Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Aanmoediging tot dienstweigering kost Turken 1 tot 10 jaar cel

4-2-2010 Het kan niet genoeg herhaald worden: propaganda voor dienstweigering is in Turkije strafbaar. Het is nog erger dan smokkel van hasjiesjÖ
meer lezen

Bomspotters verschalken militairen Kleine Brogel

2-2-2010 Op zondag 31 januari drong een groep anti-kernwapenactivisten binnen op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel. Tot hun eigen verbazing konden ze ongestoord doordringen tot vlakbij waar de kernbommen zijn opgeslagen.
meer lezen

SloveniŽ: weg met het leger?

2-2-2010 Vanaf 2 februari gaat er internationaal een petitie van Sloveense burgers rond om in SloveniŽ het leger af te schaffen, - alhoewel....
meer lezen

War Resisters International: geen legerbezetting in HaÔti, maar hulp van onderaf

2-2-2010 Op 1 februari liet War Resisters International een internationale oproep rond gaan waarin van de Verenigde Staten werd geŽist een schema op te stellen waarop hun troepen, die als hulpeenheden HaÔti na de aardbeving zijn binnengevallen, zich dienen terug te trekken.
meer lezen

Freeze Flashmob tegen verkoop IsraŽlische producten

1-2-2010 Op de drukke koopavond van 28 januari werd de Albert Heijn in het Utrechtse Hoog Catharijne verrast door een heuse 'Freeze Flashmob' gericht tegen de verkoop van IsraŽlische producten.
meer lezen

Conferentie: Nonviolent livelihood struggle an global militarism

1-2-2010 In de laatste week van januari hield War Resisters International in India een internationale conferentie over de geweldloze strijd van lokale gemeenschappen tegen de aantasting van hun bestaanszekerheid door het wereldwijde militarisme. De Engelstalige persverklaring volgt hierna.
meer lezen

Vredesteken van bomen en struiken bij Volkel

29-1-2010 Over ongeveer 5 jaar zal er vanuit de lucht in de bossen bij vliegbasis Volkel een vredesteken te zien zijn. Het bestaat uit bomen en struiken.
meer lezen

Traint de Griekse legerleiding fascistische knokploegen?

24-1-2010 In toenemende mate wordt het duidelijk dat veel Griekse politieagenten samenwerken met fascistische organisaties; mogelijk is ook het leger daarbij betrokken.
meer lezen

Raytheon sluit wapenfabriek in Noord-Ierland

18-1-2010 De Amerikaanse wapenfabrikant Raytheon heeft aangekondigd zijn fabriek in het Noord-Ierse Derry te sluiten. Dit is een groot succes voor de vredesactivisten die er vele jaren lang actie tegen voerden.
meer lezen

Honderd haatcitaten van Wilders

18-1-2010 Nederland Bekent Kleur heeft honderd haat-citaten van de PVV-leider Wilders uit de afgelopen vijf jaar verzameld en gepubliceerd op de website Wat Wil Wilders.
www.watwilwilders.nl
meer lezen

Britse korporaal na verklaring tegen afghanistanoorlog opgepakt

17-1-2010 Op 24 oktober werd korporaal Joe Glenton gearresteerd tijdens een toespraak op een anti-oorlogsdemonstratie in Londen. Hij was vijf jaar in dienst bij het Britse leger en was in 2006 in Afghanistan. In zijn toespraak keerde hij zich tegen de legerleiding.
meer lezen

De wereldvrede is geregeld!

15-1-2010 Euro's voor Vrede maakte een simulatiespel dat door scholieren gespeeld werd. Zij moesten proberen de grote conflicten in de wereld op vreedzame wijze op te lossen. Het lukte hen beter dan de huidige wereldleiders.
meer lezen

Troepeninzet in Afghanistan wordt in beeld gebracht

13-1-2010 Op de website www.mcmilitary.org is een nieuw project gestart dat beoogt een beeld te geven van met name de Europese de inzet van troepen in Afghanistan. Ook zal worden geprobeerd een overzicht te geven van het politieke debat op dit punt.
meer lezen

