Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

België vraagt Israël om compensatie voor gesloopte projecten

12-11-2020 In een verklaring van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin onder andere de sloop van het Palestijnse dorp Khirbet Humsah werd veroordeeld, heeft België om compensatie of restitutie gevraagd voor vier door Israël gesloopte huizen in al-Rakeez. De huizen, die in de verklaring worden omschreven als 'essentiële infrastructuur', waren met Belgische financiële steun gebouwd.
meer lezen

Voorbeeldbrief waarmee meisjes militaire dienst kunnen weigeren

10-11-2020 Zoals we eerder berichtten krijgen nu ook meisjes van 17 een brief van de minister van Defensie waarin staat dat ze militair dienstplichtig zijn. Nu is er een voorbeeld gemaakt van een bericht dat iedereen die zo'n meisje kent aan haar kan zenden. Het is een aansporing om na te denken over militaire dienst en bevat een voorbeeldbrief waarmee ze kan aangeven dienst te zullen weigeren.
meer lezen

DOEboek Vrijheid maakt geschiedenis actueel

9-11-2020 In het bezoekerscentrum van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn werd het DOEboek Vrijheid gepresenteerd. Samen met inwoners uit 14 gemeenten en lokale organisaties werden van beide zijden van de grens verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het herstel en onderhoud van de democratie gedeeld.
meer lezen

WRI-webinars over verzet in West-Papoea en dienstweigering in Turkije

6-11-2020 Op 23 november is er een webinar over het verzet tegen de gemilitariseerde politie in West-Papoea. Op 21 november is er een webinar over dienstweigering in Turkije. Beide webinars worden georganiseerd door War Resisters' International samen met organisaties in de betreffende landen.
meer lezen

Een ander veiligheidsconcept op de rails gezet

4-11-2020 Op 18 september 2020 vond in de Johanneskerk in Amersfoort de startbijeenkomst plaats van het project rond het boekje "Veiligheid, hoe dan?", georganiseerd door de Werkgroep Inclusieve Veiligheid. Onderstaand een verslag. U kunt ook video's van de bijeenkomst bekijken.
meer lezen

Oorlog zonder Oorlogsverklaring op Lesbos

2-11-2020 Hoewel de branden het kamp Moria hebben verwoest, zijn de structuren van onrechtvaardigheid die dit beruchte hellegat in stand hielden intact gebleven. Al het geweld en de wanhoop zijn duidelijker geworden voor de omgeving. Aan elke mogelijke en onwaarschijnlijke kant lopen de spanningen op en de meest directe slachtoffers zijn de zwaksten en meest kwetsbaren.
meer lezen

Dienstplicht nu ook voor meisjes

30-10-2020 Dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht. Alle ruim 100.000 meisjes die in 2003 geboren zijn, hebben een brief van het ministerie van Defensie gekregen met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Er wordt niet in gewezen op de mogelijkheid om dienst te weigeren maar wel zat er een wervingsfolder voor beroepssoldaten bij.
meer lezen

VN-Kernwapenverbod treedt in werking, Nederland doet niet mee

29-10-2020 Op 24 oktober ratificeerde Honduras als 50e land het VN-Kernwapenverbod. Dat betekent dat het verdrag 90 dagen later in werking zal treden. 75 jaar nadat kernwapens werden uitgevonden en voor het eerst werden gebruikt, zijn kernwapens nu eindelijk echt verboden onder internationaal recht.
meer lezen

Europese kritiek op sloop Palestijnse school door Israël

27-10-2020 Een Europese delegatie heeft op 16 oktober de school in de Palestijnse bedoeïenengemeenschap Ras al-Tin bezocht, die gesloopt dreigt te worden door de Israëlische autoriteiten. De delegatie benadrukt het belang van de school voor de gemeenschap en veroordeelt het Israëlische sloopbeleid, dat zich ook uitstrekt tot door de EU gefinancierde gebouwen.
meer lezen

Verklaring met betrekking tot aanvallen op Mi'kmaq kreeftenvissers in Nova Scotia

26-10-2020 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de schending van de verdragsrechten en de recente aanvallen op de kreeftenvissers van de Sipekne'katik First Nation in Nova Scotia. Dit is in strijd met de gesloten verdragen en rechterlijke uitspraken.
meer lezen

