Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

De IsraŽlische vredesorganisatie New Profile bericht over ontwikkelingen waar ze niet blij mee zijn

27-5-2019 New Profile, een feministische en anti-militaristische organisatie in IsraŽl, stuurde ons een uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in IsraŽl. Ze tonen zich bezorgd over de verrechtsing, het toenemend militarisme en de onderdrukking van andere meningen. Hoe treurig ook, het motiveert hen om met extra inzet voort te gaan met hun werk.
meer lezen

Turks leger trekt Halania binnen

24-5-2019 De levens van de partners van Christian Peacemaker Teams zijn in gevaar. Op 4 mei vielen Turkse soldaten Halania binnen, het dorp van Dunya Rasheed, de 19-jarige studente die in juli 2018 gedood werd met een mortier terwijl zij kruiden verzamelde op het land nabij het dorp.
meer lezen

Dienstweigeren in Colombia

23-5-2019 In Colombia voerde de vredesbeweging rond de 'Internationale dag van de dienstweigering' (15 mei) actie om de positie van weigeraars van militaire dienst te verbeteren. In Colombia is er weliswaar sedert kort een wet die dienstweigering op grond van gewetensbezwaren mogelijk maakt, maar het leger trekt zich daar weinig van aan. Gedwongen rekrutering is nog steeds schering en inslag.
meer lezen

Vredesavond in Amsterdam over o.a. Global Peace Index

22-5-2019 Presentaties over de Global Peace Index 2019 (13e jaar) van Marcel Smits (economicsandpeace.org) en 'civilian peace keeping' van Ann Frisch (Nonviolent Peaceforce/Rotary USA) o.l.v. Sjors Beenker, waarna panelgesprekken over o.a. nationaal defensiebeleid.
meer lezen

Workshop geweldloosheid: 'Change the Story: skills for making it happen'

21-5-2019 Op 10 en 11 juli organiseert Nina Koevoets een training n.a.v. de aankomende publicatie van het boek "Engaging Nonviolence. Activating Nonviolent Change in Our World and Our Lives". Zij schreef dit boek samen met Veronica Pelicaric. Veronica komt voor deze speciale gelegenheid van Canada naar Nederland.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams - voorlopig programma bekend

20-5-2019 Het voorlopige programma voor de Europese Convergence van Christian Peacemaker Teams is bekend, deze is te raadplegen op de website. Neem voor opgaven en meer informatie voor 1 juni contact op met via info@cpt-nl.org
Christian Peacemaker Teams - Nederland www.cpt-nl.org

Een glimp van vrijheid; openstelling tuinen Ibrahimi moskee in Hebron

17-5-2019 Tijdens de viering van Al-Isra Wal Minaj, waarbij wordt stilgestaan bij de miraculeuze reis waarbij de profeet Mohammed in ťťn nacht van Mekka na Jeruzalem kwam om daar ten hemel op te stijgen, deed zich nog een klein wonder voor;
meer lezen

BelgianArms, onderzoek met steun van Vredesactie naar wapenexport

16-5-2019 Twee weken lang zochten journalisten onder de noemer BelgianArms naar videomateriaal waaruit blijkt dat er Belgische wapens worden gebruikt in het conflict in Jemen. Hierbij kregen ze hulp van een expert van Vredesactie. Ze vonden meer dan genoeg.
meer lezen

6 juni in Utrecht: Bezinningsmiddag Kerk en Vrede rond Kernbewapening

14-5-2019 Onder de titel 'Kernwapens: terugblik, afschrikking, ethiek en hoe nu verder?' organiseert Kerk en Vrede op donderdag 6 juni een bezinningsmiddag. Inleiding door Dr. Koos van der Bruggen met reactie door Mark Akkerman. Daarna discussie.
meer lezen

24 mei in Utrecht: Protest en muziek voor vrede en ontwapening

13-5-2019 Neem op je spandoek en protestbord mee voor het protest tegen de wapenlobby bij de Kromhoutkazerne, Herculeslaan 1 Utrecht 15-16H. Daar spreekt de Nederlandse lobbyorganisatie voor de wapenindustrie met haar leden over de nieuwe EU geldpot voor wapenonderzoek.
meer lezen

