Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vlaams Vredesinstituut vraagt de terugtrekking van de kernbommen uit Kleine-Brogel

22-11-2021 Het Vlaams Vredesinstituut, een adviesorgaan van het Vlaams parlement, heeft een duidelijke richting aangegeven in de acties die België moet ondernemen om effectief werk te maken van kernontwapening. Uiteindelijk moet dit leiden tot de terugtrekking van de kernbommen die nu op de vliegbasis Kleine-Brogel klaarliggen.
meer lezen

Nieuwe website met gegevens over militaire uitstoot van broeikasgassen

19-11-2021 Er is de laatste tijd al veel te doen geweest over de uitstoot van broeikasgassen voor militaire doeleinden. Nu is er de site www.militaryemissions.org waarop de militaire emissies van landen staan. Vaak incompleet, want veel landen, waaronder Nederland, zijn niet erg happig op het publiceren ervan.
19-11-2021

Israëlische advocaat vraagt om strafrechtelijk onderzoek naar minister van Defensie Gantz

17-11-2021 De Israëlische advocaat Eitan Mack heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de bestempeling van zes Palestijnse ngo's als 'terroristisch' door minister van Defensie Benny Gantz. Mack, werkzaam voor de Israëlische organisatie Combatants for Peace, riep de openbaar aanklager op de maatregel van Gantz tijdelijk terug te draaien totdat het onderzoek is afgerond.
meer lezen

Nieuw vredesmuseum in Estaing (Frankrijk) met Nederlands tintje

17-11-2021 In Estaing, een klein plaatsje in het zuiden van Frankrijk, is een nieuw vredesmuseum geopend. Dit 'Maison de la paix' heeft een Nederlands tintje want het is gesticht door Petra Keppler, die hier op verschillende plekken in de vredesbeweging actief was en is.
meer lezen

Historische mijlpaal: Europees oliebedrijf aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Soedan

16-11-2021 Na 11 jaar onderzoek heeft het Zweedse Openbare Ministerie op 11 november, besloten om oliebedrijf Lundin Energy aan te klagen voor medeplichtigheid aan internationale misdrijven. De honderdduizenden Zuid-Sudanezen wiens levens verwoest werden vanwege de oorlog om Lundin's olievelden, krijgen uitzicht op rechtvaardigheid.
meer lezen

Vredesorganisaties dringen bij Tweede Kamer aan op een actieve vredespolitiek

16-11-2021 Zeven vredesorganisaties hebben voorafgaand aan de debatten over de begrotingen van Defensie en Buitenlandse Zaken, een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin dringen ze o.a. aan op het voorkomen van een Koude Oorlog met China en Rusland, het ondertekenen van het verdrag dat kernwapens verbiedt en hogere ontwikkelingshulp zonder militaire component.
meer lezen

Leuvense vredesbeweging onthult standbeeld voor 'Onbekende Oorlogsvrouw'

15-11-2021 Onder het motto 'vrouwenkracht is vredesmacht' heeft de Leuvense vredesbeweging op het Jeanne Devosplein op donderdag 11 november het standbeeld van de 'Onbekende Oorlogsvrouw' ingehuldigd. Luc Vanheerentals had over het beeld, dat gecreëerd werd door beeldhouwster Liliane Versluys, een babbel met Katlijn Malfliet, die tijdens de inhuldiging het woord voerde namens de vredesbeweging.
meer lezen

CPT-Nederland sluit zich aan bij Not on our border watch

12-11-2021 Christian Peacemaker Teams - Nederland heeft zich aangesloten bij de coalitie not on our border watch. Deze coalitie van juristen en Europese NGO's is samengekomen met als doel het verantwoordelijk stellen van de Europese Unie en Frontex voor de illegale pushbacks waardoor tienduizenden asielzoekers de kans wordt ontnomen om Europa binnen te komen.
meer lezen

Mailactie aan kabinet en Tweede Kamer: Verdedig de mensenrechtenverdedigers van Palestina!