Arrestaties n.a.v. actie om vrijlating van gewetensbezwaarde Enver Aydemir

10-1-2010 Op 6 januari 2010 grepen agenten gewelddadig in tijdens een persconferentie van de groep "Solidariteitsinitiatief voor de gewetensbezwaarde dienstweigeraar Enver Aydemir." Deze werd op 24 december door de Turkse politie opgepakt en wordt nu in de militaire gevangenis gemarteld.
meer lezen

Turkse asielzoeker moet Griekenland uit, wacht thuis de doodstraf

30-12-2009 In een Atheense gevangenis bevindt zich Ridvan (ĎRidoí) Ceklik. Hij wacht op uitzetting naar Turkije, waar hem waarschijnlijk de dood wacht. Dat is de uiterste consequentie van zijn weigering om als dienstplichtige te vechten in Turks Koerdistan.
meer lezen

Bloedgeld voor oorlogen

22-12-2009 Op 21 december stond vredesactiviste Ellen Barfield in Washington voor de rechter. Ze had op 21 mei bebloede dollarbiljetten rondgestrooid in de zaal waar de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat vergaderde. Ze werd veroordeeld tot 25 dagen gevangenisstraf.
meer lezen

Veteranen VS roepen militairen op Afghanistan te weigeren

22-12-2009 In antwoord op de aankondiging van president Obama op 1 december j.l. dat hij 30.000 manschappen extra naar Afghanistan zou sturen volgt een felle reactie van March Forward!, een vereniging van soldaten en veteranen. Zij roepen op tot dienstweigering en desertie.
meer lezen

Siets Schoonbergen overleden

16-12-2009 Afgelopen zondag is Pais-bestuurslid Siets Schoonbergen op 76-jarige leeftijd overleden. Siets heeft een lange staat van dienst in de vredesbeweging.
meer lezen

Antimiltaristen dringen kazerne in Valencia binnen

9-12-2009 Op 28 november zijn 15 antimilitaristen het NAVO-hoofdkwartier Bťtera in Valencia (Spanje) binnengeraakt. De actie maakte deel uit van een landelijke burgerinspectie die over heel Spanje werd gehouden, in Sevilla, Alicante, Murcia, JaŤn, Barcelona, Madrid, Pamplona and Segovia,
meer lezen

Sinterklaas gearresteerd bij vredesactie

8-12-2009 Sinterklaas betrad vrijdag 4 december met zijn vier Pieten de luchtmachtbasis van het Belgische Kleine Brogel. Ze wilden de Amerikaanse kernwapens, die daar liggen, in de zak steken.
meer lezen

Elise Leijten krijgt Kees Koning Vredesprijs 2009

25-11-2009 Op 3 oktober werd de door PSP'92 ingestelde Kees Koning Vredesprijs uitgereikt aan Elise Leijten. Elise is bekend vanwege haar verklede optreden bij vele vredesacties.
meer lezen

Erelijst 'Gevangenen voor de Vrede'

24-11-2009 Zoals elk jaar publiceert de WRI een lijst van gevangenen voor de vrede met het verzoek aan u er een paar een nieuwjaarsgroet te zenden.
meer lezen

Facebook telt vriendschappen tussen inwoners van IsraŽl en Palestina

23-11-2009 De sociale netwerksite Facebook telt sinds oktober de vriendschappen die afgesloten worden tussen mensen uit verschillende landen en met verschillende geloofs- en politieke overtuigingen. Daarmee wil Facebook vrede promoten.
meer lezen

Commentaar op de Rijksbegroting 2010 door Vrouwen voor Vrede en Wilpf

19-11-2009 Vrouwen voor Vrede en de Wilpf hebben, evenals vorige jaren, een kritisch commentaar geschreven op de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Het commentaar is gezonden aan de betreffende Kamercommissies.
meer lezen

Pedagogen voor Vrede opgeheven

13-11-2009 De Vereniging Pedagogen voor Vrede, opgericht in 1984, heeft besloten zich op te heffen. De leden blijven wel meewerken aan het Expertisecentrum voor Vredeseducatie en de site www.vrede-leren.nl.
13-11-2009

