de krant niet gehaald. Toch is er iets belangrijks gebeurd: Vanaf nu geldt de militaire dienstplicht niet alleen voor jongens maar ook voor meisjes. Hé? Dienstplicht? Die is er toch niet meer? Wel zeker, alleen wordt nu niemand opgeroepen.
meer lezen

Alternatieve herdenking Eerste Wereldoorlog in Brussel

14-11-2018 Zondagochtend 11 november hielden vredesactivisten een alternatieve herdenking van het eind van de Eerste Wereldoorlog. Bij de afloop van de officiële herdenkingsplechtigheid, rolden vredesactivisten een spandoek uit en strooiden witte klaprozen aan het graf van de gevallen soldaat. De activisten klagen de Belgische wapenexport aan naar landen in oorlog en naar repressieve regimes.
meer lezen

Nieuwe website voor Vredesactie

13-11-2018 De Belgische vredesorganisatie Vredesactie heeft een nieuwe website. Kijk er eens naar want er staat veel op dat ook Nederlandse vredesmensen zal interesseren. Vredesactie is een zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais en heeft een sterk activistische inslag.
meer lezen

Verslag Vredessymposium 2018

13-11-2018 Zoals eerder in VredesNieuws aangekondigd vond op 21 september het Vredessymposium plaats. Tayfun Balcik (Peaceprojects the Haque), Daan Savert (Christian Peacemaker Teams) en Nina Koevoets (Towards a Nonviolent World) werden gehuldigd als jonge vredeshelden. Verder waren er een lezing over Evert Huisman en een livestream-verbinding met de kleinzoon van Gandhi.
meer lezen

Open brief Joods-Europese organisaties: "Kritiek op Israël is géén antisemitisme"

12-11-2018 Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.
meer lezen

Lidstaten van de EU bouwden 6 'Berlijnse muren' sinds de val van de muur

9-11-2018 Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een nieuw rapport toont aan dat de EU-landen sindsdien zo'n 1000 kilometer muur hebben gebouwd om migratie tegen te gaan. Dit is het equivalent van zes Berlijnse Muren. De sterkste toename vond plaats in 2015, toen zeven nieuwe muren werden gebouwd.
meer lezen

Verklaring Kerk en Vrede n.a.v. herdenking einde Eerste Wereldoorlog

8-11-2018 De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog moet doordrenkt zijn van het geloof: dat nooit weer. Het is mede vanuit die gedachte dat Kerk en Vrede bijna 100 jaar geleden is opgericht. Tal van staatshoofden zijn op 11 november in Parijs om dat te onderstrepen. Echter, een aantal van diezelfde wereldleiders maakt de wereld van vandaag juist onveiliger.
meer lezen

Standbeeld van dichtgenoopte revolver onthuld in Beiroet

6-11-2018 Op 2 oktober - de Internationale Dag van de Geweldloosheid - werd in Beiroet door de minister van cultuur een 150 cm hoog standbeeld onthuld van een revolver met een knoop in de loop. Het is voor het eerst dat zo'n beeld in een hoofdstad in het Midden-Oosten is geplaatst.
meer lezen

Lancering serious game over oorlog in Syrië tijdens Nacht van de VN

5-11-2018 Het project Verhaal van een vluchteling van vredesorganisatie PAX en Critical Mass komt met een educatieve serious game die door iedereen gratis te spelen is. De game is vanaf 6 november in de lucht via www.verhaalvaneenvluchteling.nl/seriousgame.
meer lezen

Vredesactiviste Elise Leijten overleden

29-10-2018 Op 23 oktober is vredesactiviste Elise Leijten overleden. Elise is voor veel mensen bekend van haar acties als Dr K. Pitalist. Ze was decennia actief in de anti-kernwapenbeweging, de vredesbeweging, maar ook op het gebied van het migratiebeleid. Elise's vastberadenheid en passie voor een betere wereld heeft velen geïnspireerd. Voor velen zal Elise's afwezigheid dan ook een groot gemis zijn.
meer lezen

