Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Vacature co÷rdinator CPT-Nederland

27-4-2022 CPT-Nederland is op zoek naar een nieuwe co÷rdinator. Ben jij degene die we zoeken? reageer voor 18 mei. Details via de website van CPT Nederland
meer lezen

Play Store verwijdert apps die o.a. moslims bespioneren voor VS-inlichtingendiensten

26-4-2022 Google heeft ruim een dozijn apps uit zijn Play Store verwijderd die illegaal gebruikersgegevens aftappen en doorsturen naar VS-inlichtingendiensten. Daaronder zitten o.a. een weer-app, een QR-codescanner en diverse gebedsapps voor moslims.
meer lezen

Online informatiebijeenkomst over het Europees Burgerinitiatief 'Stop Handel met Nederzettingen'

25-4-2022 Een coalitie van 150 Europese organisaties - in Nederland o.a. The Rights Forum en Humanitas - heeft een Europees Burgerinitiatief op touw gezet. Dat beoogt een Europees verbod op handel met illegale 'nederşzettingen' in bezette gebieden. Daaronder vallen de IsraŰlische nederzettingen in Palestijns en Syrisch gebied, maar het gaat om alle nederşzetştingen in alle bezette gebieden ter wereld.
meer lezen

Het recht op terugkeer levend houden

22-4-2022 Net als alle vluchtelingen, hebben Palestijnen het recht om terug te keren naar de plaats vanwaar zij gedwongen waren te vluchten. Helaas wordt de uitoefening van dat recht niet gerespecteerd. Om de hoop hierop levend te houden is het belangrijk de verhalen van voor de Nakba te blijven vertellen. CPT'er Ameera Al-Rajabi interviewt bewoners van vluchtelingenkamp Arub en deelt hun verhalen.
meer lezen

NOS reportage: 'Niet Poetins oorlog is fout, maar oorlog in het algemeen'

21-4-2022 De NOS zond met Pasen een reportage uit over de Paasmarsen voor vrede in Duitsland, onder de titel 'Niet Poetins oorlog is fout, maar oorlog in het algemeen'. Hoewel de verslaggever zijn best doet om demonstranten als Poetinsympathisanten te ontmaskeren, interessant genoeg om hier te bekijken.
meer lezen

Verklaring van de Oekra´ense Pacifistische Beweging tegen het voortduren van de oorlog

20-4-2022 De Oekra´ense Pacifistische Beweging is ernstig bezorgd over het door beide zijden actief verbranden van bruggen naar een vreedzame oplossing van het conflict tussen Rusland en Oekra´ne en over signalen die duiden op intenties om het bloedvergieten voor onbepaalde tijd voort te zetten teneinde nationalistische ambities te verwezenlijken.
meer lezen

7 mei: Toekomstdag vredesbeweging

15-4-2022 Binnenkort organiseert een viertal vredesactivisten een Toekomstdag voor de vredesbeweging. Op deze dag willen we kijken naar hoe we samen vredeswerk vorm kunnen geven de komende jaren, waar samenwerking mogelijk en wenselijk is, wat men voort wilt zetten en waar men wil vernieuwen.
meer lezen

Kruitvat Oekra´ne - een reeks discussies over de oorlog

15-4-2022 In april en mei organiseert politiek-cultureel Grand cafÚ Utopie - in samenwerking met de Haagse Mug - een aantal discussie-avonden over de oorlog in Oekra´ne. Met sprekers uit binnen- en buitenland buigen we ons over de vraag wat die oorlog met oude zekerheden doet. De eerste discussie-avond is op 19 april.
meer lezen

Standpunt Vredesactie: Russische agressie onaanvaardbaar, sterke NAVO geen goed antwoord

13-4-2022 De Vlaamse vredesorganisatie Vredesactie heeft een uitgebreid gemotiveerd standpunt gepubliceerd over de oorlog in Oekra´ne. Samenvatting: Russische agressie in strijd met internationaal recht, een sterke NAVO is deel van het probleem, niet meer wapens naar Oekra´ne en geld naar defensie maar wel effectievere sancties tegen Rusland.
meer lezen

Oorlogspropaganda: Twijfel altijd, over wat men ons opdringt Ún over wat we zelf menen te weten

11-4-2022 In 2001 publiceerde Anne Morelli haar boek 'Elementaire principes van oorlogspropaganda'. 21 jaar later gelden haar 10 principes nog steeds volledig. DeWereldMorgen.be vroeg haar ze toe te passen op de oorlog van Rusland tegen Oekra´ne.
meer lezen

14 mei symposium: Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?