Conferentie over lokale strijd om het bestaan en het globale militarisme

12-11-2009 'Nonviolent Livelihood Struggles and Global Militarism: links and strategies' is de titel van een conferentie die van 22 tot 25 januari 2010 wordt gehouden in India. De conferentie wordt georganiseerd door War Resisters International.
meer lezen

Turkse solidariteit met gearresteerde IsraŽlische dienstweigeraars

9-11-2009 Op 30 oktober verzamelde zich een groep Turkse anti-miltaristen voor het IsraŽlische consulaat in Istanbul om samen met War Resisters International de vrijheid te eisen van de IsraŽlische gewetensbezwaarden Efi Brenner en Or Ben-David. Er werd opgeroepen tot totale dienstweigering, ook in Turkije.
meer lezen

Tachtig studenten weigeren bezettersdienst

2-11-2009 Meer dan 80 IsraŽlische studenten hebben aangekondigd dat ze weigeren in het IsraŽlische leger te dienen om wat ze de geschiedenis van onderdrukking in de bezette gebieden van hun natie noemen. De gewetensbezwaarden lazen tijdens een persconferentie in Tel Aviv een brief voor.
meer lezen

Burgers jagen in Texas militaire transportschepen uit hun havens

2-11-2009 Port Militarization Resistance (PMR) is een van onderop werkende coalitie van individuen die zich verzetten tegen het gebruik van onze havens voor militaire doeleinden. PMR blokkeert dan de plaatselijke havens door directe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.
meer lezen

Seeds of Change Festival 2009

26-10-2009 Op 27 september werd de Vredesweek spetterend afgesloten met het tweede Rotterdamse Seeds of Change Festival. Er kon genoten worden van o.a. World Music, vredesdichters, interactief debat, theater, vredesrap en een straattafeldiner.
meer lezen

Startmanifestatie Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid

12-10-2009 Ter gelegenheid van de start van de Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid in Nieuw Zeeland waren er op 2 oktober overal in de wereld manifestaties. In Amsterdam was er een manifestatie op de Dam voorafgegaan door o.a. een fakkeloptocht.
meer lezen

Evert Huisman overleden

12-10-2009 Ons bereikte het bericht dat Evert Huisman op 8 oktober is overleden. Zijn leven is nauw verweven geweest met de Nederlandse vredesbeweging. Hij stond aan de wieg van meerdere vredesorganisaties en droeg met vele publicaties bij aan de verbreiding van een cultuur van vrede en geweldloosheid.
meer lezen

Satire op Palestijnse tv

12-10-2009 5 miljoen Palestijnen keken in september dagelijks naar een satirisch programma waarin de spot werd gedreven met machthebbers. Uniek in de Arabische wereld en dat op de Palestijnse staatstelevisie.
meer lezen

Vredes(kinder)festival in Sittard

30-9-2009 Dit jaar is de Internationale Dag van de Vrede (Day4Peace) voor de tweede keer in Sittard gevierd. Ditmaal met een vredesfestival speciaal gericht op kinderen. Pais organiseerde het, de gemeente Sittard-Geleen gaf subsidie.
meer lezen

Petitie voor steun aan vernielers wapenfabriek en wapenboycot IsraŽl

15-9-2009 In januari 2009 richtte een groep vredesactivisten vernielingen aan in een Engelse fabriek die wapens maakte voor gebruik door IsraŽl in Gaza. Binnenkort moeten ze terechtstaan. U kunt hen steunen door een petitie te ondertekenen op: www.petitiononline.com/decom1/petition.html.
meer lezen

Installatie tegen de wapenhandel op Trafalgar Square

10-9-2009 Kunstenares Quinnie gebruikte het uur dat zij de beschikking kreeg over een lege sokkel op Trafalgar Square voor een protest tegen de wapenhandel. U kunt zien hoe zij dat uur vulde op: www.oneandother.co.uk/participants/Quinnie.
meer lezen

Geweldloos verzet en machtspolitiek

7-9-2009 Heden verscheen het boek: 'Civil Resistance and Power Politics: The Experience of Nonviolent Action from Gandhi to the Present'. Dit boek behandelt de geweldloze campagnes die in de afgelopen eeuw de loop van de geschiedenis mede bepaalden.
meer lezen

