Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Frontbericht over stedelijk geweld: In het Westen geen nieuws

3-9-2020 Onlangs las ik een zogenoemd "Frontbericht", een column van Jean Pierre Geelen in de Volkskrant Als een ware "oorlogsverslaggever deed Geelen een dappere poging zich in het "raadsel van Den Haag" te verdiepen. Dat te ontrafelen lijkt ook de grootste opgave voor Jan van Zanen, de kersverse burgemeester, aldus Geelen.
meer lezen

Het verhalenboek 'Een brug naar de veiligheid' van Yasmin Haidar komt in september uit

1-9-2020 Eerder gaf Yasmin Haidar, lid van Vrouwen voor Vrede - Enschede, een aantal gedichten van haar vader, de Syrische Fouad Haidar uit. In de Vredesweek komt zij met een aantal eigen verhalen, gebundeld in het boekje 'Een brug naar de veiligheid' Daarin vertelt Yasmin over haar leven in twee culturen, hoe zij de vruchten van beide culturen proeft en over haar immigratie en integratie.
meer lezen

Palestijnen bedanken Banksy door middel van tentoonstelling

31-8-2020 Palestijnen hebben in Bethlehem een tentoonstelling georganiseerd met twintig stukken van de anonieme Britse kunstenaar Banksy om hem te bedanken voor zijn steun. Banksy besteedt in zijn kunst regelmatig aandacht aan de kwestie-Israël/Palestina en de strijd van de Palestijnen.
meer lezen

26 september: Manifestatie tegen kernwapens in Volkel

28-8-2020 Zaterdag 26 september, is de internationale VN Dag voor de Afschaffing van Kernwapens. In Volkel wordt dan actie gevoerd tegen de daar liggende kernbommen. Er arriveren fietsende medische studenten uit Duitsland en Nederland, er zijn sprekers, er is muziek en er worden kraanvogels gevouwen. Iedereen is welkom.
meer lezen

Peace One Day Live Global Digital Experience 2020

27-8-2020 Op 21 september is het weer de door de VN uitgeroepen 'Dag van Vrede'. Peace One Day organiseert die dag een Live Global Digital Experience. Er zijn dan de hele dag uitzendingen met bijzondere sprekers, acteurs, musici en live actie vanuit alle continenten. U kunt dit volgen via internet.
meer lezen

Vredesmanifest: For A World In Which All Children Can Play

25-8-2020 Ook dit jaar heeft Peace SOS weer een vredesmanifest opgesteld. Het begint met te stellen dat we allen verantwoordelijk zijn voor 'Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen'. Daarna worden de wereldleiders opgeroepen om kernwapens en killer robots uit te bannen en te investeren in vrede door conflictpreventie, humanitaire actie en armoedebestrijding.
meer lezen

Hebron door de lens van kinderen

24-8-2020 Onlangs is CPT-Palestina gestart met Door hun lens: een nieuw project met vijf kinderen die in een gesloten gebied van de oude stad in al-Khalil wonen. Door hun lens geeft deze kinderen een platform om hun verhalen te vertellen door middel van fotografie. Dit is een van de terugblikken van onze CPT'er over het begin van het programma.
meer lezen

Nieuw rapport toont aan: groeiende steun voor een verbod op killer robots

18-8-2020 Human Rights Watch publiceerde maandag 10 augustus een rapport waaruit blijkt dat een groeiend aantal landen de morele plicht om de mensheid te redden van autonome wapens erkent. Autonome wapens zijn wapensystemen die doelwitten selecteren en aanvallen zonder zinvolle menselijke controle. Zulke wapens zijn onaanvaardbaar en moeten dringend verboden worden.
meer lezen

Geen sprekersbank, wel aanbod landelijke webinars en online dialoog!