Database met meer dan 1000 documentaires en fictiefilms over de Palestijnse werkelijkheid

23-10-2020 De Engelstalige database van de Cinema Palestina Werkgroep bevat momenteel gegevens over meer dan 1000 documentaires en fictiefilms, die een goed beeld van de Palestijnse werkelijkheid geven en daarmee als tegenwicht dienen voor de doorgaans gebrekkige berichtgeving in de media. Hiermee willen ze bevorderen dat deze films vaker worden vertoond én gezien.
meer lezen

Rotterdam roept Nederlandse regering op VN-kernwapenverbod te tekenen

21-10-2020 De gemeente Rotterdam roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Donderdag nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks, CU/SGP, PvdD en Nida aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het Cities Appeal van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).
meer lezen

Onderzoek: Joden plunderden in 1948 de bezittingen van 600 duizend Palestijnen

16-10-2020 Tijdens de Israëlische 'Onafhankelijkheidsoorlog' (1947-1949), die onder Palestijnen bekendstaat als de Nakba of 'Catastrofe' werden in 1948 de bezittingen van verdreven of gevluchte Palestijnen gestolen om hun terugkeer te verhinderen. De Israëlisch historicus Adam Raz hoopt met zijn nieuwe boek Looting of Arab Property in the War of Independence het taboe rond het onderwerp te doorbreken.
meer lezen

Actie bij vliegbasis Volkel tegen de Amerikaanse kernwapens die daar liggen

15-10-2020 Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens, 26 september, kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie bij vliegbasis Volkel. Op deze vliegbasis liggen namelijk nog steeds ongeveer 20 Amerikaanse kernbommen.
meer lezen

ChinaSquare Q&A: Ludo De Brabander over 'Koude Oorlog 2.0'

14-10-2020 Vrede vzw, een beweging die in België werkt rond internationale politiek, ontwikkelingsproblematiek en vredesvraagstukken, onderschrijft de internationale campagne NO COLD WAR.Tijdens het internationaal vredesforum van die campagne, op 26 september, voerde Ludo De Brabander van Vrede vzw het woord. ChinaSquare interviewt Ludo over de campagne NO COLD WAR en over de 'Koude Oorlog 2.0'.
meer lezen

Nieuwe Gandhi-documentaire wijst op het belang van een geweldloze beweging in deze tijd

12-10-2020 Ahimsa - Gandhi: The Power of the Powerless is de de titel van een nieuwe documentaire over de ideeën van Gandhi. Uitgebracht ter gelegenheid van 150e verjaardag van Gandhi, wil deze film ons in herinnering brengen wat Gandhi ons leert over vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Nederlandse wapenexport - controversiële leveringen aan Indonesië en Egypte

8-10-2020 Nog altijd wordt Nederlandse militaire technologie geleverd aan landen die oppositie met geweld de kop indrukken, zo schrijft Stop Wapenhandel in de op 28 september gepubliceerde 'Analyse Nederlands wapenexportbeleid'. Opmerkelijk zijn in dit verband recent goedgekeurde grote wapenexporten naar Egypte en Indonesië.
meer lezen

Red de menselijke waardigheid, red PIKPA en Kara Tepe

5-10-2020 Meer dan 160 internationale en Griekse organisaties, academici en andere groepen uit heel Europa sporen de Griekse autoriteiten aan om de beslissing de menswaardige opvanglocaties voor migranten op Lesbos te sluiten, terug te draaien.
meer lezen

Na de brand in Moria

5-10-2020 In de nachten van 8 op 9 september is hotspot (concentratie)kamp Moria op Lesbos afgebrand. De gevolgen zijn enorm en ook nu nog niet volledig te overzien. In dit artikel een samenvatting van de gebeurtenissen en een omschrijving van de Nederlandse reactie op het gebeurde.
meer lezen

Ukrainian Pacifist Movement maakt documentaire over de vreedzame geschiedenis van de Oekraïne

2-10-2020 De Ukrainian Pacifist Movement heeft een korte documentaire gemaakt die de historische ontwikkeling beschrijft van de vredescultuur in de Oekraïne. De film begint in de oudheid met de filosoof Anacharsis en gaat via middeleeuwse opvattingen van vrede en de oprichting van WRI-secties honderd jaar geleden naar de huidige tijd. De Engelstalige film is op YouTube te bekijken.
meer lezen