Vredesvlaggen op Veteranendag

26-8-2009 Op 27 juni was het Veteranendag. De veteranen defileerden. Vredesvlaggen langs de route werden niet getolereerd en door de politie verwijderd. Vredesbeweging en vredesmacht gaan kennelijk niet samen.
meer lezen

Database vredesorganisaties

20-8-2009 Goed bijgehouden contactgegevens van vredesorganisaties van over de hele wereld vindt u in Housemans World Peace Database. Deze database is online beschikbaar via www.housmans.info.
meer lezen

Militair oefenterrein Schweinrich vrijgegeven.

13-8-2009 De Duitse vredesbeweging en omwonenden voerden er jaren actie voor en nu is het gelukt. Het militaire oefenterrein Schweinrich wordt teruggegeven aan de natuur.
meer lezen

Anti-kernwapenactivisten bezetten verkeerstoren vliegbasis Volkel

6-8-2009 Activisten van Ontwapen! hebben op 6 augustus 2009 de verkeerstoren van de luchtmachtbasis Volkel bezet. Zij protesteren daarmee tegen de daar aanwezige atoombommen op de dag dat de atoombom op Hiroshima herdacht wordt.
meer lezen

Triatleten voor Vrede

6-8-2009 Op 2 en 3 augustus namen 4 toegewijde Triathletes for Peace deel aan de London Triathlon. Ze haalden allen de eindstreep in tijden die helemaal niet slecht waren. Doel van hun optreden is geld inzamelen voor War Resisters International.
meer lezen

Protest tegen kickboksen op vredesmanifestatie

17-7-2009 Vanuit verschillen delen van de vredesbeweging, waaronder Pais en Geweldloze Kracht, is geprotesteerd tegen het opnemen van kickboksen in het programma van de door People Building Peace voor 21 september georganiseerde vredesmanifestatie.
meer lezen

Nieuwe brochure over de muur die IsraŽl bouwt

13-7-2009 United Civilians for Peace lanceerde op 9 juli de nieuwe brochure 'Over de muur'. Hierin leest u alles over de gevolgen van de muur die IsraŽl bouwt op de Westelijke Jordaanoever, de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en de rol van Nederland.
meer lezen

IsraŽl entert schip met hulp voor Gaza

1-7-2009 De IsraŽlische marine heeft op 30 juni 2009 een schip van de Free Gaza Movement geŽnterd dat met hulpgoederen op weg was naar Gaza.
meer lezen

Vrede Leren

19-6-2009 Het Platform Vredescultuur en de Stichting VredesWetenschappen hebben een website gelanceerd over vredeseducatie: www.vrede-leren.nl.
meer lezen

Mondiale Vredesindex 2009

11-6-2009 Voor derde keer is er een wereldwijde vredesindex opgesteld die aangeeft in welke mate landen er in slagen een duurzaam vreedzame samenleving te organiseren. Het blijkt er in de wereld niet vreedzamer op geworden te zijn in 2008.
meer lezen

Beter Geweldloos

10-6-2009 Nadat de 1e druk snel was uitverkocht is nu de 2e herziene druk verschenen van het boekje 'Beter Geweldloos'. Hierin worden 9 aspecten van geweldloosheid beschreven met een inventarisatie organisaties, trainingen en informatie die daar over gaan.
meer lezen

Afghanistan 2001-2008

4-6-2009 Catalaanse vredesactivisten hebben een goed overzichtsrapport samengesteld over Afghanistan, met cijfers over troepeninzet, slachtoffers, juridische inbedding en alternatieven voor militaire inzet. Er is een Engelstalige pdf beschikbaar op www.vredesmuseum.nl/download/afghanistan2008.pdf.
4-6-2009

Nieuwe website voor de afschaffing van buitenlandse militaire bases

1-6-2009 Het No-Bases Network lanceerde onlangs een nieuwe website www.no-bases.org. De website brengt dagelijks nieuws en analyses m.b.t. het systeem van militaire controle door bases en ontwikkelingen rond specifieke bases.
meer lezen