8-4-2022 Op 14 mei organiseert de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie een symposium met de titel 'Belemmert nucleaire dreiging de strijd voor een kernwapenvrije wereld?'. Gespreksonderwerpen: de Russische nucleaire dreiging, werkt nucleaire afschrikking nog, is een kernwapenvrije wereld een utopie?
meer lezen

CODEPINK: Steun onderhandelingen voor vrede in Oekra´ne

6-4-2022 Ook in de VS is de vredesbeweging in actie tegen de oorlog in Oekra´ne. Het door vrouwen geleide CODEPINK is daarin bijzonder actief. Zij organiseert demonstraties op 9 april a.s. en een petitie. Daarbij vergeet ze niet dat ze is opgericht om de door de VS gevoerde oorlogen en de daarbij gepleegde misdrijven aan de kaak te stellen.
meer lezen

Nationale Vredesmanifestatie in Brussel: Europe For Peace And Solidarity!

4-4-2022 Ruim 2.500 actievoerders stapten op zondag 27 maart mee in de nationale vredesmanifestatie Europe For Peace And Solidarity!, georganiseerd op initiatief van de vredesbeweging en de vakbonden. Meer dan 90 organisaties riepen op om deel te nemen aan de mars in Brussel.
meer lezen

De Russische vredesbeweging in actie tegen de oorlog in Oekra´ne

1-4-2022 Het Culture of Peace News Network bracht de activiteiten van de Russische vredesbeweging tegen de oorlog in Oekra´ne in kaart. Ze constateren dat er de afgelopen maand een enorme mobilisatie van die vredesbeweging heeft plaatsgevonden. Ze maakten er een uitgebreid verslag van.
meer lezen

12 Nobelprijswinnaars voor de Vrede deden een oproep tegen de oorlog in Oekra´ne en tegen kernwapens

30-3-2022 Onlangs deden 12 Nobelprijswinnaars voor de Vrede in een open brief een oproep tegen de oorlog in Oekra´ne en tegen kernwapens. U kunt deze brief nu zelf mede ondertekenen en daardoor dit geluid te versterken. De teller gaat al richting de 1 miljoen.
meer lezen

Elke dag vredeswake bij de Russische ambassade in Den Haag

29-3-2022 Iedere dag tussen 12.30 en 13.00 u. is er een vredeswake/demonstratie bij de Russische ambassade door Nederlanders, Russen en Oekra´ners. Meedoen? Neem een vredesvlag of tekstbord mee. Soms wordt er wat gezongen, maar het is ook ontmoeting met mensen van allerlei slag die ÚÚn ding gemeen hebben: grote bezorgdheid, afgrijzen en angst over de oorlog in Oekra´ne.
meer lezen

Herstart delegatiereizen Christian Peacemaker Teams

25-3-2022 Het kan weer! Ga mee met een CPT delegatie en ervaar aan den lijve de kracht van geweldloos vredeswerk in verschillende conflictgebieden.
meer lezen

Elke maandag protest tegen de oorlog in Oekra´ne op het Museumplein in Amsterdam

25-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' gaat maandag 28 maart om 18 uur voor de 4e keer actie voeren op het Museumplein. Met medewerking van het Vredeskoor Amsterdam-West en met diverse sprekers laten we ons protest horen en uiten we ons verdriet over de slachtoffers van het afschuwelijke geweld. Kom ook, laat je horen en zing mee.
meer lezen

Nieuw nummer VredesMagazine met veel informatie over Oekra´ne

24-3-2022 In het onlangs verschenen nummer van VredesMagazine vindt u veel informatie over de achtergronden van de oorlog in Oekra´ne. O.a. een artikel vanuit de Oekra´ense Pacifistische Beweging. Verder ook een artikel over echte vredesopbouw in Oekra´ne. Geschreven voor de Russische inval, maar daardoor niet achterhaald.
meer lezen

De OVSE, het alternatief voor de NAVO

23-3-2022 Vredesbewegingen veroordelen unaniem de Russische invasie in Oekra´ne, net als de meeste landen ter wereld. Ze distantiŰren zich even krachtig van de NAVO die ze als een deel van het probleem zien, in geen enkel geval als de oplossing. Er bestaat reeds lang een alternatief voor deze militaire alliantie, de onderbenutte Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Verspreid geen leugens zoals Boris Johnson over de oorlog

