Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Herstart delegatiereizen Christian Peacemaker Teams

25-3-2022 Het kan weer! Ga mee met een CPT delegatie en ervaar aan den lijve de kracht van geweldloos vredeswerk in verschillende conflictgebieden.
meer lezen

Elke maandag protest tegen de oorlog in Oekra´ne op het Museumplein in Amsterdam

25-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' gaat maandag 28 maart om 18 uur voor de 4e keer actie voeren op het Museumplein. Met medewerking van het Vredeskoor Amsterdam-West en met diverse sprekers laten we ons protest horen en uiten we ons verdriet over de slachtoffers van het afschuwelijke geweld. Kom ook, laat je horen en zing mee.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine met veel informatie over Oekra´ne

24-3-2022 In het onlangs verschenen nummer van VredesMagazine vindt u veel informatie over de achtergronden van de oorlog in Oekra´ne. O.a. een artikel vanuit de Oekra´ense Pacifistische Beweging. Verder ook een artikel over echte vredesopbouw in Oekra´ne. Geschreven voor de Russische inval, maar daardoor niet achterhaald.
meer lezen

De OVSE, het alternatief voor de NAVO

23-3-2022 Vredesbewegingen veroordelen unaniem de Russische invasie in Oekra´ne, net als de meeste landen ter wereld. Ze distantiŰren zich even krachtig van de NAVO die ze als een deel van het probleem zien, in geen enkel geval als de oplossing. Er bestaat reeds lang een alternatief voor deze militaire alliantie, de onderbenutte Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Verspreid geen leugens zoals Boris Johnson over de oorlog

21-3-2022 De vredesactivist en secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, maakte vanuit Kiev een YouTube-filmpje waarin hij de leugens van Boris Johnson over de oorlog aan de kaak stelt. Yurii pleit ervoor om te stoppen met oorlogstaal en -propaganda en serieus werk te maken van onderhandelingen.
meer lezen

Pacifisme geen passivisme

16-3-2022 Nederland stuurt wapens, helmen, voertuigen en meer naar Oekra´ne. Ze doet dit om de Oekra´ners te ondersteunen de invasie van Poetin tegen te houden. Ook die munitie en raketten zullen ergens neerkomen.
meer lezen

WRI solidair met allen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne

16-3-2022 War Resisters' International betuigt steun aan en is solidair met hen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne. In het bijzonder betuigt zij erkentelijkheid voor de moed van al diegenen die onlangs in Rusland zijn gearresteerd.
meer lezen

Tegendraadse opinie van dienstweigeraar en journalist Willem de Haan 'Zelenski: Stop deze oorlog!'

15-3-2022 Oekraine's president Zelenski wil doorvechten "tot het einde", het zou beter zijn om juist direct de wapens neer te leggen om verder bloedvergieten te voorkomen.
meer lezen

Maandag 21 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

10-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' protesteert maandagavond 21 maart tussen 6 en 7 uur opnieuw tegen het geweld in Oekraine. Plek: Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15 Amsterdam.
meer lezen

Chomsky: "Militaire escalatie VS tegen Rusland kan leiden tot doodvonnis van de menselijke soort"

8-3-2022 De invasie van Rusland in Oekra´ne is een ongerechtvaardigde aanval die de geschiedenis zal ingaan als een van de belangrijkste oorlogsmisdaden van de 21e eeuw, betoogt Noam Chomsky. De VS moeten kiezen voor urgente diplomatie in plaats van voor militaire escalatie want die zou wel eens "zonder overwinnaars het doodvonnis voor de menselijke soort kunnen betekenen".
meer lezen

Maandag 7 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

7-3-2022 Het Amsterdams initiatief Stop de Oorlog roept op tot een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne bij de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15, Amsterdam. De demonstratie is op maandag 7 maart en begint om 18 uur.
meer lezen

Nederland staat open voor de opvang van Oekra´ense vluchtelingen, als ze maar niet zwart zijn

4-3-2022 Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat twee derde van de Nederlanders positief staat tegenover het opvangen van vluchtelingen uit Oekra´ne. Dan moeten het echter geen zwarte mensen zijn die als arbeidsmigrant in Oekra´ne werkten. Tegenover hun opvang staat slechts een kwart positief.
Bron: Motivaction