17-8-2020 Dit jaar heeft PAX i.v.m. de corona-maatregelen geen sprekersbank. Wel verzorgen ze een aantal landelijke online lezingen (webinars) die voor iedereen toegankelijk zijn. Eén gaat over de lobby tegen kernwapens, de ander over vredesactivisme in Irak. Ook de Utrechtse Vredesweeklezing 2020 is via een livestream te volgen.
meer lezen

Predikanten: teken open brief over kinderen op Lesbos

17-8-2020 Er gaat een open brief aan CDA en CU uit van predikanten, voorgangers, dominees etc. betreffende de Nederlandse inspanningen voor minderjarige vluchtelingen op Lesbos. Tekenen kan door vóór 31 augustus te mailen naar beerjg@hotmail.com
meer lezen

Steun mensenrechtenactivist Mahmoud Nawajaa die gearresteerd is door Israël

14-8-2020 Op 30 juli hebben Israëlische bezettingstroepen een nachtelijke inval gedaan in het huis van de prominente Palestijnse mensenrechtenverdediger Mahmoud Nawajaa, de algemeen coördinator van het Palestijnse Nationale BDS-Comité. Hij werd gearresteerd en zit nu in Israël gevangen. U kunt een brief schrijven om hem te steunen.
meer lezen

Vredesacties bij herdenking 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

13-8-2020 Op 6 augustus vonden over de gehele wereld acties en evenementen plaats om de slachtoffers en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en te eren. Ook in Nederland werd in een tiental steden door het hele land er aandacht aan besteed. Op veel plaatsen werden kraanvogels, het Japanse vredessymbool, gevouwen. Soms waren er uitgebreidere activiteiten.
meer lezen

Belgische Raad van State schorst opnieuw wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië

12-8-2020 De Belgische Raad van State schorste vier exportvergunningen naar Saudi-Arabië nadat vredes- en mensenrechtenorganisaties in juli een spoedprocedure aanspanden. Ondanks een eerdere schorsing in maart, verleende de Waalse overheid in april en juli dit jaar opnieuw vergunningen voor John Cockerill en FN Herstal.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

11-8-2020 De convergence van CPT (Christian Peacemaker Teams) verzamelt geïnteresseerden vanuit heel Europa voor een festival van activisme rondom vrede en gerechtigheid. Dit jaar is het thema: "Vrede doen door het ongedaan maken van onderdrukking"
meer lezen

Webinar verzet tegen kolonisme

10-8-2020 Webinar georganiseerd door Christian Peacemaker Teams over hoe kolonisme al hun programma's (Koerdistan, Palestina, Colombia, Noord-Amerika) beïnvloedt. 13-8 om 19:00, Engelstalig. Kan ook later nog bekeken worden.
meer lezen

Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil parlementaire enquete

7-8-2020 Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil tot openheid te komen rondom de kernwapens in Nederland. De opslag van de wapens in Volkel brengt namelijk kosten en risico's met zich mee voor Nederland. Volgens initiatiefnemer Jesper Heshusius moet het duidelijk worden wat deze kosten en risico's precies zijn. Alleen zo kan een democratisch besluit worden genomen over deze kernwapens.
meer lezen

VS leger trekt zich terug van spelplatform na kritiek op werving soldaten via games

4-8-2020 Het Amerikaanse leger heeft zicht teruggetrokken van het spelplatform Twitch. Dit gebeurde na kritiek op het werven van soldaten via de spellen die het leger erop plaatste. Er was zelfs sprake van misleiding. Spelers die dachten een prijs gewonnen te hebben, kwamen terecht op een wervingsformulier voor het leger.
meer lezen

Necropolitieke grenzen: wie mag blijven leven?

31-7-2020 Wat is de betekenis van leven op een grenseiland tijdens de quarantaineperiode? Het begin van 2020 was al moeilijk voor het eiland Lesbos. Toen de omstandigheden in het kamp Moria uit de hand liepen, werden barrières tussen eilandbewoners, migranten en solidariteitsactivisten moeilijk te overwinnen. Het team van Christian Peacemaker Teams op Lesbos maakt de balans op.
meer lezen

Handtekeningenactie: Nooit meer kernwapens!