21-3-2022 De vredesactivist en secretaris van de Oekra´ense Pacifistische Beweging, Yurii Sheliazhenko, maakte vanuit Kiev een YouTube-filmpje waarin hij de leugens van Boris Johnson over de oorlog aan de kaak stelt. Yurii pleit ervoor om te stoppen met oorlogstaal en -propaganda en serieus werk te maken van onderhandelingen.
meer lezen

Pacifisme geen passivisme

16-3-2022 Nederland stuurt wapens, helmen, voertuigen en meer naar Oekra´ne. Ze doet dit om de Oekra´ners te ondersteunen de invasie van Poetin tegen te houden. Ook die munitie en raketten zullen ergens neerkomen.
meer lezen

WRI solidair met allen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne

16-3-2022 War Resisters' International betuigt steun aan en is solidair met hen die zich geweldloos verzetten tegen de oorlog in Oekra´ne. In het bijzonder betuigt zij erkentelijkheid voor de moed van al diegenen die onlangs in Rusland zijn gearresteerd.
meer lezen

Tegendraadse opinie van dienstweigeraar en journalist Willem de Haan 'Zelenski: Stop deze oorlog!'

15-3-2022 Oekraine's president Zelenski wil doorvechten "tot het einde", het zou beter zijn om juist direct de wapens neer te leggen om verder bloedvergieten te voorkomen.
meer lezen

Maandag 21 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

10-3-2022 Het Amsterdams initiatief 'Stop de oorlog' protesteert maandagavond 21 maart tussen 6 en 7 uur opnieuw tegen het geweld in Oekraine. Plek: Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15 Amsterdam.
meer lezen

Chomsky: "Militaire escalatie VS tegen Rusland kan leiden tot doodvonnis van de menselijke soort"

8-3-2022 De invasie van Rusland in Oekra´ne is een ongerechtvaardigde aanval die de geschiedenis zal ingaan als een van de belangrijkste oorlogsmisdaden van de 21e eeuw, betoogt Noam Chomsky. De VS moeten kiezen voor urgente diplomatie in plaats van voor militaire escalatie want die zou wel eens "zonder overwinnaars het doodvonnis voor de menselijke soort kunnen betekenen".
meer lezen

Maandag 7 maart 18 uur Museumplein Amsterdam: Demonstratie tegen oorlog in Oekra´ne

7-3-2022 Het Amsterdams initiatief Stop de Oorlog roept op tot een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne bij de Russische Handelsvertegenwoordiging, Museumplein 13/15, Amsterdam. De demonstratie is op maandag 7 maart en begint om 18 uur.
meer lezen

Nederland staat open voor de opvang van Oekra´ense vluchtelingen, als ze maar niet zwart zijn

4-3-2022 Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat twee derde van de Nederlanders positief staat tegenover het opvangen van vluchtelingen uit Oekra´ne. Dan moeten het echter geen zwarte mensen zijn die als arbeidsmigrant in Oekra´ne werkten. Tegenover hun opvang staat slechts een kwart positief.
Bron: Motivaction

De oorlog in Oekra´ne: reflecties van een vredesactivist

4-3-2022 In een op 28 februari geschreven artikel kijkt de Belgische vredesactivist Ludo De Brabander met groeiende verbazing naar de manier waarop de Oekra´necrisis op een oorlog is uitgedraaid, naar de oorlogszucht van het politiek establishment en naar de eenzijdige berichtgeving daarover in de media.
meer lezen

Kritiek op GroenLinks: Meer geld voor defensie geen oplossing, bestrijding humanitaire crises wel

3-3-2022 Een lid van GroenLinks schreef aan Jesse Klaver een kritische mail over het GroenLinksstandpunt m.b.t. de oorlog in Oekra´ne. Een verdere verhoging van het defensiebudget zal niet helpen. Meer geld voor armoedebestrijding, democratisering, emancipatie en ontspanning zou het GroenLinks antwoord moeten zijn. Anderen kunnen deze brief als voorbeeld gebruiken.
meer lezen

Zaterdag 5 maart 13 uur op het Malieveld: Demonstratie 'Stop de oorlog!'

2-3-2022 Op zaterdag 5 maart is er om 13 uur op het Malieveld een demonstratie tegen de oorlog in Oekra´ne. Er zal opgeroepen worden tot de-escalatie en een wapenstilstand. De organisatie is in handen van de SP en de Partij voor de Dieren met steun van meerdere vredesorganisaties.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging: Poetin en Zelensky, praat met elkaar!