De oorlog in Oekra´ne: reflecties van een vredesactivist

4-3-2022 In een op 28 februari geschreven artikel kijkt de Belgische vredesactivist Ludo De Brabander met groeiende verbazing naar de manier waarop de Oekra´necrisis op een oorlog is uitgedraaid, naar de oorlogszucht van het politiek establishment en naar de eenzijdige berichtgeving daarover in de media.
meer lezen

Kritiek op GroenLinks: Meer geld voor defensie geen oplossing, bestrijding humanitaire crises wel

3-3-2022 Een lid van GroenLinks schreef aan Jesse Klaver een kritische mail over het GroenLinksstandpunt m.b.t. de oorlog in Oekra´ne. Een verdere verhoging van het defensiebudget zal niet helpen. Meer geld voor armoedebestrijding, democratisering, emancipatie en ontspanning zou het GroenLinks antwoord moeten zijn. Anderen kunnen deze brief als voorbeeld gebruiken.
meer lezen

Zaterdag 5 maart 13 uur op het Malieveld: Demonstratie 'Stop de oorlog!'

2-3-2022 Op zaterdag 5 maart is er om 13 uur op het Malieveld een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne. Er zal opgeroepen worden tot de-escalatie en een wapenstilstand. De organisatie is in handen van de SP en de Partij voor de Dieren met steun van meerdere vredesorganisaties.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Poetin en Zelensky, praat met elkaar!

1-3-2022 Op 27 februari publiceerde Yurii Sheliazhenko van de Oekra´ense Pacifistische Beweging en World BEYOND War onderstaand artikel. Vanuit Kiev en met de oorlogsgeluiden in zijn oren, houdt hij een pleidooi voor een geweldloze reactie, waar anderen vaak alleen militaire oplossingen zien. Een neutraal Oekra´ne ziet hij als de beste keus voor de toekomst.
meer lezen

Geweldloos verzet tegen de oorlog in Oekra´ne: Lange lijst van acties

1-3-2022 Het Metta Center for Nonviolence houdt een lijst bij van geweldloze acties in relatie tot de oorlog in Oekra´ne. De lijst is verbazend lang en bevat vele acties zowel in Rusland als in Oekra´ne als van daarbuiten. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.
meer lezen

Lijst van de vele Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne

28-2-2022 De Russische Beweging van Dienstweigeraars heeft een lijst gemaakt van Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne. Er zijn protesten bij van beroemdheden, bewegingen, beroepsgroepen, enz. alsmede open petities. Een van de petities zal waarschijnlijk morgen een miljoen ondertekenaars hebben.
meer lezen

Verklaring van Kerk en Vrede over de oorlog in Oekra´ne

28-2-2022 Met afgrijzen heeft Kerk en Vrede kennis genomen van de Russische invasie in Oekra´ne. Kerk en Vrede veroordeelt deze Russische militaire agressie op dezelfde gronden als waarop zij in het recente verleden westerse militaire invasies in bijvoorbeeld Irak heeft veroordeeld. Omdat ze leiden tot afschuwelijke oorlogen met enorme aantallen slachtoffers onder de burgerbevolking.
meer lezen

Vredesmissies zonder Wapens roept op om de vredesvlag uit te hangen voor Oekra´ne

25-2-2022 Vredesmissies zonder Wapens roept op om de vredesvlag uit te hangen als solidariteitsbetuiging met de bevolking van Oekra´ne.
meer lezen

WRI roept Russische soldaten op tot dienstweigering en vraagt Oekra´ne zich geweldloos te verdedigen

25-2-2022 War Resisters' International roept Rusland op zijn troepen terug te trekken uit Oekra´ne en vraagt Russische burgers en soldaten om te weigeren mee te werken aan welke oorlogsdaad dan ook. Aan Oekra´ne vraagt de WRI om geen militair verzet te bieden, maar zich te richten op sociale verdediging.
meer lezen

Vrijwilligers gezocht voor manifestatie Future without War in Utrecht 9-11 september

24-2-2022 Van 9 tot 11 september 2022 is in Utrecht de manifestatie Future without War. Dit evenement staat open voor alle activisten die van elkaar willen leren en hun krachten willen bundelen om de wereld op een geweldloze manier een beetje beter te maken. Voor de voorbereiding worden nog verschillende vrijwilligers gezocht.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging veroordeelt alle militaire acties en wil onderhandelingen