Actie oproep - 29/11 conferentie van het Europees Defensie Agentschap in Brussel

26-10-2018 Op 29 november organiseert Vredesactie een geweldloze actie op de conferentie van het Europees Defensie Agentschap in Brussel. Wapendealers en beleidsmakers komen daar samen achter gesloten deuren en bepalen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. Kritische stemmen zijn er niet welkom. De actievoerders nodigen zichzelf uit en gaan binnen om op de conferentie hun stem te laten horen.
meer lezen

Blokkade Thales om blokkade vluchtelingen

25-10-2018 Actievoerders hebben op 19 oktober de toegangspoorten van Thales in Hengelo geblokkeerd. Het elektronicabedrijf zou meewerken aan het indammen van de vluchtelingenstroom en bovendien communicatiesystemen voor Saoedische tanks leveren.
meer lezen

Stop Wapenhandel is een petitie begonnen tegen wapenhandel met Saoedi-Arabië

24-10-2018 Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-Arabië, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.
meer lezen

Kamerleden nemen oproep kernwapenvrije wereld in ontvangst

23-10-2018 Op dinsdag 25 september overhandigden diverse maatschappelijke organisaties waaronder de NVMP, PAX, Rode Kruis en Burgemeesters voor vrede een Maatschappelijk Appèl aan de Tweede Kamer als aansporing van de Nederlandse inzet voor een wereld zonder kernwapens.
meer lezen

1 jaar Raqqa: VS-coalitie blijft verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers ontkennen

17-10-2018 De VS-coalitie blijft ontkennen dat het verantwoordelijk is voor een groot aantal burgerdoden in Raqqa en de grootschalige vernieling van de stad, laat staan dat het een onderzoek heeft ingesteld. Dit is een kaakslag voor de slachtoffers die hun leven en stad trachten herop te bouwen. Dit zegt Amnesty International een jaar nadat het offensief tegen IS ten einde kwam.
meer lezen

ING, stop investeringen in kernwapenindustrie

16-10-2018 Vredesorganisatie PAX begint vandaag een campagne omdat het wil dat ING stopt met investeren in kernwapenproducenten. Met €756 miljoen aan investeringen is ING de grootste Nederlandse investeerder in dergelijke bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de ING-klanten daar tegen is.
meer lezen

Seksueel geweld in oorlogsvoering

15-10-2018 Op 18 oktober werd in het Amsterdams Vredescafé de documentaire Weapon of war, van Ilse en Femke van Velzen, vertoond. Sjors Beenker gaf er een toelichting bij.
meer lezen

PAX Duif voor Nora Bosscher van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

11-10-2018 Nora Bosscher ontving de PAX Duif voor het organiseren van de Vredesweek in Gouda. Nora is de conservator van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De Vredesweek werd in en rond dit museum gehouden, maar er werden ook ludieke vredeslessen op twee basisscholen verzorgd. De Duif was in het bijzonder hiervoor.
meer lezen

The "Not Iran Too" series, by Farhang Jahanpour

9-10-2018 Door het Transnational Foundation for Peace & Future Research is op internet een serie artikelen gepubliceerd uit een nog te verschijnen boek van Farhang Jahanpour. Ze gaan over het ontstaan van de huidige situatie in het Midden-Oosten en de rol van het Westen daarbij. Interessant, ook als je het niet met alles wat hij schrijft eens bent.
meer lezen

Internationale Dag van de Vrede wereldwijd een groot succes

8-10-2018 De Internationale Dag van de Vrede (21 september) heeft wereldwijd veel aandacht gekregen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal evenementen bijna verdubbeld. In Nederland valt deze dag in de Vredesweek waardoor deze afzonderlijk minder aandacht krijgt. Wel was er in Zwolle op die dag het Vredessymposium.
meer lezen

Zaterdag 13 oktober in Eindhoven: Samenleven THT - naar een houdbare samenleving

3-10-2018 Vredesdag over veiligheid en economie, over-consumptie, ecologie, klimaat, Sustainable Development Goals en hoe je hier lokaal mee aan de slag kunt in je eigen leven. Sprekers: Jan Juffermans (Platform Duurzame en Solidaire Economie), Kees Nieuwerth (Quaker), Amma Asante (Ghanese gemeenschap), Dick Verheul (Omslag).
meer lezen