1-3-2022 Op 27 februari publiceerde Yurii Sheliazhenko van de Oekra´ense Pacifistische Beweging en World BEYOND War onderstaand artikel. Vanuit Kiev en met de oorlogsgeluiden in zijn oren, houdt hij een pleidooi voor een geweldloze reactie, waar anderen vaak alleen militaire oplossingen zien. Een neutraal Oekra´ne ziet hij als de beste keus voor de toekomst.
meer lezen

Geweldloos verzet tegen de oorlog in Oekra´ne: Lange lijst van acties

1-3-2022 Het Metta Center for Nonviolence houdt een lijst bij van geweldloze acties in relatie tot de oorlog in Oekra´ne. De lijst is verbazend lang en bevat vele acties zowel in Rusland als in Oekra´ne als van daarbuiten. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.
meer lezen

Lijst van de vele Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne

28-2-2022 De Russische Beweging van Dienstweigeraars heeft een lijst gemaakt van Russische verklaringen tegen de oorlog met Oekra´ne. Er zijn protesten bij van beroemdheden, bewegingen, beroepsgroepen, enz. alsmede open petities. Een van de petities zal waarschijnlijk morgen een miljoen ondertekenaars hebben.
meer lezen

Verklaring van Kerk en Vrede over de oorlog in Oekra´ne

28-2-2022 Met afgrijzen heeft Kerk en Vrede kennis genomen van de Russische invasie in Oekra´ne. Kerk en Vrede veroordeelt deze Russische militaire agressie op dezelfde gronden als waarop zij in het recente verleden westerse militaire invasies in bijvoorbeeld Irak heeft veroordeeld. Omdat ze leiden tot afschuwelijke oorlogen met enorme aantallen slachtoffers onder de burgerbevolking.
meer lezen

Vredesmissies zonder Wapens roept op om de vredesvlag uit te hangen voor Oekra´ne

25-2-2022 Vredesmissies zonder Wapens roept op om de vredesvlag uit te hangen als solidariteitsbetuiging met de bevolking van Oekra´ne.
meer lezen

WRI roept Russische soldaten op tot dienstweigering en vraagt Oekra´ne zich geweldloos te verdedigen

25-2-2022 War Resisters' International roept Rusland op zijn troepen terug te trekken uit Oekra´ne en vraagt Russische burgers en soldaten om te weigeren mee te werken aan welke oorlogsdaad dan ook. Aan Oekra´ne vraagt de WRI om geen militair verzet te bieden, maar zich te richten op sociale verdediging.
meer lezen

Vrijwilligers gezocht voor manifestatie Future without War in Utrecht 9-11 september

24-2-2022 Van 9 tot 11 september 2022 is in Utrecht de manifestatie Future without War. Dit evenement staat open voor alle activisten die van elkaar willen leren en hun krachten willen bundelen om de wereld op een geweldloze manier een beetje beter te maken. Voor de voorbereiding worden nog verschillende vrijwilligers gezocht.
meer lezen

Oekra´ense Pacifistische Beweging veroordeelt alle militaire acties en wil onderhandelingen

24-2-2022 Verklaring: De Oekra´ense Pacifistische Beweging veroordeelt alle militaire acties van de zijde van Rusland en Oekra´ne in de context van het huidige conflict. We roepen de leiding van zowel staten als strijdkrachten op om op hun schreden terug te keren en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Vrede in Oekra´ne en over de hele wereld kan alleen op een geweldloze manier worden bereikt.
meer lezen

Zondag 27 februari 15 uur: Demonstratie voor vrede in Oekra´ne op de Dam in Amsterdam

23-2-2022 Kom je ook naar de Dam in Amsterdam zondag 27 februari om 15 uur voor vrede in Oekra´ne? Wij willen laten zien dat we solidair zijn met de burgers. We willen vrede, liefde en licht. Voor een Oekra´ne, een Wereld Waarin Alle Kinderen Kunnen Spelen. Neem gerust hartjes en vredesduiven mee.
meer lezen

Oekra´ne: Blijf investeren in inclusieve vredesdialoog

22-2-2022 In de NRC van 15 februari verscheen een ingezonden brief geschreven door May-May Meijer van Peace SOS en Yurii Sheliazhenko van de Oekra´ense vredesbeweging. Daarin wordt gesteld dat de escalatie naar een grootschalige oorlog in Oekra´ne onnodig is en zowel het Westen als het Oosten een gezamenlijke verantwoordelijkheid delen om deze te vermijden.
meer lezen