12-11-2021 We berichtten al over de vele acties die gevoerd worden tegen het door Israël op de terrorismelijst plaatsen van zes Palestijnse maatschappelijke organisaties. Nu is er ook een mailactie waarbij u bij kabinet en Tweede Kamer hiertegen kunt protesteren.
meer lezen

Veel protest tegen bestempelen Palestijnse ngo's tot terroristische organisaties door Israël

10-11-2021 Zes prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties zijn op de Israëlische terrorismelijst geplaatst. De organisaties zijn gevestigd in door Israël bezet Palestijns gebied. Ze bieden steun aan de onder bezetting levende Palestijnse bevolking en documenteren de Israëlische schendingen van Palestijnse (mensen)rechten. Vanuit de hele wereld klinken protesten.
meer lezen

Geneeskundestudent Mariam van Veen staat terecht na op gevel geschreven protest tegen kernwapens

9-11-2021 Op 17 februari j.l., riep Mariam van Veen samen met een dertigtal anderen bij het Ministerie van Defensie op om terug te keren van de heilloze weg naar nieuwe kernbommen. Zij schreef met houtskool een oproep om te stoppen met kernwapens op de gevel van het ministerie. Dit had als doel aan te moedigen tot wederzijds gecontroleerde ontwapening.
meer lezen

Nederlandse Staat voor de rechter vanwege wapenexport naar Egypte

8-11-2021 Drie NGO's zijn een spoedprocedure begonnen om wapenexporten naar Egypte direct een halt toe te roepen. Ondanks alarmerende berichten over de situatie in Egypte, zijn er door Nederland vergunningen voor wapenexport naar Egypte afgegeven. Daarmee handelt de Staat in strijd met nationaal en Europees recht en het Wapenhandelsverdrag.
meer lezen

Statement CPT ivm aanwijzing 6 Palestijnse organisaties als terroristisch

5-11-2021 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de Israëlische aanwijzing van zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties als "terroristische groeperingen" met het doel degenen die de mensenrechtenschendingen voortvloeiend uit de Israëlische bezetting van Palestina aan het licht brengen, te criminaliseren.
meer lezen

In Wijk aan Zee is een vredespaal onthuld met de tekst: "Dat er Vrede moge zijn op aarde"

2-11-2021 Zaterdag 16 oktober is een vredespaal onthuld met de tekst: "Dat er Vrede moge zijn op aarde". De zon scheen en er waren ruim 40 belangstellenden voor deze bijeenkomst die door Vrouwen voor Vrede IJmond werd georganiseerd. Bij de "Banjaert", Nivonhuis en kampeerterrein te Wijk aan Zee kunnen we voortaan stilstaan bij Vrede. Ieder op zijn eigen manier.
meer lezen

Verslag webinar over vredescultuur dat plaats vond t.g.v. International Peace Day

29-10-2021 Ter gelegenheid van International Peace Day was er een webinar over vredescultuur en praktische geweldloze methoden. U kunt een halfuur durend verslag van dit Engelstalige webinar bekijken.
meer lezen

Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse wapenexport naar Turkije

27-10-2021 Vredesorganisaties en Amnesty International hebben de Vlaamse regering gedagvaard. De Vlaamse regering weigert de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht. Omdat de Vlaamse regering haar eigen exportregelgeving niet naleeft, hadden ze geen andere keus dan naar de rechtbank te stappen.
meer lezen

4 november Amersfoort: Middag over verdere ondersteuning van vrouwen in Afghanistan

25-10-2021 Al vele jaren worden alleenstaande vrouwen in Kabul vanuit de Nederlandse vredesbeweging geholpen. Met de komst van de Taliban is hun veiligheid en die van de meewerkende mannen en hun gezinnen in gevaar. Graag brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kijken we met deskundigen en betrokkenen, hoe we ons het beste kunnen inzetten.
meer lezen

Online Vredesmuseum zoekt vrijwilligers

22-10-2021 Wie wil meehelpen om vredesmuseum.nl nog meer inhoud te geven? Ons virtuele Vredesmuseum op internet is al behoorlijk omvangrijk en wordt goed bezocht, maar er ligt nog veel materiaal te wachten om opgenomen te worden en sommige delen zijn niet meer up-to-date. Daarom zoeken we mensen die de verantwoordelijkheid op zich willen nemen voor een onderdeel van dit museum.
meer lezen