Lezing 'De Pedagogiek van de Hoop', 28 oktober in Rotterdam

2-10-2018 Huis van Erasmus verzorgt in het kader van de Erasmusweek op zondagmiddag 28 oktober in het Bibliotheektheater te Rotterdam een voordracht, met aansluitend een panel, door Micha de Winter. Hij is is nauw betrokken bij de concepten Vreedzame School en Vreedzame Wijk.
meer lezen

Internationale demonstratie tegen kernbewapening bij Faslane

28-9-2018 Afgelopen weekend kwamen vredesactivisten van over de hele wereld bijeen bij Faslane in Schotland. Faslane is de thuisbasis van de Trident kernwapen-duikboten van het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 600 demonstranten liepen met spandoeken en ban-de-bomvlaggen van het vredeskamp naar de duikbootbasis.
meer lezen

Nederland in 2017 zevende grootste wapenexporteur ter wereld

24-9-2018 Vorig jaar was Nederland de zevende grootste wapenexporteur ter wereld en werd voor ruim 800 miljoen euro aan wapenexportvergunningen afgegeven. Het Nederlands wapenexportbeleid is over het algemeen transparant en gericht op Europese harmonisatie. Maar Europa wordt ook als schaamlap gebruikt: als er geen Europese consensus is wordt het beleid niet aangescherpt.
meer lezen

Vredesfestival Just Peace, 20 t/m 23 september in Den Haag

17-9-2018 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vijfde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen wordt er, verspreid over diverse locaties, een gevarieerd programma georganiseerd. Waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.
meer lezen

Vredesweek in IJmond

17-9-2018 In de komende vredesweek organiseert Vrouwen voor Vrede IJmond samen met de Kritische Gemeente IJmond op zaterdag 22 september een bijeenkomst. Meindert Mak, een student die is opgeleid door PAX tot nucleair lobbyist vertelt over zijn opleiding en aanwezigheid bij een congres over kernwapens in Genève.
meer lezen

Russisch radiostation organiseert wedstrijd voor kunstzinnige uitingen op vredesgebied

12-9-2018 Het Russische radiostation GorodKudrovo organiseert, samen met enkele andere organisaties, de internationale wedstrijd Happy Planet. Daarvoor kunnen werken op het gebied van musical, literatuur, kunst en fotografie worden ingezonden. Het moeten werken zijn die het militarisme aan de kaak stellen of waaruit een streven naar een vreedzamer wereld blijkt.
meer lezen

Sloop Palestijnse dorpen door Israël gaat voort

10-9-2018 Het Israëlische Hooggerechtshof besliste onlangs dat het dorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever mag worden gesloopt en zijn bevolking gedeporteerd. De Palestijnse bewoners moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.
meer lezen

Ereprijs "Journalist voor de Vrede" voor Rudi Vranckx

7-9-2018 Het Humanistisch Vredesberaadheeft de ereprijs "Journalist voor de Vrede" voor 2017/2018 toegekend aan Rudi Vranckx, conflictjournalist van de VRT. Rudi Vranckx draagt al bijna dertig jaar met zijn reportages bij aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid door onvermoeibaar en met grote objectiviteit steeds weer te tonen wat gewapende conflicten met mensen doen.
meer lezen

Palestijnse veiligheidsdiensten martelen en mishandelen

4-9-2018 Een rapport van het Palestinian Students Forum beschuldigt de Palestijnse veiligheidsdiensten van marteling en mishandeling. De Palestijnse samenleving voelt de harde hand van de autoriteiten, die samenwerken met Israël. 'We leven onder een dubbele bezetting'.
meer lezen

IJsbrekers gezocht voor Walk of Peace in Gouda

1-9-2018 Voor onze Walk of Peace Gouda op 21 september (start 12uur) zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden het gesprek aan te gaan en om het gesprek tussen de deelnemers op gang te helpen. Help mee en zorg voor verbinding!
meer lezen

Opening vredestentoonstelling in Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk

31-8-2018 De tentoonstelling "Talen van Vrede" zal te zien zijn van 31 augustus t/m 14 oktober in de centrale hal van Rabo Theater De Meenthe te Steenwijk. De tentoonstelling bestaat uit 20 cartoons gemaakt door Len Munnik en Lex Dirkse, Deze cartoons verbeelden spreekwoorden met een vredesthema uit 17 verschillende landen.
meer lezen