22 februari: Picketlines bij Nationale Nederlanden en Aegon tegen investeringen in Poolse grensmuur

21-2-2022 Op dinsdag 22 februari, van 16.30 tot 17.30 uur, organiseren MiGreat, Radical Solidarity en Stop the War on Migrants picketlines bij de kantoren van verzekeraars Aegon (Aegonplein 50) en Nationale Nederlanden (Schenkkade 65) in Den Haag tegen het investeren in de Poolse bouwbedrijven Budimex en Unibep. Deze bedrijven bouwen de muur op de grens tussen Polen en Belarus.
meer lezen

Vrede voor Oekra´ne: dinsdag gebedswake Museumplein, zondag demonstratie op de Dam

21-2-2022 Op dinsdagavond 22 februari wordt om 20 uur gebeden op het Museumplein voor vrede in Oekra´ne. Zondag 27 februari wordt getracht om 15 uur een stille vredesdemonstratie op de Dam te organiseren.
meer lezen

17 februari: Een antimilitaristische discussie over Oekra´ne en Rusland

16-2-2022 De gespannen situatie tussen Oekra´ne en Rusland trekt wereldwijd de aandacht. Hoe zien gewetensbezwaar en dienstplicht, militarisme en antimilitarisme en vredesbeweging er in deze twee landen uit? Heeft de internationale vredesbeweging enige kans om de groeiende militaire spanningen in het gebied te pacificeren? Antwoorden op 17 februari in een zoombijeenkomst.
meer lezen

Oproepen om te de-escaleren rond Oekra´ne van WILPF en IPPN

15-2-2022 Bij de vredesorganisaties die verklaringen over de situatie rond Oekra´ne hebben uitgegeven, hebben zich nu ook de Women's International League for Peace and Freedom en de International Physicians for the Prevention of Nuclear War geschaard. Ze roepen op tot de-escalatie.
meer lezen

Palestijnen in Gaza voeren online protest tegen Hamas

15-2-2022 Honderden Palestijnen uit Gaza hebben begin februari deelgenomen aan een reeks sociale media-evenementen waarin kritiek werd geleverd op het bewind van Hamas. Onder vermelding van de hashtag #TheyKidnappedGaza uitten zij tijdens nachtelijke Twitter-gesprekken hun frustraties over het lot en de leefomstandigheden van Palestijnse burgers in de kustenclave.
meer lezen

Verklaring van War Resisters' International over de voorbereidingen voor een oorlog in Oekra´ne

14-2-2022 War Resisters' International veroordeelt de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO en Rusland, die momenteel militaire antwoorden overwegen op de huidige politieke crisis in Oekra´ne. Als de oorlog uitbreekt, zal dat dood, vernietiging, lijden, massale verplaatsing, economische crisis en vele andere gevolgen met zich meebrengen.
meer lezen

Hoe zou echte vredesopbouw in Oekra´ne eruitzien?

11-2-2022 "We moeten de lessen van de vredesopbouw van de 21e eeuw toepassen om in Oekra´ne een vredesproces tot stand te brengen waarin de mens centraal staat, dat geleid wordt door vrouwen en gebaseerd is op rechten." Dit zegt Almut Rochowanski in een artikel met een heel andere invalshoek dan de huidige oorlogspropaganda.
meer lezen

Amnesty International: IsraŰl maakt zich schuldig aan systematische onderdrukking van de Palestijnen

9-2-2022 IsraŰl maakt zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig aan een systematische en ge´nstitutionaliseerde onderdrukking die neerkomt op apartheid. Dat is de conclusie van een vandaag door Amnesty International gepubliceerd rapport, getiteld Israels Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime Against Humanity.
meer lezen

Stop killing people and planet! Wapenbeurs geen uitstel maar afstel

8-2-2022 Op donderdag 24 februari organiseren vredes- en klimaatactivisten een gezamenlijk protest bij de lobby-organisatie van de wapenindustrie (NIDV). Wij protesteren tegen de aangekondigde wapenbeurs met als thema Klimaat en Krijgsmacht. We verzamelen om 11h bij de NIDV aan de Bezuidenhoutseweg 161 in Den Haag. Daar wordt onderstaande verklaring voorgelezen en symbolisch aan de deur gespijkerd.
meer lezen