13 november: Jaarlijkse Vredesdag van de SP in Amersfoort

20-10-2021 Op 13 november houdt de SP haar jaarlijkse Vredesdag. Aan bod komen: de Westerse nederlaag in Afghanistan, nieuwe kernwapens in Volkel, nieuw bondgenootschap Engeland, de VS en Australië (AUKUS), de macht van de wapenindustrie. Er zijn sprekers en er is een paneldiscussie.
meer lezen

Rapport ELSC: Pro-Palestijns activisme in Nederland wordt structureel tegengewerkt

19-10-2021 Maatschappelijke organisaties en personen die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen worden in Nederland structureel tegengewerkt, belasterd en zelfs bedreigd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

Europese strategische en economische belangen jagen controversiële wapenexporten aan

12-10-2021 Een restrictief wapenexportbeleid wordt stelselmatig opzij geschoven voor strategische en economische belangen. Het beëindigen van Europese wapenexporten naar oorlogen, conflictgebieden en mensenrechtenschenders wordt daardoor ernstig gehinderd, zo concludeert Stop Wapenhandel in het rapport 'A Union of Arms Exports: Why European arms keep fuelling war and repression around the world'.
meer lezen

20 - 28 november: Online conferentie 'Nonviolence in Action: Antimilitarism in the 21st century'

11-10-2021 War Resisters' International organiseert van 20 - 28 november de online conferentie 'Nonviolence in Action: Antimilitarism in the 21st century'. Deze conferentie beoogt vredesactivisten van over de hele wereld bij elkaar te brengen en markeert het 100-jarig bestaan van de WRI. Iedereen kan deelnemen.
meer lezen

15 - 17 oktober: Vredescongres '(Re)imagine our world' in Barcelona en online

8-10-2021 Van 15 tot 17 oktober vindt in Barcelona het World Peace Congress plaats met deelnemers uit alle continenten. Het is ook online te volgen. Er zijn bijdragen van onder meer Noam Chomsky, Vandana Shiva en Jody Williams. Stop Wapenhandel organiseert voor het European Network Against Arms Trade een workshop "Why EU arms export keeps fuelling war and repression".
meer lezen

Vredesbeweging steunt oproep aan VN-klimaatconferentie om militaire klimaataantasting aan te pakken

8-10-2021 Vredesbeweging Pais heeft, samen met vele andere organisaties uit de hele wereld, een oproep gedaan aan regeringen die in november deelnemen aan de VN-klimaatconferentie in Glasgow. Deze regeringen worden opgeroepen om militaire activiteiten niet langer buiten schot te laten als het om beheersing van de klimaatverandering gaat.
meer lezen

Wereldwijd veel acties op de Internationale Dag van de Vrede

7-10-2021 Het Culture of Peace News Network heeft een verslag gepubliceerd over Internationale Dag van de Vrede op 21 september jl. Ze telden 628 plaatsen in de wereld waar vredesacties werden gehouden. België viel op doordat in veel gemeenten officieel vredesvlaggen werden gehesen. Veel acties waren er ook in Rusland en Oekraïne. In Kameroen waren er grote vredesmarsen.
meer lezen

Burgerinitiatief Save Sinjajevina uit Montenegro krijgt de War Abolisher of 2021 Award

5-10-2021 World BEYOND War heeft bekend gemaakt dat het burgerinitiatief Save Sinjajevina uit Montenegro de War Abolisher of 2021 Award krijgt. Dit burgerinitiatief voert actie tegen een gepland NAVO-oefengebied dat een bedreiging vormt voor de natuur en de leefwijze van de bevolking daar.
meer lezen

Stop met het uitzonderen van vervuiling door militaire activiteiten van klimaatverdragen

4-10-2021 CODEPINK heeft het initiatief genomen tot een petitie aan de deelnemers van de klimaatconferentie op 11-15 oktober in Glasgow. De petitie vraagt een einde te maken aan de uitzonderingspositie van militaire activiteiten in klimaatverdragen. De krijgsmachten zijn grote vervuilers maar mogen daar gewoon mee doorgaan. U kunt de petitie hier ondertekenen.
meer lezen

9 oktober zoombijeenkomst: Solidarity with the people's struggles in Iran

1-10-2021 Een groep linkse Iraanse revolutionairen organiseert op 9 oktober een zoombijeenkomst over de situatie in Iran en de achtergronden daarvan. Onder de sprekers is een voormalig politiek gevangene. De bijeenkomst is mede ter herdenking van de massamoord op politieke gevangenen in de periode 1980 - 1988.
meer lezen