24-2-2022 Verklaring: De Oekra´ense Pacifistische Beweging veroordeelt alle militaire acties van de zijde van Rusland en Oekra´ne in de context van het huidige conflict. We roepen de leiding van zowel staten als strijdkrachten op om op hun schreden terug te keren en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Vrede in Oekra´ne en over de hele wereld kan alleen op een geweldloze manier worden bereikt.
meer lezen

Zondag 27 februari 15 uur: Demonstratie voor vrede in Oekra´ne op de Dam in Amsterdam

23-2-2022 Kom je ook naar de Dam in Amsterdam zondag 27 februari om 15 uur voor vrede in Oekra´ne? Wij willen laten zien dat we solidair zijn met de burgers. We willen vrede, liefde en licht. Voor een Oekra´ne, een Wereld Waarin Alle Kinderen Kunnen Spelen. Neem gerust hartjes en vredesduiven mee.
meer lezen

Oekra´ne: Blijf investeren in inclusieve vredesdialoog

22-2-2022 In de NRC van 15 februari verscheen een ingezonden brief geschreven door May-May Meijer van Peace SOS en Yurii Sheliazhenko van de Oekra´ense vredesbeweging. Daarin wordt gesteld dat de escalatie naar een grootschalige oorlog in Oekra´ne onnodig is en zowel het Westen als het Oosten een gezamenlijke verantwoordelijkheid delen om deze te vermijden.
meer lezen

22 februari: Picketlines bij Nationale Nederlanden en Aegon tegen investeringen in Poolse grensmuur

21-2-2022 Op dinsdag 22 februari, van 16.30 tot 17.30 uur, organiseren MiGreat, Radical Solidarity en Stop the War on Migrants picketlines bij de kantoren van verzekeraars Aegon (Aegonplein 50) en Nationale Nederlanden (Schenkkade 65) in Den Haag tegen het investeren in de Poolse bouwbedrijven Budimex en Unibep. Deze bedrijven bouwen de muur op de grens tussen Polen en Belarus.
meer lezen

Vrede voor Oekra´ne: dinsdag gebedswake Museumplein, zondag demonstratie op de Dam

21-2-2022 Op dinsdagavond 22 februari wordt om 20 uur gebeden op het Museumplein voor vrede in Oekra´ne. Zondag 27 februari wordt getracht om 15 uur een stille vredesdemonstratie op de Dam te organiseren.
meer lezen

17 februari: Een antimilitaristische discussie over Oekra´ne en Rusland

16-2-2022 De gespannen situatie tussen Oekra´ne en Rusland trekt wereldwijd de aandacht. Hoe zien gewetensbezwaar en dienstplicht, militarisme en antimilitarisme en vredesbeweging er in deze twee landen uit? Heeft de internationale vredesbeweging enige kans om de groeiende militaire spanningen in het gebied te pacificeren? Antwoorden op 17 februari in een zoombijeenkomst.
meer lezen

Oproepen om te de-escaleren rond Oekra´ne van WILPF en IPPN

15-2-2022 Bij de vredesorganisaties die verklaringen over de situatie rond Oekra´ne hebben uitgegeven, hebben zich nu ook de Women's International League for Peace and Freedom en de International Physicians for the Prevention of Nuclear War geschaard. Ze roepen op tot de-escalatie.
meer lezen

Palestijnen in Gaza voeren online protest tegen Hamas

15-2-2022 Honderden Palestijnen uit Gaza hebben begin februari deelgenomen aan een reeks sociale media-evenementen waarin kritiek werd geleverd op het bewind van Hamas. Onder vermelding van de hashtag #TheyKidnappedGaza uitten zij tijdens nachtelijke Twitter-gesprekken hun frustraties over het lot en de leefomstandigheden van Palestijnse burgers in de kustenclave.
meer lezen

Verklaring van War Resisters' International over de voorbereidingen voor een oorlog in Oekra´ne

14-2-2022 War Resisters' International veroordeelt de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO en Rusland, die momenteel militaire antwoorden overwegen op de huidige politieke crisis in Oekra´ne. Als de oorlog uitbreekt, zal dat dood, vernietiging, lijden, massale verplaatsing, economische crisis en vele andere gevolgen met zich meebrengen.
meer lezen

Hoe zou echte vredesopbouw in Oekra´ne eruitzien?