Vrouwen voor Vrede IJmond actief tijdens Vredesweek

30-9-2020 Vrouwen voor Vrede IJmond liet zich niet afschrikken door corona en ontplooide in de Vredesweek toch wat kleine activiteiten. Zo werden de vier vredesbomen in de IJmondgemeenten versierd met slingers van kaarten, vlaggen en kraanvogels. Op een aantal kaarten stond het thema van de vredesweek "Vrede verbindt verschil".
meer lezen

Wereldwijde mobilisatie voor VN-onderzoek naar Israëlische apartheid

28-9-2020 In een brief riepen 452 maatschappelijke groeperingen - vakbonden, bewegingen, politieke partijen en organisaties - uit tientallen landen over de hele wereld, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en haar lidstaten op om de Israëlische apartheid te onderzoeken en om gerichte sancties op te leggen om die apartheid en de illegale annexatie van Palestijns land te stoppen.
meer lezen

Living Peace Museum over vredestradities in de culturen van de wereld

25-9-2020 In Canada is het Living Peace Museum van start gegaan. Het is een virtueel museum dat de harmonie tussen de culturen in de wereld wil bevorderen. Daarbij gaat het zowel om de culturen van inheemse volkeren als om grote wereldculturen. Binnen elke cultuur bestaan vredestradities. Die wil dit museum tonen en zo een verbindende kracht zijn.
meer lezen

PAX Duif voor Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter

24-9-2020 PAX heeft voorafgaand aan de Vredesweek 2020 de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten zij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter. De vakjury stond onder leiding van Sinan Can.
meer lezen

Meer dan 150 Belgische gemeenten vragen kernontwapening op Internationale Dag van de Vrede

23-9-2020 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Naar aanleiding hiervan hingen 152 steden en gemeenten in België een vredesvlag uit. Nooit meer Hiroshima of Nagasaki!
meer lezen

Acties tegen wapenexport Thales naar Egypte in Hengelo, Huizen, Amsterdam en Eindhoven

22-9-2020 Komende twee weken vinden op diverse locaties kleinschalige protesten plaats tegen een recent aangekondigde grote export van radar- en commandosystemen van wapenbedrijf Thales naar Egypte. In plaatsen waar Thales gevestigd is (Hengelo, Huizen, Eindhoven) alsmede in Amsterdam roepen diverse groepen bedrijf en regering op de export te stoppen.
meer lezen

Berlijn 25 september: 4th International Congress against Military Bases and Wars

18-9-2020 Op deze door Campaign "Stopp Air Base Ramstein" georganiseerde conferentie zal gediscussieerd worden over vergroting van het verzet tegen de groei van de oorlogsmachine. Aan de conferentie kan ook online worden deelgenomen.
meer lezen

19 september Zoetermeer: Prijsuitreiking aan de Journalist voor de Vrede 2020

16-9-2020 Zaterdag 19 september zal de ereprijs Journalist voor de vrede 2020 worden uitgereikt door de prijswinnaar 2018: Rudi Vranckx, programmamaker van de Belgische VRT. Dit in aanwezigheid van de burgemeester van Zoetermeer in het Stadstheater. Vooraf gaat de ingekorte vertoning van de documentaire: "From Mosul with love", van Rudi Vranckx.
meer lezen

Moria Brandt - Europa neem je verantwoordelijkheid

9-9-2020 Na jarenlange waarschuwingen van allerlei instanties, waaronder ons team Aegean Migrant Solidarity, heeft zich een ramp voltrokken op Lesbos.
meer lezen

Militaire muziek in Duitse kerken en elders

9-9-2020 In Duitsland treden militaire orkesten en bands vaak op in kerken. Dit is een doorn in het oog van vredesactivisten. Zij hebben het plan opgevat om een boek te schrijven over de rol van muziek bij het militariseren van de samenleving. Zij vragen hulp bij het vinden van internationale voorbeelden.
meer lezen