1 juni in Rotterdam: Workshop Geweldloos Communiceren

10-5-2019 Burenruzie die escaleert? Familieleden die elkaar niet kunnen luchten of zien? Of slachtoffer van een ernstig incident? En wat dacht je van het jarenlange geweld en onrecht in, bijvoorbeeld, Noord-Ierland of Zuid-Afrika? Vaak geldt: je moet toch samen verder.. Hoe doe je dat?
meer lezen

18 mei Utrecht: Mensenrechtencafť PBI over vrijheid van de media in KirgiziŽ

9-5-2019 Peace Brigades International presenteert op 18 mei in Utrecht weer een mensenrechtencafť. Dit keer met als gastspreker Inga Sikorskaia. Zij zal spreken over haar werk als journalist en verdediger van mensenrechten in KirgiziŽ.
meer lezen

181 Palestijnse genodigden mogen niet naar Memorial Day Ceremony in Tel Aviv

8-5-2019 De 181 Palestijnse genodigden op een gezamenlijke IsraŽlisch-Palestijnse ceremonie naar aanleiding van Memorial Day, krijgen van de IsraŽlische autoriteiten geen toelating om de ceremonie in Tel Aviv bij te wonen. Pax Christi Vlaanderen is verbouwereerd door deze weigering.
meer lezen

No new nukes: vredesactie bij de vliegbasis Volkel

7-5-2019 Op 14 en 15 juni zijn er luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar 280.000 toeschouwers worden verwacht. Wat veel mensen niet weten is dat daar Amerikaanse kernwapens liggen die binnenkort ook nog eens vernieuwd gaan worden. Om mensen dit belangrijke (en gevaarlijke) nieuws te laten weten gaat het Jeannette NoŽlhuis op 15 juni daar demonstreren en flyers uitdelen!
meer lezen

Open brief: Laat alle kinderen in Jemen spelen, de noodzaak van vrede

3-5-2019 Vanuit de Nederlandse vredesbeweging is een open brief gestuurd voor vrede in Jemen. Een Jemen waarin alle kinderen kunnen spelen. De brief is gericht aan president Hadi en ťťn van de leiders van Ansar Allah (de Houthi's). De brief is een initiatief van Peace SOS en mede-ondertekend door 11 mensen afkomstig uit 9 vredesorganisaties.
meer lezen

Waarheid en leugens over de BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De IsraŽl-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associŽren met antisemitisme en terrorisme.
meer lezen

Jubileumsymposium 50 jaar Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

1-5-2019 Op zaterdag 25 mei van 13 tot 16.30 uur viert de NVMP dat ze vijftig jaar bestaat. Dat gebeurt met een symposium in Amersfoort. Naast verleden en toekomst van de NVMP zelf, komen aan de orde: onderwijs in de gezondheidszorg en vredesvraagstukken en de aanpak van de kernwapenproblematiek.
meer lezen

Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar recordhoogte

30-4-2019 In 2018 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 1.822 miljard dollar, een stijging met 2,6% in vergelijking met 2017. Dat is het hoogste niveau sinds het Zweeds vredesonderzoeksinstituut SIPRI begon met het verzamelen en rapporteren van de gegevens in 1988. Sinds 1998, het jaar met de laagste wereldwijde militaire uitgaven, gaat het om een stijging van 76%.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

29-4-2019 Ieder jaar komen de Europese CPT'ers samen in de Convergence. Tijdens deze meerdaagse gelegenheid is aandacht voor elkaar, het internationale werk van Christian Peacemaker Teams, en de werkzaamheden van het Europese programma op Lesbos. Kortom een uitstekende gelegenheid om intensief kennis te maken met Christian Peacemaker Teams.
meer lezen