31-7-2020 Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren. Pax is een handtekeningenactie begonnen waarin je dat ook uit kunt spreken.
meer lezen

VS breekt wapenbeheersingsverdrag om meer bewapende drones te kunnen exporteren

30-7-2020 De VS heeft aangekondigd het Missile Technology Control Regime (MTCR) voortaan anders te interpreteren, zodat meer bewapende drones er buiten vallen. Dit eenzijdige besluit volgt na mislukte pogingen van de VS om de andere verdragslanden mee te krijgen in een verdragsaanpassing.
meer lezen

Sipri Jaarboek 2020 verschenen: Modernisering kernwapens gaat door, wapenbeheersing blijft uit

29-7-2020 In juli verscheen het nieuwe Sipri Jaarboek 2020. Daarin een inschatting van de huidige staat van bewapening, ontwapening en internationale veiligheid. De belangrijkste conclusie is dat ondanks een afname van het aantal kernkoppen in 2020 alle kernwapenstaten voortgaan met de modernisering van hun arsenaal.
meer lezen

6 augustus 75 jaar Hiroshima: demonstratie in Amsterdam 'Geen nieuwe kernbommen in NL en Europa'

27-7-2020 Op 6 augustus houden wordt 11:30 - 13 uur een kleine manifestatie op het Beursplein te Amsterdam gehouden om de slachtoffers te herdenken van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid en om te pleiten tegen de komst van nieuwe B61 - mod 12 kernbommen naar de vliegbasis Volkel en naar andere Amerikaanse luchtmachtbases in Europa.
meer lezen

Connecting the Dots. Nonviolent Action for the planet, each other and ourselves

24-7-2020 Peace Power organiseert van 10 tot 18 september een training voor jeugdwerkers. In de training leren zij hoe ze jongeren geweldloos weerbaar kunnen maken en jongerengroepen kunnen begeleiden in het bijdragen aan maatschappelijke veranderingen in de richting van een meer vreedzame samenleving.
meer lezen

Nieuw boek van vredeskunstenaar Koen Vlerick: Geachte mevrouw Angela Merkel

21-7-2020 Van de hand van Koen Vlerick, de kunstenaar die zoveel vrede in zijn werk stopt, verscheen het boek 'Geachte mevrouw Angela Merkel'. Hij zegt er zelf over: "Toen ik begin de jaren 70 als tiener kennis maakte met de kleuren, de kledij, de muziek en de woorden als 'Make love not war' was ik zo onder de indruk dat de idee van de flowerpower me nooit meer heeft losgelaten."
meer lezen

Solidariteitsverklaring met Black Lives Matter

20-7-2020 Christian Peacemaker Teams - Nederland verklaart zich solidair met de Black Lives Matter beweging en roept alle Nederlanders op de ogen te openen voor institutioneel racisme en ongelijkheid.
meer lezen

Technologie en onderdrukking, Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek

17-7-2020 Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israël vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport "Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek" dat Stop Wapenhandel publiceerde.
meer lezen

Afscheidnemend VN-rapporteur: globale armoede neemt niet af, optimisme misplaatst

14-7-2020 De afgelopen tien jaar kreeg het idee voet aan de grond dat armoede wereldwijd spectaculair afnam. Maar dat is een fabel zo beweert afscheidnemend VN rapporteur Philip Alston in een pas gepubliceerd rapport.
meer lezen

The Rights Forum: Petitie 'Palestinian Lives Matter!'

10-7-2020 Op 25 mei stierf de zwarte George Floyd in Minneapolis onder de knie van een politieman. Zijn tragische laatste woorden zijn niet alleen regelmatig te horen in Amerikaanse steden, maar ook in de door Israël bezette Palestijnse gebieden: 'I can't breathe'. The Rights Forum vraagt u de petitie 'Palestinian Lives Matter!' te tekenen.
meer lezen

Open Source Investigation: Zoek mee naar wapens!

7-7-2020 De wapenindustrie opereert graag in het duister. Regeringen kijken weg en controleren niet waar oorlogstechnologie van eigen makelij ingezet wordt. Vredesactie gaat op onderzoek uit. Dit najaar zijn er drie open source onderzoeksworkshops.
meer lezen

Kennismakingsreis CPT Lesbos

6-7-2020 Van 11 tot en met 19 september 2020 vindt een kennismakingsreis naar Lesbos plaats. Voor meer informatie zie de website van Christian Peacemaker Teams - Nederland
meer lezen