11-2-2022 "We moeten de lessen van de vredesopbouw van de 21e eeuw toepassen om in Oekra´ne een vredesproces tot stand te brengen waarin de mens centraal staat, dat geleid wordt door vrouwen en gebaseerd is op rechten." Dit zegt Almut Rochowanski in een artikel met een heel andere invalshoek dan de huidige oorlogspropaganda.
meer lezen

Amnesty International: IsraŰl maakt zich schuldig aan systematische onderdrukking van de Palestijnen

9-2-2022 IsraŰl maakt zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan een systematische en ge´nstitutionaliseerde onderdrukking die neerkomt op apartheid. Dat is de conclusie van een vandaag door Amnesty International gepubliceerd rapport, getiteld Israels Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime Against Humanity.
meer lezen

Stop killing people and planet! Wapenbeurs geen uitstel maar afstel

8-2-2022 Op donderdag 24 februari organiseren vredes- en klimaatactivisten een gezamenlijk protest bij de lobby-organisatie van de wapenindustrie (NIDV). Wij protesteren tegen de aangekondigde wapenbeurs met als thema Klimaat en Krijgsmacht. We verzamelen om 11h bij de NIDV aan de Bezuidenhoutseweg 161 in Den Haag. Daar wordt onderstaande verklaring voorgelezen en symbolisch aan de deur gespijkerd.
meer lezen

Onkruit herleeft en start project om aandacht te vragen voor directie actie voor politieke doelen

4-2-2022 In de jaren 80 bond Onkruit met het totaal weigeren van de dienstplicht en antimilitaristische acties de strijd aan met het leger en de wapenindustrie. Nu herleeft Onkruit met een project dat de aandacht wil richten op het belang van directe actie om politieke doelen te bereiken. Er wordt gewerkt aan o.a. een film, een debat en een tentoonstelling.
meer lezen

De Oekra´ense vredesbeweging wil een ontwapend en neutraal land

2-2-2022 De Ukrainian Pacifist Movement heeft in een verklaring gezegd dat niet alleen Oekra´ne maar de hele wereld gevaar loopt door de machtsstrijd tussen de atoommachten over haar land. Zij pleit voor naleving van het staakt het vuren, terugtrekking van alle troepen, ontwapening en neutraliteit van Oekra´ne.
meer lezen

Kerk en Vrede: Als Rusland zich niet veilig voelt dan zijn wij ook niet veilig

1-2-2022 Kerk en Vrede heeft een persbericht uitgegeven met de titel 'Als Rusland zich niet veilig voelt dan zijn wij ook niet veilig'. Daarin spreekt Kerk en Vrede grote bezorgdheid uit over het aloude machtsspel dat de grootmachten rond Oekra´ne spelen. Macht en tegenmacht die de ruimte voor diplomatie steeds kleiner maakt.
meer lezen

Verklaring van Russische voorstanders van vrede tegen de oorlogspartij in de leiding van Rusland

31-1-2022 Een grote groep Russische intellectuelen en activisten heeft in een verklaring de regering van Rusland misdadig avonturisme verweten. De huidige politieke lijn in het conflict rond Oekra´ne kan gemakkelijk tot een oorlog leiden die het Russische volk niet wil en waarvoor de gewone mens een hoge en bloedige prijs zal betalen.
meer lezen

Gezamenlijk statement over het besluit van Nederland om de samenwerking met UAWC stop te zetten

27-1-2022 Negenentwintig Nederlandse organisaties spreken in krachtige termen hun bezorgdheid uit over de beslissing van de Nederlandse regering om de samenwerking met de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) voortijdig te beŰindigen en de financiering in te trekken.
meer lezen

De internationale vredesbeweging in actie tegen de oorlogsdreiging rond Oekra´ne

25-1-2022 De Britse pacifistische organisatie Peace Pledge Union heeft een verklaring uitgegeven waarin zij alle partijen verwijt de militaire spanning aan te wakkeren. Daarbij elkaars agressie als rechtvaardiging gebruikend voor de eigen agressie. World Beyond War heeft een online petitie, die u ook kunt tekenen.
meer lezen