Tentoonstelling in Almere over verzetsgroep Die Weisse Rose in Nazi-Duitsland

26-4-2019 Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing door Alaeddine Touhami. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 18 juni.
meer lezen

VN: Bondgenoten VS doodden in Afghanistan meer burgers dan IS en Taliban in 2019

26-4-2019 De oorlog in Afghanistan staat nog zelden op de voorpagina's maar gaat onverminderd door. Volgens de VN-missie in Afghanistan werden sinds 1 januari 2019 305 burgers gedood door VS- en andere pro-regeringsstrijdkrachten. In diezelfde periode vermoorden IS en de Taliban 227 burgers. Van 49 doden kon niet worden vastgesteld wie de daders zijn.
meer lezen

Voormalig VS-president Carter: "China steekt ons voorbij omdat zij niet investeren in oorlog"

23-4-2019 Voormalig VS-president Jimmy Carter is 94 maar nog steeds politiek actief. Recent sprak hij tijdens een kerkviering over de redenen waarom China tegen 2030 de grootste economie ter wereld gaat worden, ten koste van de VS. Hij ziet maar ťťn reden: "China verspilt zijn geld niet aan oorlogen zoals wij".
meer lezen

4 mei Rotterdam: Denken over Vergeving

17-4-2019 Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De vraag die je daarbij kan stellen is: "Valt er nog iets te vergeven tussen ons en de vroegere onderdrukker?" Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid organiseert er een socratisch gesprek over.
meer lezen

Petitie EU geld naar duurzaam niet naar wapens!

12-4-2019 De Europese Commissie wil Ä13 miljard begroten voor ontwikkeling van nieuwe wapens. Dat zou veiligheid, banen en nieuwe technologie moeten opleveren. En dan kan de wapenindustrie goedkoper produceren en meer exporteren. Stop Wapenhandel ziet liever meer banen en nieuwe technologie door investeringen in duurzaamheid en klimaatbeleid.
meer lezen

Als het over polarisering gaat, zijn sociale media niet de hoofdschuldige

11-4-2019 Ruim drie jaar na de verkiezing van Trump is het eerste grootschalige onderzoek gepubliceerd naar de impact van nieuwe en minder nieuwe media op de Amerikaanse publieke sfeer en politieke landschap. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het boek Network Propaganda. Sommige conclusies in dat boek kunnen vrij opvallend genoemd worden en breken met heersende opvattingen.
meer lezen

Britse leger beschuldigd van richten werving op kwetsbare jongeren

9-4-2019 In The Guardian van 24 maart jl. verscheen een artikel waarin wordt aangetoond dat het Britse leger wervingscampagnes richt op kwetsbare jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar. De campagnes zijn zeer uitgekiend. Zo worden jongeren benaderd op de dag dat ze de uitslag van hun examens horen.
meer lezen

Conferentie en kunsttentoonstelling van Baltic Glory in Finland

4-4-2019 Een inspirerend initiatief dat al langer bestaat, maar hier tamelijk onbekend, is "Baltic Glory". Ontmoetingsconferentie van Finse, Zweedse, OekraÔense en Russische dienstweigeraars. Naast de conferentie is er ook een tentoonstelling van anti-militaristische kunst uit deze landen. Open voor andere belangstellenden.
meer lezen

Internationaal seminar euromilitarisme 14 april in Amsterdam

2-4-2019 Oorlog is geen Oplossing en VD AMOK nodigen samen met het internationale netwerk No to War - no to NATO iedereen uit om deel te nemen aan een seminar over het Europese militarisme. Enkele weken voor de Europese verkiezingen willen we debatteren over een vreedzaam Europa. Het thema is breder dan de EU alleen, maar ze willen uitgaan van een analyse van de huidige politiek om de EU te militariseren.
meer lezen

Zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Amsterdam

29-3-2019 Op zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?
meer lezen

Petitie aan de Nederlandse regering: Laat IsraŽl niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