Britse Labourpartij stemt voor sancties tegen Israël wegens 'misdaad van apartheid'

30-9-2021 Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen Israël te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B'Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat Israël schuldig is aan apartheid.
meer lezen

Zet stappen op de weg naar vrede

29-9-2021 Op 21 september, Prinsjesdag en Internationale Dag van de Vrede, publiceerde Het Parool een artikel van May-May Meijer (Peace SOS) met een aantal punten voor het bereiken en behouden van vrede.
meer lezen

Antwerpen 2 oktober: Vredesactie gooit de deuren open!

28-9-2021 Op 2 oktober organiseert Vredesactie in Antwerpen een Startdag om een actief najaar in gang te trappen. Doorwinterde vredesactivisten en nieuwsgierige nieuwkomers, iedereen is van harte welkom. Er zijn interactieve workshops waarin je meer komt te weten over Vredesactie, een VredesCafé en een feestelijke afsluiting.
meer lezen

20 oktober: Actie bij vliegbasis Volkel tegen nieuwe kernbommen in Nederland

24-9-2021 Om te protesteren tegen de komst van nieuwe kernbommen naar Nederland en te pleiten voor een kernwapenvrije wereld organiseert het Noëlhuis op woensdag 20 oktober om 12 uur een actie bij de vliegbasis Volkel.
meer lezen

Protest tegen geweld met messen bevorderende kinderhorrorserie Chucky van RTL

23-9-2021 RTL is van plan om dit najaar de kinderserie Chucky uit te zenden. Hoofdpersoon is de pop Chucky, die met een mes dood en verderf zaait. Vanuit de vredesbeweging is aan de directie van RTL gevraagd het al toenemende geweld met messen niet aan te wakkeren en van uitzending af te zien. U kunt zelf ook een protestbrief zenden. Een model is beschikbaar.
meer lezen

Webinars 21 september: Van Havik tot Vredesheld en Rethinking Security in Europe

20-9-2021 Op Prinsjesdag wordt een nieuwe Rijksbegroting gepresenteerd met aanzienlijke middelen voor defensie. Als tegenwicht 2 webinars: In de middag over het indrukwekkende verhaal van Edy Korthals Altes 'Van Havik tot Vredesheld'. In de avond 'Rethinking Security in Europe' over een Europees leger versus diplomaie.
meer lezen

Programma Vredesweek 2021 (18 t/m 26 september)

17-9-2021 Van 18 t/m 26 september is het weer Vredesweek. Ditmaal met als thema 'inclusief samenleven'. De landelijke organisatie is in handen van PAX, maar ook veel andere vredesorganisaties dragen hun steentje bij. Zo verzorgen Enschede voor Vrede en het Vredesburo Eindhoven een uitgebreid programma.
meer lezen

De stenen vertellen verhalen: Alharam Delight

17-9-2021 In deze aflevering van 'De stenen vertellen verhalen' neemt CPT Palestina je mee naar het nog immer populaire fabriekje, in de oude stad van Hebron, waar al twee eeuwen op dezelfde manier geproduceerd wordt.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt een collectiebeheerder

16-9-2021 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt een vrijwilliger die verantwoordelijkheid wil dragen voor de collectie van het museum. Die collectie omvat hoofdzakelijk affiches en foto's en daarnaast buttons, stickers, boeken, schilderijen enz.
meer lezen

25 september: Manifestatie en fietstocht tegen kernwapens op vliegbasis Volkel

14-9-2021 Op 25 september organiseert een aantal vredesorganisaties een manifestatie bij vliegbasis Volkel. De manifestatie is gericht tegen de kernwapens daar. Om 11 uur wordt begonnen met de ontvangst van internationale fietsers uit Duitsland. Er zal een rondje om de basis worden gefietst. Verder zijn er sprekers en muziek.
meer lezen

Israëlische jonge dienstweigeraars verdienen internationale solidariteit

10-9-2021 Het is in de huidige politieke sfeer geen evidentie voor jonge Israëli's om militaire dienstplicht te weigeren omwille van de bezetting van Palestina. De machthebbers in Israël en de VS willen dit protest zo stil mogelijk houden en de grote media wereldwijd zwijgen er welwillend over. De 18-jarige Shahar Perets legt uit waarom zij haar beslissing genomen heeft.
meer lezen