ICAN lanceert nieuwe website om Hiroshima en Nagasaki te herdenken

3-7-2020 De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een nieuwe website gelanceerd om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vielen. Op de website kan ook een de belofte worden ondertekend om de overlevenden te steunen in hun strijd voor het uitbannen van kernwapens.
meer lezen

1 juli Amsterdam: Demonstratie tegen annexatie Palestijns gebied door Israël

29-6-2020 Op het Museumplein in Amsterdam was op 1 juli een demonstratie bij het Amerikaanse consulaat tegen de voorgenomen annexatie van Palestijns gebied door Israël en de Amerikaanse steun daarbij.
meer lezen

Verzet tegen annexatie Palestijns gebied door Israël

26-6-2020 Tegen de voorgenomen annexatie door Israël van de Jordaanvallei en ander bezet Palestijns gebied, rijst wereldwijd veel verzet. Zo deden 1080 Europese parlementariërs een beroep op Europese politieke leiders om resoluut handelen om annexatie te voorkomen. Verder kan op Avaaz iedereen een petitie ondertekenen tegen de annexatie.
meer lezen

Hoe kerkelijke solidariteit met de Palestijnen de kop wordt ingedrukt

26-6-2020 Afgelopen weken waren we getuige van een klassieke afrekening die organisaties te wachten staat wanneer zij solidariteit met de Palestijnen uitspreken. Slachtoffer was ditmaal de Nederlandse Raad van Kerken, met in zijn kielzog de christelijke kerken in Palestina waarvoor de Raad steun had uitgesproken.
meer lezen

ICAN publiceert boekje met antwoorden op elf veelgestelde vragen over kernwapens

22-6-2020 The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons heeft een klein boekje (24 blz.) uitgegeven, waarin elf veelgestelde vragen over kernwapens worden beantwoord. U kunt het hier downloaden.
meer lezen

Comité van ministers van de Raad van Europa: Turkije mag dienstweigeraars niet straffen

19-6-2020 Het Comité van ministers van de Raad van Europa heeft 4 juni in ondubbelzinnige bewoordingen te kennen gegeven dat lidstaat Turkije niet langer dienstweigeraars strafrechtelijk mag vervolgen. Het besluit volgt op klachten van gewetensbezwaarden en meerdere organisaties waaronder War Resisters' International.
meer lezen

Online trainingen rond duurzaam activisme

18-6-2020 2 juli begint een reeks van drie online trainingen rond duurzaam activisme. De deelnemers verkennen samen hoe ze hun sociale engagement op een duurzame, rechtvaardige en inclusieve manier vorm kunnen geven en hoe ze op langere termijn actief kunnen blijven voor sociale verandering.
meer lezen

Het leven van vluchtelingen telt! Wereldvluchtelingendag in Amsterdam

16-6-2020 Op zaterdag 20 juni is er een protest op het Museumplein in Amsterdam tegen het vluchtelingenbeleid van de EU. Onder het mom van het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus creëert de EU in feite de onveilige omstandigheden waarin het virus gedijt. In Nederland worden vluchtelingen o.a. opgesloten in detentiecentra en grensgevangenissen en zijn er te weinig beschermende middelen.
meer lezen

Meer dan 10.000 mensen vragen EU te stoppen met het gebruik van Israëlische drones tegen migranten

15-6-2020 Meer dan 10.000 burgers uit heel Europa en daarbuiten hebben een petitie ondertekend voor een einde aan een dronesovereenkomst tussen de European Maritime Safety Agency (EMSA) en het grootste militaire bedrijf van Israël, Elbit Systems. EMSA least via het Portugese bedrijf CeiiA twee Hermes 900 'killer drones'.
meer lezen

Politiegeweld in Nederland

12-6-2020 One World publiceerde een artikel over politiegeweld in Nederland en de rol die racisme daarbij speelt. Sinds 2016 overleden 41 mensen tijdens of kort na een aanhouding.18 procent van de overledenen had een 'wit uiterlijk'; 43 procent was 'van kleur' en bij 39 procent was dat onbekend. In alle gevallen concludeerde het Openbaar Ministerie dat de politie geen buitensporig geweld had gebruikt.
meer lezen