Grote Nederlandse wapendeal met Egypte

7-9-2020 De Nederlandse regering heeft toestemming gegeven voor de export van militaire commando-, controle- en communicatiesystemen (C3) en militaire radar naar de marine van Egypte. Dit is een zeer grote wapendeal voor Nederland met een omvang van een omvang van € 114.038.400, ongeveer 10% van het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar.
meer lezen

Vredesweek 2020 Eindhoven: Vele activiteiten in het kader van 'verbinden'

4-9-2020 Ondanks de problemen die er op dit moment spelen zal er ook dit jaar in Eindhoven een Vredesweek gehouden worden. Met o.a. een vredeswandeling, een muzikale maaltijd en aandacht voor Wit Rusland. Meer info
Bron: Vredesburo Eindhoven

Peace Brigades International op 10 september: Documentaire en discussie: Está todo bien

4-9-2020 Shelter City en PBI zullen op 10 september om 20.30 uur in Utrecht de documentaire Está Todo Bien laten zien. Na de film is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met twee Venezolaanse mensenrechtenverdedigers, David Gómez Gamboa en Génesis Dávila.
meer lezen

Frontbericht over stedelijk geweld: In het Westen geen nieuws

3-9-2020 Onlangs las ik een zogenoemd "Frontbericht", een column van Jean Pierre Geelen in de Volkskrant Als een ware "oorlogsverslaggever deed Geelen een dappere poging zich in het "raadsel van Den Haag" te verdiepen. Dat te ontrafelen lijkt ook de grootste opgave voor Jan van Zanen, de kersverse burgemeester, aldus Geelen.
meer lezen

Het verhalenboek 'Een brug naar de veiligheid' van Yasmin Haidar komt in september uit

1-9-2020 Eerder gaf Yasmin Haidar, lid van Vrouwen voor Vrede - Enschede, een aantal gedichten van haar vader, de Syrische Fouad Haidar uit. In de Vredesweek komt zij met een aantal eigen verhalen, gebundeld in het boekje 'Een brug naar de veiligheid' Daarin vertelt Yasmin over haar leven in twee culturen, hoe zij de vruchten van beide culturen proeft en over haar immigratie en integratie.
meer lezen

Palestijnen bedanken Banksy door middel van tentoonstelling

31-8-2020 Palestijnen hebben in Bethlehem een tentoonstelling georganiseerd met twintig stukken van de anonieme Britse kunstenaar Banksy om hem te bedanken voor zijn steun. Banksy besteedt in zijn kunst regelmatig aandacht aan de kwestie-Israël/Palestina en de strijd van de Palestijnen.
meer lezen

26 september: Manifestatie tegen kernwapens in Volkel

28-8-2020 Zaterdag 26 september, is de internationale VN Dag voor de Afschaffing van Kernwapens. In Volkel wordt dan actie gevoerd tegen de daar liggende kernbommen. Er arriveren fietsende medische studenten uit Duitsland en Nederland, er zijn sprekers, er is muziek en er worden kraanvogels gevouwen. Iedereen is welkom.
meer lezen

Peace One Day Live Global Digital Experience 2020

27-8-2020 Op 21 september is het weer de door de VN uitgeroepen 'Dag van Vrede'. Peace One Day organiseert die dag een Live Global Digital Experience. Er zijn dan de hele dag uitzendingen met bijzondere sprekers, acteurs, musici en live actie vanuit alle continenten. U kunt dit volgen via internet.
meer lezen

Vredesmanifest: For A World In Which All Children Can Play

25-8-2020 Ook dit jaar heeft Peace SOS weer een vredesmanifest opgesteld. Het begint met te stellen dat we allen verantwoordelijk zijn voor 'Een wereld waarin alle kinderen kunnen spelen'. Daarna worden de wereldleiders opgeroepen om kernwapens en killer robots uit te bannen en te investeren in vrede door conflictpreventie, humanitaire actie en armoedebestrijding.
meer lezen

Hebron door de lens van kinderen

24-8-2020 Onlangs is CPT-Palestina gestart met Door hun lens: een nieuw project met vijf kinderen die in een gesloten gebied van de oude stad in al-Khalil wonen. Door hun lens geeft deze kinderen een platform om hun verhalen te vertellen door middel van fotografie. Dit is een van de terugblikken van onze CPT'er over het begin van het programma.
meer lezen

Nieuw rapport toont aan: groeiende steun voor een verbod op killer robots

18-8-2020 Human Rights Watch publiceerde maandag 10 augustus een rapport waaruit blijkt dat een groeiend aantal landen de morele plicht om de mensheid te redden van autonome wapens erkent. Autonome wapens zijn wapensystemen die doelwitten selecteren en aanvallen zonder zinvolle menselijke controle. Zulke wapens zijn onaanvaardbaar en moeten dringend verboden worden.
meer lezen

Geen sprekersbank, wel aanbod landelijke webinars en online dialoog!