27-3-2019 In een petitie dringt The Rights Forum er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om een eind te maken aan het IsraŽlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza. Onlangs publiceerde een VN-commissie een vernietigend rapport over dat geweld. De Nederlandse regering reageerde lauw. Alleen druk vanuit de samenleving kan daar verandering in brengen.
meer lezen

Actievoerders vanop dak CMI Defence: 'BelgiŽ is medeplichtig aan de oorlog in Jemen'

26-3-2019 Op de ochtend van 25 maart werden banners neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Seraing en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat zijn vijfde jaar ingaat.
meer lezen

Vredesmuseum Rotterdam zoekt coŲrdinator (vrijwilliger)

22-3-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt voor zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam een vrijwilliger die als coŲrdinator wil optreden.
meer lezen

Munitiedoorvoer naar VAE - mogelijke inzet in Jemen

19-3-2019 Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-ArabiŽ, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen uit TsjechiŽ vond plaats via de Rotterdamse haven.
meer lezen

Het conflict tussen Turkije en de PKK, een visuele uitleg

14-3-2019 Het conflict van Turkije met de Kurdistan Workers' Party (PKK) - dat al 36 jaar duurt - ging op 20 juli 2015 ťťn van zijn dodelijkste fases in, toen het staakt het vuren ineen stortte. Sindsdien werden er 4.280 mensen gedood in Turkije en Noord-Irak.
meer lezen

Nieuwsbrief CPT-NL maart 2019

11-3-2019 De laatste nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland verhaalt over bommen in Koerdistan, demonstraties in Palestina, tranen op Lesbos en nog veel meer. Gaat dat lezen
meer lezen

Stop Wapenhandel en Fossiele oorlog; over Klimaatverandering, Militarisme en Wapenhandel

10-3-2019 Door klimaatverandering zullen conflicten en migratie toenemen, maar door het probleem als veiligheidsprobleem te benaderen wordt gericht op gevolgen, en niet op oorzaken. Dat schrijft Stop Wapenhandel in 'Fossiele oorlogen: klimaatverandering, militarisme en wapenhandel' dat verschenen is vlak voor de grote Klimaatdemonstratie van 10 maart.
meer lezen

Reeds meer dan 500.000 handtekeningen voor rules4corporations

6-3-2019 Vele multinationale bedrijven maken zich schuldig aan schendingen van mensenrechten. Tegelijk ontsnappen ze aan juridische vervolging. Eťn van de initiatieven om dit tegen te gaan, is een bindend verdrag dat de juridische verantwoordelijkheid van multinationale ondernemingen vastlegt voor mensenrechtenschendingen door met hun verbonden ondernemingen.
meer lezen

Open brief: 70 Amerikaanse academici en experten veroordelen VS-poging tot staatsgreep in Venezuela

4-3-2019 De VS-regering moet stoppen zich te bemoeien met de Venezolaanse interne politiek, in het bijzonder met haar streven naar de omverwerping van de regering van het land. De acties van de regering-Trump en haar bondgenoten zullen de situatie vrijwel zeker verergeren en leiden tot onnodig menselijk leed, geweld en instabiliteit volgens 70 persoonlijkheden, waaronder Noam Chomsky en Alfred de Zayas.
meer lezen

Powerpoint-lezing over Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog

1-3-2019 Op zondag 10 maart om 14.00 verzorgt Leo Salemink in het Verzetsmuseum Amsterdam een powerpoint-lezing over het bijzondere thema: Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp is zwaar onderbelicht in de geschiedschrijving over de WO2 en heeft ook allerlei morele raakvlakken (vorm van verzet of juist laf?; identiteit en nationaliteit).
meer lezen

Oorlogsdreiging vraagt om wapenembargo India en Pakistan

28-2-2019 De steeds verder oplopende spanningen en de daadwerkelijke wederzijdse militaire aanvallen, vragen volgens Stop Wapenhandel om bevriezen van de Nederlandse wapenexport naar India en Pakistan. Daarnaast zou de Nederlandse regering moeten pleiten voor een internationaal wapenembargo. Twee landen die balanceren op de rand van oorlog mogen niet de beschikking krijgen over meer wapens.
meer lezen