Open brief van vredesorganisaties aan Rusland, VS en Oekra´ne met oproep tot vrede

24-1-2022 In een open brief aan o.a. de presidenten van Rusland, de VS en Oekra´ne doen een groot aantal vredesorganisaties uit heel de wereld een oproep tot vrede. Ze vragen om een de-escalatie van de situatie uit respect voor het leven en het tekenen van het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt.
meer lezen

De Doomsday Clock blijft op 100 seconden voor het uitbreken van een atoomoorlog staan

21-1-2022 Het Bulletin van de Atomic Scientists kondigde aan dat zijn iconische Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht blijft staan. De klok, die aangeeft hoe dicht de wereld is genaderd tot de vernietiging door de mens veroorzaakte dreigingen van kernwapens en klimaatverandering, blijft het dichtst bij middernacht tot nu toe.
meer lezen

Wij zijn geen terroristen - Kazachstanen verzetten zich met geweldloze actie tegen corruptie

20-1-2022 In een uitgebreid interview op Nonviolence Radio werpen de journalisten Sher Kashimov en Colleen Wood licht op de repressie en manipulatie van vreedzaam protest in Kazachstan. Een opmerkelijk breed geweldloos verzet is door de machtselite misbruikt om onderlinge geschillen te beslechten.
meer lezen

Vredesbetoging tegen de Europese defensietop in Brest

14-1-2022 Van 12 tot 14 januari 2022 kwamen EU-ministers in Brest bijeen voor een defensietop. Ruim 500 vredesactivisten trokken door de straten van Brest om te eisen dat er een eind komt aan de militarisering van Europa. Ze vragen een andere veiligheidspolitiek die afstapt van de confrontatie en bewapening en kiest voor investeringen in de menselijke veiligheid.
meer lezen

Mailactie: Kabinet, maak de stopzetting van steun aan Palestijnse UAWC ongedaan!

13-1-2022 BDS Nederland is een mailactie gestart om te protesteren tegen het kabinetsbesluit om de steun aan de Palestijnse landbouw ontwikkelingsorganisatie UAWC stop te zetten. Dit ondanks dat een onderzoek geen banden met terroristische organisaties aantoonde. U kunt deelnemen aan de mailactie.
meer lezen

Wees correct met foto's, maar laat je niet intimideren door Permission Machine

7-1-2022 De beheersentiteit voor auteursrechten Permission Machine is geen onbekende voor talrijke non-profit-organisaties. De Belgische ondernemingsrechtbank heeft het bedrijf op 3 november 2021 veroordeeld in een zaak die het zelf had aangespannen tegen Kortom, vereniging voor overheids- en socialprofitcommunicatie.
meer lezen

Gemeenteraad van New York neemt wetgeving aan voor kernontwapening

5-1-2022 De gemeenteraad van New York heeft een krachtig pakket wetgeving aangenomen waarin de VS wordt opgeroepen zich aan te sluiten bij het VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt. Er zijn wettelijke verplichtingen in opgenomen op het gebied van desinvestering, onderwijs en beleid inzake kernwapens.
meer lezen

Vijftig Nobelprijswinnaars ondertekenden een eenvoudig voorstel voor de mensheid

3-1-2022 Vijftig Nobelprijswinnaars hebben een eenvoudig voorstel voor de mensheid: de regeringen van alle lidstaten van de VN onderhandelen over een gezamenlijke verlaging van hun militaire uitgaven met 2% per jaar gedurende vijf jaar. Het vrijkomende geld wordt voor de helft besteed aan oplossing van de grote wereldproblemen en komt voor de rest ten goede aan individuele landen.
meer lezen

Twee derde van Europese militaire missies helpen olie- en gastoevoer veilig te stellen

29-12-2021 Bijna twee derde van de militaire missies die Europa onderneemt, zijn erop gericht om olie- en gasvoorraden voor het eigen continent te verzekeren. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.
meer lezen

Regeerakkoord: Nederland trekt portemonnee open voor NAVO

24-12-2021 Nederland krijgt een nieuwe regering. Het internationale wapenkapitaal kan in zijn handen wrijven. De Defensiebegroting gaat drastisch omhoog, om zo tegemoet te komen aan de NAVO-norm (2% van het bbp). Het regeerakkoord zet ook in op verdere militarisering van de EU.
meer lezen