Demonstraties in Israël en Palestina tegen annexatie bezette gebieden

11-6-2020 In Tel Aviv en verschillende steden in Palestijns gebied werd op 6 juni geprotesteerd tegen de annexatieplannen van de Israëlische regering. In Tel Aviv kwamen duizenden mensen bijeen op het Rabinplein waar zij onder meer werden toegesproken door de Amerikaanse Senator Bernie Sanders en door de leider van de overwegend Palestijnse politieke partij Verenigde Lijst Ayman Odeh.
meer lezen

SOA Watch veroordeelt de toenemende militaire aanwezigheid van de VS rond Venezuela

10-6-2020 SOA Watch maakt zich zorgen over de recente zending door de VS van troepen naar Colombia en vlooteenheden naar de wateren bij Venezuela. Dat gebeurt onder het mom van de strijd tegen drugs, maar SOA Watch denkt dat het deel uitmaakt van een nieuwe poging om het regiem in Venezuela omver te stoten. Mensenrechtenorganisaties in Colombia staan eveneens kritisch tegenover de komst van VS-troepen.
meer lezen

Black Lives Matter; stop de wet die politiegeweld straffeloos maakt!

8-6-2020 Oproep van Christian Peacemaker Teams - Nederland om leden van de Eerste Kamer te bewegen tegen de wet te stemmen die politiegeweld lichter sanctioneert door middel van een petitie en een schrijfactie.
meer lezen

Genoeg is genoeg: de uitgaven voor wereldwijde nucleaire wapens in 2019

5-6-2020 In haar rapport "Enough is Enough: Global Nuclear Weapons Spending 2020" heeft de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons de eerste schatting gemaakt in bijna een decennium van de wereldwijde uitgaven aan kernwapens. Die schatting komt uit op $ 72,9 miljard in 2019.
meer lezen

Wekelijks videojournaal voor mensen die de wereld mooier willen maken

4-6-2020 Sinds kort verzorgt Omslag een wekelijks videojournaal met nieuws voor mensen die de wereld mooier willen maken. De thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit komen er in aan de orde. Ook is het gedurende de coronatijd elke week Virtuele Vrijdag bij Omslag. Een ontmoeting via de webcam van 20 tot 22 uur. Meer info
4-6-2020

NVMP: Nederland geen zeggenschap over inzet Amerikaanse kernwapens op Volkel

3-6-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede heeft kennisgenomen van door de National Security Archives in de VS vrijgegeven top secret stukken waaruit blijkt dat Nederland indertijd geen enkele zeggenschap heeft bedongen over het gebruik van de Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied, net als bijvoorbeeld Duitsland.
meer lezen

Venezuela: War Resisters' International solidair met activisten van Laboratorio de Paz and Provea

2-6-2020 War Resisters' International heeft zich in een verklaring achter de Venezolaanse vredesorganisaties Laboratorio de Paz and Provea gesteld. Deze organisaties zijn door regeringsfunctionarissen aangemerkt als terroristisch, terwijl ze mensenrechten, waaronder het recht op dienstweigering, verdedigen. Tegelijkertijd veroordeelt de WRI het met oorlog dreigende beleid van de VS t.a.v. Venezuela.
meer lezen

Een dramatische mijlpaal: tienduizend Palestijnen gedood in afgelopen twintig jaar

29-5-2020 Twee maanden geleden werd in vrijwel volledige stilte een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita (Bayta) op de bezette Westelijke Jordaanoever viel de tienduizendste Palestijnse dode in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel. U kunt een petitie tekenen tegen dit geweld.
meer lezen

Peace Power organiseert training 'Embracing Conflict and Diversity'

27-5-2020 Van 25 juli t/m 2 augustus organiseert Peace Power in Griekenland een training met de titel 'Embracing Conflict and Diversity'. Dit is een training voor mensen die met jongerengroepen werken waarin leden diverse culturele achtergronden hebben.
meer lezen

VS overweegt kernproeven te hervatten

25-5-2020 De Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie - Artsen voor Vrede zegt in een verklaring met grote verontrusting kennisgenomen te hebben van het bericht in de Washington Post van 23 mei dat binnen de regering Trump serieus gedacht wordt aan het hervatten van kernproeven.
meer lezen