Oproep: meld ook dat Rode Kruis en VN elke medewerking aan de VS-hulp naar Venezuela weigeren

27-2-2019 Oproep aan alle media en journalisten: blijf berichten over Venezuela zoals nu, maar vermeld ook dat het Rode Kruis, de VN en 70 humanitaire organisaties in Colombia, Venezuela en BraziliŽ elke medewerking weigeren aan de 'humanitaire' hulpkonvooien van de VS en vermeld de redenen die ze voor die weigering geven.
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen: Amerikaanse opzegging INF-verdrag maakt van Europa nucleaire target

26-2-2019 De Verenigde Staten trekt zich terug uit het historische INF-verdrag uit 1987. Dit maakt decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan en kan een nieuwe nucleaire wapenwedloop ontketenen op Europees grondgebied. Europese landen moeten hun nucleaire ambiguÔteit eindelijk laten varen en concrete stappen zetten richting volledige nucleaire ontwapening.
meer lezen

PvdA achter IsraŽl, GroenLinks achter boycot en sancties

20-2-2019 PvdA aanvaardt definitie van antisemitisme, die kritiek op IsraŽl wegzet als antisemitisme. GroenLinks nam op zijn congres juist een motie aan die stelt dat boycot, desinvestering en sancties geoorloofde middelen zijn om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.
meer lezen

Open brief van vroegere Belgische medestanders aan de heer Daniel Ortega, president van Nicaragua

19-2-2019 In BelgiŽ hebben meer dan zestig personen, afkomstig uit organisaties die in het verleden de strijd van het Sandinistisch Front hebben gesteund, een open brief aan Daniel Ortega gestuurd. In deze brief smeken zij hem zijn politiek van onderdrukking te beŽindigen en terug te keren naar de idealen van destijds.
meer lezen

'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary?

18-2-2019 'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary? 3 maanden in Bangkok -tussen 20 internationals met ervaring- of 'n 15-24 maanden durende Master in Engeland/Zweden/USA/Japan/AustraliŽ voor 'leiders van de toekomst'.
meer lezen

Sluiting Indigenous Peoples Solidarity Project

18-2-2019 Het spijt Christian Peacemaker Teams zeer te moeten aankondigen dat het project 'Indigenous Peoples Solidarity' (IPS) dat in Canada werkt met de oorspronkelijke bevolking van gebieden in Ontario en Manitoba zal gaan sluiten.
meer lezen

Open brief van Venezolaanse vredes- en geweldloosheidsorganisaties aan vrienden wereldwijd

12-2-2019 20 Venezolaanse organisaties op het gebied van vrede, geweldloosheid en mensenrechten zijn in een open brief achter het verzet tegen president Maduro gaan staan. Zij wijzen echter militaire interventie af en pleiten ervoor om op geweldloze wijze terug te keren naar de democratie.
meer lezen

Burgmeesters en parlementariers roepen Rusland en de VS op tot wereldwijde ontwapening

5-2-2019 Op January 30 2019, stuurden burgemeesters, parlementariŽrs, en beleidsspecialisten uit veertig landen een open brief; de 'Basel Appeal for Disarmament and Sustainable Security', naar de presidenten Putin en Trump en andere wereldleiders. De brief roept op, om gemaakte afspraken te bewaken en om een nieuwe nucleaire wapenwedloop te voorkomen en, tot support bij wereldwijde nucleaire ontwapening.
meer lezen

Vrijwilligers gevraagd voor de receptie van expositie in Rotterdam

5-2-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt vrijwilligers die in zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam bezoekers willen ontvangen.
meer lezen

In memoriam Erik Hummels (1949-2019)

30-1-2019 Erik Hummels, advocaat van vele vredesactivisten, overleed 26 januari op 69-jarige leeftijd te Utrecht. De uitvaart vindt vrijdag 1 februari om 12 uur plaats in crematorium Den en Rust, Frans Halslaan 27 in Bilthoven.
meer lezen