War Resisters' International nu ook op Telegram

8-9-2021 War Resisters' International heeft een kanaal geopend op Telegram. Via dat kanaal kunt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de WRI.
meer lezen

Freedom Flotilla Coalition stuurt medische hulp naar Gaza via Egypte

31-8-2021 De Freedom Flotilla Coalition is bekend van de pogingen om de Israëlische blokkade van Gaza te breken met schepen. Nu zijn meerdere leden ervan ook actief in het zenden van medische hulp via Egypte en Jordanië. 25 ambulances en veel medische hulpmiddelen zijn al afgeleverd.
meer lezen

Burgemeesters voor Vrede maken flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren

30-8-2021 De Stichting Vredeseducatie maakte in samenwerking met Burgemeesters voor Vrede de flyer 'Atoomwapens de wereld uit!' voor kinderen en jongeren die de burgemeesters een handje willen helpen. Voor docenten en begeleiders is er een handleiding. Goed te gebruiken in de Vredesweek van 19 - 26 september 2021.
meer lezen

Winst door een verloren oorlog

27-8-2021 Het westen heeft 'gefaald' in Afghanistan. Maar vinden ze dat in de VS echt zo erg, of komt het (wederom) financieel wel goed uit?
meer lezen

Vredesweek: PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit

27-8-2021 PAX organiseert in de Vredesweek (18 t/m 26 september) de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met onder anderen Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel en Extinction Rebellion onderzoeken ze strategieën van vreedzaam verzet.
meer lezen

De monsterlijke Taliban en wij, een kritisch artikel dat weinig bekende achtergronden belicht

26-8-2021 De strijd in en om Afghanistan heeft een lange geschiedenis. In een lang artikel in 'De Wereld Morgen' belicht Luk Vervaet de, vaak weinig bekende of vergeten, achtergronden van die strijd. Zijn wij de brengers van de beschaving die het opnemen tegen de barbaren of spelen andere belangen een rol?
meer lezen

21 september: International Day of Peace

23-8-2021 Op 21 september is het weer de Internationale Dag van de Vrede. Peace One Day de organisatie die er voor zorgde dat deze, door de VN uitgeroepen, dag er kwam, bestaat nu 20 jaar. Ze wil nu uitbreiden naar 4 dagen per jaar, bij elke seizoenswisseling één. Die dagen krijgen verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor vrede.
meer lezen

25 september: Vriendenmiddagen Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-8-2021 Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de voortdurende dreiging van landonteigening door de Israëlische autoriteiten, zegt de familie Nassar: "Wij weigeren vijanden te zijn". Wilt u er meer over weten bezoek dan de Vriendenmiddagen op zaterdag 25 september.
meer lezen

Palestijnen steeds luider in verzet tegen repressieve Palestijnse Autoriteit

16-8-2021 Op de Westelijke Jordaanoever gingen in juli vele duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren tegen hun autoritair en ondemocratisch bestuur, de Palestijnse Autoriteit. Tijdens grote en kleine demonstraties in steden als Ramallah, Al-Khalil (Hebron) en Bethlehem klonk luid de roep om hervormingen en het opstappen van Mahmud Abbas, de Palestijnse president.
meer lezen

Mondiale vredesindex 2021: wereldvrede voor het negende jaar op rij verslechterd

12-8-2021 De wereldvrede is voor het negende jaar op rij verslechterd, dit jaar met 0,07%. Dit is echter de op één na kleinste verslechtering in de geschiedenis van de Mondiale Vredesindex. IJsland blijft het meest vreedzame land ter wereld, een positie die het al sinds 2008 inneemt. Afghanistan blijft het minst vreedzame land ter wereld. Nederland staat op de 21e plaats.
meer lezen

Vredescongres Christian Peacemaker Teams

6-8-2021 25 september 2021 18-22 uur meer informatie
Ter ere van het 35 - jarig bestaan van Christian Peacemaker Teams organiseren wij een online vredescongres. Wij nodigen iedereen uit om ruimte te maken voor collectieve bevrijding en 35 jaar vredeswerk met ons te vieren.
meer lezen