17-8-2020 Dit jaar heeft PAX i.v.m. de corona-maatregelen geen sprekersbank. Wel verzorgen ze een aantal landelijke online lezingen (webinars) die voor iedereen toegankelijk zijn. Eén gaat over de lobby tegen kernwapens, de ander over vredesactivisme in Irak. Ook de Utrechtse Vredesweeklezing 2020 is via een livestream te volgen.
meer lezen

Predikanten: teken open brief over kinderen op Lesbos

17-8-2020 Er gaat een open brief aan CDA en CU uit van predikanten, voorgangers, dominees etc. betreffende de Nederlandse inspanningen voor minderjarige vluchtelingen op Lesbos. Tekenen kan door vóór 31 augustus te mailen naar beerjg@hotmail.com
meer lezen

Steun mensenrechtenactivist Mahmoud Nawajaa die gearresteerd is door Israël

14-8-2020 Op 30 juli hebben Israëlische bezettingstroepen een nachtelijke inval gedaan in het huis van de prominente Palestijnse mensenrechtenverdediger Mahmoud Nawajaa, de algemeen coördinator van het Palestijnse Nationale BDS-Comité. Hij werd gearresteerd en zit nu in Israël gevangen. U kunt een brief schrijven om hem te steunen.
meer lezen

Vredesacties bij herdenking 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

13-8-2020 Op 6 augustus vonden over de gehele wereld acties en evenementen plaats om de slachtoffers en overlevenden van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en te eren. Ook in Nederland werd in een tiental steden door het hele land er aandacht aan besteed. Op veel plaatsen werden kraanvogels, het Japanse vredessymbool, gevouwen. Soms waren er uitgebreidere activiteiten.
meer lezen

Belgische Raad van State schorst opnieuw wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië

12-8-2020 De Belgische Raad van State schorste vier exportvergunningen naar Saudi-Arabië nadat vredes- en mensenrechtenorganisaties in juli een spoedprocedure aanspanden. Ondanks een eerdere schorsing in maart, verleende de Waalse overheid in april en juli dit jaar opnieuw vergunningen voor John Cockerill en FN Herstal.
meer lezen

Europese convergence Christian Peacemaker Teams

11-8-2020 De convergence van CPT (Christian Peacemaker Teams) verzamelt geïnteresseerden vanuit heel Europa voor een festival van activisme rondom vrede en gerechtigheid. Dit jaar is het thema: "Vrede doen door het ongedaan maken van onderdrukking"
meer lezen

Webinar verzet tegen kolonisme

10-8-2020 Webinar georganiseerd door Christian Peacemaker Teams over hoe kolonisme al hun programma's (Koerdistan, Palestina, Colombia, Noord-Amerika) beïnvloedt. 13-8 om 19:00, Engelstalig. Kan ook later nog bekeken worden.
meer lezen

Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil parlementaire enquete

7-8-2020 Burgerinitiatief Eerlijk over Kernwapens wil tot openheid te komen rondom de kernwapens in Nederland. De opslag van de wapens in Volkel brengt namelijk kosten en risico's met zich mee voor Nederland. Volgens initiatiefnemer Jesper Heshusius moet het duidelijk worden wat deze kosten en risico's precies zijn. Alleen zo kan een democratisch besluit worden genomen over deze kernwapens.
meer lezen

VS leger trekt zich terug van spelplatform na kritiek op werving soldaten via games

4-8-2020 Het Amerikaanse leger heeft zicht teruggetrokken van het spelplatform Twitch. Dit gebeurde na kritiek op het werven van soldaten via de spellen die het leger erop plaatste. Er was zelfs sprake van misleiding. Spelers die dachten een prijs gewonnen te hebben, kwamen terecht op een wervingsformulier voor het leger.
meer lezen